Search
Close this search box.

Tepelná čerpadla Nibe recenze 2024

Shrnutí:  Tepelná čerpadla NIBE se těší dobrým recenzím a patří k jedněm z velmi doporučovaných značek. Jedná se o produkty švédské firmy, která nabízí řešení pro novostavby i starší domy a má širokou paletu produktů, včetně čerpadel vzduch-voda, voda-voda a země-voda, a dále i technologie jako je rekuperace a ohřev vody. Mě osobně nejvíce zaujaly modely s rekuperací, o které se v tomto článku několikrát zmíním. A samozřejmě vás provedu i všemi dalšími informacemi, které byste měli o tomto výrobci znát, než i jedno jejich tepelné čerpadlo pořídíte. 

O firmě Nibe

NIBE je švédská firma a svá tepelná čerpadla tak navrhuje pro náročné a občas i dost drsné severské prostředí. Nejspíše i díky tomu se svými produkty sklízí velký úspěch, jedná se o kvalitní a odolná tepelná čerpadla. Je to jedna z předních firem v oblasti tepelných čerpadel v Evropě. Na trhu firma funguje už téměř 70 let a nabízí řešení jak pro domácnosti tak v komerční sféře. Líbí se mi dobře zpracované webové stránky, společnost svou nabídku přehledně komunikuje a dozvíte se zde vše potřebné. Jejich produkty zahrnují širokou škálu tepelných čerpadel, včetně vzduch-voda, voda-voda a země-voda tepelných čerpadel. V nabídce jsem ale našla také ohřívače vody nebo systémy rekuperace. Společnost tedy nabízí kompletní systémy pro řízení vytápění a chlazení, včetně regulací a ovládacích systémů. Zaujalo mě, že hned na stránkách NIBE naleznete síť instalačních partnerů, celá komunikace a případná montáž tedy může fungovat poměrně snadno. A ještě jeden velký plus, který jsem objevila na webu – transparentní ceny a možnost stáhnutí akčního ceníku. 

Výhody tepelných čerpadel Nibe

  • Velký výběr čerpadel, společnost nabízí různé řady i typy z hlediska zdroje energie (země, vzduch, voda). 
  • V nabídce i další technologie (rekuperace, ohřev vody).
  • Velmi dobré recenze.
  • Dobrá dostupnost u dodavatelů, na stránkách k dispozici síť instalačních partnerů.
  • Švédská kvalita, velmi účinná tepelná čerpadla. 
  • Dlouholetá tradice výroby, téměř 70 let zkušeností. 
  • Dlouhá záruka 10 let na kompresor.

Nevýhody tepelných čerpadel Nibe

  • Bez placení poplatku se z aplikace nedá čerpadlo ovládat na dálku.
  • Recenzenti u některých modelů zmiňují hlučnost.

TOP tepelná čerpadla od firmy Nibe

NIBE má poměrně velký výběr různých typů tepelných čerpadel. Konkrétně se dělí na následující kategorie: 

  • Tepelná čerpadla vzduch-voda. Celkem 7 různých řad nabízí NIBE v rámci tohoto typu čerpadla. Je to technologie všeobecně nejoblíbenější a spojuje vysoký výkon s poměrně snadnou instalací. Je to ideální volba pro většinu domácností. K dispozici jsou varianty pro rodinné domy i velké objekty, s možností ohřevu vody a u některých modelů s integrovaným zásobníkem teplé vody. Zároveň jsou jednotlivé řady odstupňované dle výkonu.
  • Tepelná čerpadla země-voda. Tato čerpadla jsou dražší a mají náročnější instalaci, zato se ale mohou chlubit vysokou účinností a tichým chodem. Velmi mne překvapilo, kolik variant zde NIBE nabízí, je to celkem 17 různých modelů. Tato tepelná čerpadla mohou vytápět, dodávat teplou vodu nebo chladit. Varianty s integrovaným chlazením mají označení PC. 
  • Vnitřní tepelná čerpadla vzduch-voda s aktivní rekuperací. Zvláště v domech s moderní izolací je téma rekuperace čím dál tím aktuálnější. Rekuperace slouží k čištění vzduchu, k jeho řízené výměně, což oceníte hlavně v zimě, kdy není příliš komfortní větrat okna dokořán. NIBE nabízí modely čerpadel, které jsou “obohacené” právě o tuto funkci. K dispozici je 8 různých variant. 
  • Tepelná čerpadla vzduch-vzduch. Pokud máte zájem o klimatizaci, spolupracuje NIBE s DZ Dražice a může tak nabídnout i tuto variantu tepelného čerpadla. 

Aktuálně NIBE nejvíce propaguje svou novou řadu NIBE “S”, která vyniká hlavně chytrými funkcemi. Tato řada může být ovládána z chytrého telefonu, má podporu hlasových asistentů, nabízí ideální vnitřní klima na základě předpovědi počasí a podobně. Samozřejmě nemohu porovnat funkce naživo, ale nutno podotknout, že takovéto funkce mívá i řada konkurenčních čerpadel poměrně automaticky. V následujících řádcích jsem se podívala na konkrétní tepelná čerpadla, která mě při prohlížení produktového portfolia zaujala nejvíce.

