Search
Close this search box.

Tepelná čerpadla Alpha Innotec recenze 2024

Shrnutí: V tomto článku jsem se podívala na tradičního německého výrobce tepelných čerpadel Alpha Innotec. V nabídce této firmy jsem našla řešení pro novostavby i pro staré domy a rekonstrukce. A stejně tak lze vybírat ze všech typů technologií (tedy vzduch/voda, voda/voda nebo země/voda). I proto po celé České republice naleznete tisíce instalací tepelných čerpadel Alpha Innotec a dostatek recenzí od reálných zákazníků. Tato čerpadla jsou na našem trhu bez problémů dostupná, našla jsem je hned u několika dodavatelů. Čím se tato čerpadla vyznačují? Je to především nadprůměrná výstupní teplota vody, vysoký výkon a nakonec mě také hned na první pohled zaujal originální a promyšlený design. Narozdíl od některých jiných výrobců, Alpha Innotec se soustředí jen a pouze na výrobu tepelných čerpadel, ničeho jiného a odvádí v tom dobrou práci již více než 20 let.

Pokud budete pokračovat ve čtení, tak se dozvíte nejen o firmě Alpha Innotec a její nabídce – to jsou informace dostupné i na webových stránkách. Ale rovnou vám k tomu přehledně doporučím, pro koho je které čerpadlo vhodné, shrnu vám reálné recenze a zkušenosti zákazníků dostupné napříč různými portály a nakonec přidám několik tipů, které vám nákup tepelného čerpadla mohou usnadnit. A pokud by to přeci jen nestačilo, na konci článku naleznete několik užitečných odkazů, kde můžete studovat dále. 

O firmě Alpha Innotec

Vývoj tepelných čerpadel Alpha Innotec začal v Německu rokem 1998. Němečtí výrobci jsou všeobecně známí kvalitou svých produktů, stejně tak jako spolehlivým chodem a vysokou účinností. Alpha Innotec se od ostatních liší hlavně tím, že nenabízí žádné další technologie, naopak se rozhodli soustředit na výrobu špičkových tepelných čerpadel a na dostatečně velký výběr různých modelů. Alpha Innotec má v Česku široké pokrytí a nabízí tak pravidelné prohlídky a záruční i pozáruční servis. Pokud navštívíte jejich webové stránky, jistě budete mile překvapeni, a to hned z několika důvodů. Stránky jsou velmi přehledné a transparentní. Chtěla bych vyzdvihnout hlavně dostupné ceníky – mnoho výrobců ceny čerpadel takto neuvádí. Stejně tak v záložce kontaktů není problém zavolat konkrétním lidem a na cokoliv se zeptat. 

Výhody Tepelných čerpadel Alpha Innotec

  • Velmi tichý provoz.
  • Promyšlený a originální design.
  • Velký výběr ze všech variant a typů. 
  • Více jak 25 let zkušeností. 
  • Dostupné recenze zákazníků firmu velmi vychvalují.
  • Tepelná čerpadla s vysokým výkonem vhodná jak do moderních domů tak do rekonstrukcí.
  • Transparentní a přehledné stránky s kontakty i stáhnutelným aktuálním ceníkem.
  • Vytápění, ohřev vody i chlazení v jednom zařízení. 

Nevýhody tepelných čerpadel Alpha Innotec

  • Firma se nevěnuje výrobě ničeho dalšího. 
  • Recenzí od zákazníků není tolik.

TOP tepelná čerpadla od firmy Alpha Innotec

Pro běžného zákazníka občas není snadné se ve velké nabídce modelů zorientovat – proto vám chci produkty od Alpha Innotec přehledně přiblížit. Nutno podotknout, že i na webových stránkách jsou jednotlivé kategorie přehledně zpracované, a tak se u tohoto výrobce zmatkům pravděpodobně vyhnete. Tepelná čerpadla Alpha Innotec lze rozdělit do následujících kategorií dle typů:

  • Tepelná čerpadla vzduch/voda. Tato varianta je všeobecně nejoblíbenější, je to nejpraktičtější řešení pro většinu domácností s poměrně snadnou instalací. Alpha Innotec má celkem 9 různých řad tepelných čerpadel tohoto typu. Když jsem porovnávala tato čerpadla s ostatními na trhu, tak mohu s klidem říct, že určitě patří k těm nejúčinnějším. Najdete zde varianty jak do moderních domů tak do rekonstrukcí. Čerpadla typu vzduch/voda poznáte tak, že jejich název začíná “alira LW”. 
  • Tepelná čerpadla voda/voda. Tato varianta je velmi vzácná, protože jde o čerpadla, která potřebují k získávání energie zdroj vody. Pokud ale tento zdroj máte, pak Alpha Innotec je jeden z mála výrobců, který tuto variantu nabízí, konkrétně v podobě čerpadla aquaterra WWC. 
  • Tepelná čerpadla země/voda. Čerpadla tohoto typu patří k nejúčinnějším vůbec, navíc jsou bezhlučná. Jejich nevýhodou je ale náročnější instalace a vyšší pořizovací cena. Alpha Innotec nabízí celkem 6 řad. Poznáte je dle názvu Alterra. 
  • Tepelné čerpadlo pro přípravu teplé vody. Čerpadlo s názvem BWP je řešením pro ty, kdo chtějí vyřešit nezávislý ohřev vody. 

To je pořád poměrně široký výběr – kde ale začít? Nejpodstatnější je vždy individuální konzultace s obchodním zástupcem nebo technickým poradcem, kteří vám doporučí a nadimenzují čerpadlo přesně podle vašich potřeb. Tyto varianty mě ale zaujaly nejvíce:

Alpha Innotec Alira LWA. Tohle tepelné čerpadlo zaujme hned na první pohled, má jeden z nejzajímavějších designů, jaké jsem v rámci tepelných čerpadel viděla. Mnohem podstatnější jsou ale jeho technické parametry – vytápění a ohřev vody v jednom (případně i chlazení), velmi tichý provoz, chytré režimy pro řízení spotřeby a vysoký výkon, který bude postačovat i pro velké rodinné domy či některé komerční objekty. Je to taková prémiová a velmi odolná varianta, pokud hledáte maximální kvalitu, klasický model LWD je svými vlastnostmi velmi podobný, ale s trochu “přátelštějším” poměrem cena/výkon. Obě řešení (LWA i LWD) se hodí jak pro novostavby, tak pro starší domy a rekonstrukce, a to díky výstupní teplotě až 70 stupňů Celsia. 

Alpha Innotec Alira LWDV. Jedná se o nejúčinnější tepelné čerpadlo vzduch/voda, které Alpha Innotec nabízí, a tak bych ho doporučila velmi náročným zákazníkům s velkým domem, je určen primárně pro rekonstrukce. Tento vysoký výkon je výsledkem kombinace přírodního chladiva R290, invertoru a kvalitní konstrukce. Líbí se mi, že navzdory těmto kvalitám zůstává velmi tiché. 

Alpha Innotec Alterra WZSV. Pokud máte prostory a možnosti pro řešení v podobě země/voda, pak bych doporučila tento model, který zvládá vytápění, ohřev vody i chlazení v jednom. Maximální výstupní teplota vody je 65 stupňů Celsia, je to čerpadlo vhodnější spíše pro novostavby, ale určitě najde své místo i v rekonstrukcích. Oceňuji i zabudovaný invertor, který reguluje výkon dle potřeby. Výhodou země/voda typů čerpadel je v podstatě neslyšný provoz. 

Co dalšího můžete u firmy Alpha Innotec pořídit?

Primárně se zde samozřejmě soustředíme na tepelná čerpadla, vždy se ale dívám také na to, co dalšího výrobce nabízí a čemu se věnuje. Firmy velice často vyrábí například další typy vytápění, rekuperaci, klimatizaci a podobně. Jak je to tedy u firmy Alpha Innotec?

Alpha Innotec se soustředí pouze na tepelná čerpadla, a tak nic víc nenabízí. Prozkoumala jsem ale také jejich služby, které jsou nedílnou součástí každé poptávky. 

  • Servis. Tepelná čerpadla potřebují čas od času preventivní kontrolu a někdy se bohužel může stát, že dojde k poruše. V takovém případě nabízí Alpha Innotec servis, a to jak záruční tak pozáruční. Záruka je standardně pětiletá. Montáže sice realizují partneři výrobce, servis si ale zajišťuje již sám Alpha Innotec vlastními techniky, to je velmi dobrá zpráva. Pokrytí mají po celé České republice. Objednání servisní prohlídky lze zařídit snadno online. 
  • Dotace a financování. Pokud budete mít zájem, pak vám mohou přímo odborníci z Alpha Innotec pomoci s vyřízením dotace, a to opravdu v rámci celého procesu – od konzultace přes zpracování projektové dokumentace až po vyřízení žádosti. Vedle dotací pak na webových stránkách naleznete také návrh řešení financování tepelného čerpadla skrze úvěr u společnosti Essox. 

To, že Alpha Innotec nabízí jen čerpadla, určitě nevnímám jako negativní krok, ba naopak to může znamenat, že se zkrátka soustředí na to, aby dělali jednu věc pořádně. Pokud se vám líbí tepelná čerpadla tohoto výrobce a chcete ho kombinovat s další technologií (např. oblíbená varianta je s fotovoltaikou), stačí najít dodavatele, který nabízí tato čerpadla a zároveň zvládá i instalaci fotovoltaiky a dalších úsporných řešení – viz odstavec o dostupnosti čerpadel, kde vám dám tipy, komu se s poptávkou ozvat. 

Tepelná čerpadla Alpha Innotec a recenze zákazníků

Je jasné, že reálné zkušenosti klientů hrají při mém hodnocení čerpadel velkou roli. Jako primární zdroj (vedle diskuzních fór a sociálních sítí) recenzí je pro mě stránka Refsite. Zde je celkem 26 hodnocení a firma si vysloužila 94% hodnocení – patří tedy k jedněm z nejlepších. Zákazníci nejvíce vyzdvihují tichý chod, dále také jednoduché ovládání s možností ovládat i přes aplikaci a výrazné úspory díky vysokému výkonu. Drobná výtka se objevuje na konto mobilní aplikace, že by mohla být již trochu modernější. 

Robert M.”Skvělé rozhodnutí, protože platíme podstatně míň než s plynovým kotlem a nepřetápíme.”

Václav P.:”Zatím celková spokojenost. Po roce provozu bych hodnotil kladnou spotřebu a tepelný komfort lepší než při starém vytápění plyn. kotlem. Zatím vše ok a snad to vydrží.”

Stanislav H.:”Velká spokojenost, spotřeba elektrické energie se nám snížila o 65 %.”

Pokud by vás zajímalo více o tomto výrobci, tak doporučuji navštívit také jejich facebookové stránky, na kterých je firma poměrně aktivní. 

Tepelná čerpadla Alpha Innotec a jejich dostupnost – kde sehnat?

Jestliže budete mít o některé z tepelných čerpadel Alpha Innotec zájem, máte několik možností. Tou první je určitě přímo kontaktování výrobce. Firma má dostatek svých obchodníků a konzultantů, kteří vám poradí, montáž pak provádí široká síť partnerů. Telefonické a emailové kontakty naleznete zde. Máte ale i několik dalších možností:

  • Woltair. O dodavateli Woltair se více rozepisuji v samostatné recenzi.  Proč zvolit Woltair? Má velmi rychlé dodání garantované výraznou slevou při nedodržení termínů, dobrý zákaznický servis a nízké zálohy. Navíc budete moci tepelné čerpadlo spojit i s fotovoltaikou, Woltair zvládne obojí. 
  • Tepelnacerpadla-klifa.cz
  • Greeneco.cz
  • Neosolar.cz
  • Zdroje-energie.cz

Shrnutí – jak hodnotím tepelná čerpadla Alpha Innotec?

Alpha Innotec patří k renomovaným německým výrobcům a soustředí se pouze na tepelná čerpadla. Ta vynikají hlavně extrémně tichým chodem a nadprůměrnými výkony, takže tohoto výrobce by neměli minout hlavně majitelé starších velkých domů a ti, kdo se chystají rekonstruovat. I pro majitele novostaveb se tu ale samozřejmě správné řešení najde – a to celkem mezi 16 řadami. Při psaní recenze jsem musela opakovaně ocenit to, jak přehledné a transparentní jsou celé webové stránky – od rozdělení produktů přes přehledné kontakty s konkrétními jmény až po aktuální ceník, který je transparentní, konkrétní a nevyžaduje žádné zaslání vlastních údajů či poslání poptávky. To je velká výjimka. Poptávku na toto čerpadlo můžete zadat přímo na webu Alpha Innotec, nebo si vybrat externího dodavatele. V každém případě tato čerpadla po mém studiu všech dostupných informací určitě doporučuji. 

Tepelná čerpadla a finance – dotace, úvěry a kolik to stojí?

Pořízení tepelného čerpadla není levná záležitost a vedle posuzování výkonu, COP, účinnosti, hlučnosti a dalších důležitých parametrů je podstatné zvážit také své finanční možnosti. Nad astronomickými částkami nemusíte nutně hned začít zoufat, je tu několik věcí, které vám mohou investici do tepelného čerpadla usnadnit.

Nejprve se podívejme na to, kolik takové čerpadlo vlastně stojí. Zrovna Alpha Innotec má svůj ceník transparentní, to však dělá málokterý výrobce či dodavatel. V tomto článku jsme pro vás proto podrobně rozebrali, s jak velkou investicí musíte zhruba počítat. Ceny se výrazně, i řádově, liší v závislosti na konkrétním řešení – berte to proto opravdu jako základní odhad a takový odrazový můstek. 

S cenou vám pak může pomoci státní dotační program Nová zelená úsporám. Částky a podmínky se občas změní, v tomto článku pro vás ale máme to nejaktuálnější shrnutí za rok 2024. Dotace vám mohou pomoci s až 140 000 Kč jen na tepelné čerpadlo, další příspěvky jsou pak na fotovoltaiku. V rámci klasického programu Standard je ale potřeba počítat s tím, že dotace je vyplacena až po instalaci, je tedy nutné mít dostatek finančních prostředků na koupi čerpadla a pak jen počítat s tím, že se vám část peněz skrze dotace dodatečně vrátí. 

A pokud vám to bude dávat smysl, tak můžete zvážit také využití úvěru pro koupi tepelného čerpadla. Většina poskytovatelů úvěru nabízí lepší úrokové sazby, když si půjčíte na zelené technologie. 

Video

 

Užitečné odkazy

Recenze na dodavate i výrobní firmy – refsite.info

Dotace a program Nová zelená úsporám – novazelenausporam.cz

Jak vybrat tepelné čerpadlo – energetiko.cz

Ceny tepelných čerpadel – abeceda-cerpadel.cz

Autor článku:

Zajímá vás něco o webu a jak tvoříme obsah? 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejlepší fotovoltaika
a tepelná čerpadla

1. místo

Skvělé recenze

2. místo

Komplexní řešení

3. místo

Oblíbená volba

Obsah článku

Kam dál?