NIBE S2125. Tepelné čerpadlo typu vzduch-voda, které bych si dovedla představit jako ideální volbu pro většinu domácností. Jedná se o zástupce nové řady, o které jsem mluvila výše – má tedy celou řadu chytrých funkcí. Bude se hodit jak do novostaveb, tak do rekonstrukce, protože vyniká vysokou výstupní teplotou až 75 °C, a to při zachování tichého provozu. Tahle teplota je dostatečná i pro staré typy radiátorů. Vysokou účinnost s SCOP 5,0 oceníte hlavně na účtenkách za elektřinu a líbí se mi i dlouhá desetiletá záruka. 

NIBE S1255 PC. Pokud vás láká spíše technologie země-voda a máte vyhovující podmínky pro jeho instalaci, pak bych doporučila například tento model. Opět spadá do produktové řady S, je tedy kompatibilní s chytrou domácností. Označení PC znamená, že je čerpadlo vybaveno také integrovaným pasivním chlazením a dále má zásobník na teplou vodu. Jedná se tedy o komplexní řešení. Čerpadlo je k dispozici ve výkonové variantě 1,5–6 kW. 

NIBE F750. Abych tu nemluvila jen o nové řadě S. Tak mě zaujalo také toto tepelné čerpadlo, které disponuje aktivní rekuperací. To je něco, co by nemělo chybět v podstatě žádné novostavbě. Moderní zateplení domů totiž skvěle funguje a izoluje dům od venkovního chladu, jenže ze stejného důvodu dům také nemůže dýchat a pokud nechcete bojovat s plísněmi, tak je investice do rekuperace rozumný nápad. V tomto zařízení tak máte vytápění, rekuperaci a ohřev vody v jednom. 

Co dalšího můžete u firmy Nibe pořídit?

NIBE se primárně soustředí hlavně na tepelná čerpadla, v rámci DZ Dražice ale nabízí ještě další vybavení. A to konkrétně:

  • Ohřívače a zásobníky teplé vody. V nabídce je více než 380 typů a modifikací ohřívačů vody.
  • Rekuperační jednotky. Pokud nechcete jedno z tepelných čerpadel, které má rekuperaci zabudovanou, možná vás zaujme tato technologie samostatně. 
  • Další příslušenství. Jako konzole, moduly chlazení, ovládací jednotky a další. 

Tepelná čerpadla Nibe a recenze zákazníků

Pro reálné recenze čerpadel této značky jsem navštívila stránky Refsite, kde jsem našla celkem 124 hodnocení. Celkově má firma 94% hodnocení a vede si velmi dobře. Uživatelé si chválí spolehlivost, výkon, jednoduché ovládání a uživatelský komfort. Pokud se v něčem recenze rozcházejí, tak jsou to názory na hlučnost – někteří chválí tichý chod, naopak některé recenze uváděly hlučnost jako negativum. Jediné další stížnosti jsem našla občas směrem k montáži, což už je o výběru spolehlivého instalačního partnera spíše než o tepelném čerpadlu jako takovém. Rozporuplná je pak aplikace, dle recenzí je nutné platit za ovládání přes internet. 

Jiří B.:”Tato značka byla doporučena dodavatelem, dosud bez problémů. Výkonné a spolehlivé, snadné a intuitivní nastavení v průběhu užívání.“

Josef K.:”Výkonné čerpadlo, nehlučí, topí, kombinovaný systém pro radiátory a podlahové vytápění, dobrá regulace.”

Jakub M.:”Vnitřní modul je ze starší řady a v základu jej nelze ovládat přes internet, ale ani to není potřeba. O čerpadlu prakticky nevím a vše funguje jak má. Dle informací z čerpadla a elektroměru se pohybujeme i s ohřevem vody pro 4 osoby na SCOP 3,9. Tichý provoz, vysoká účinnost, bezproblémový chod. Jednou se nedokázalo odmrazit a skončilo v chybě. Po aktualizaci firmware se již neopakovalo.”

Jiří Z.:”Ovládání je jednoduché, dalo by se říct intuitivní. Dle zkušeností, co jsem viděl ovládaní jiných výrobců tč, má Nibe jednoznačně toto nejlépe zpracované a je nejjednodušší. S výberem, respektive doporučením modelu tč jsem velmi spokojen. Proti předchozím nákladům nákladům na energie šetřím s tč kolem 20 000kč ročně. Je tiché, topí a ohřívá užitkovou vodu. O nic se nestarám, můžu odjet na několik dní pryč, a když se vrátím, mám doma vždy teplo. Navíc každý rok ušetřím za energie kolem 20 000kč. Dřívější náklady na energie byly kolem 50 000kč ( elektřina + uhlí + dřevo + čištění komína + kontrola spalinových cest + revize kotle), dnešní náklady na energie 30 000kč ( vše jen elektřina). Ta bezpracnost a všude čisto je k nezaplacení.“

Tepelná čerpadla Nibe a jejich dostupnost – kde sehnat?

Nejjednodušší cestou, jak se o NIBE tepelných čerpadlech dozvědět více, je kontaktování přímo jednoho z techniků tohoto výrobce. Zde vám budou zodpovězeny všechny otázky. Na webových stránkách je pak samozřejmě k dispozici i poptávkový formulář. NIBE má pak síť instalačních firem, takže vám může zprostředkovat schůzku přímo u vás doma. Dále jsem NIBE našla například u těchto dodavatelů:

  • Woltair – Velmi častá a oblíbená volba. Woltair má hodně široké portfolio produktů, v nabídce tedy naleznete nejen NIBE, ale celou řadu dalších značek. Na jejich webových stránkách se můžete dozvědět více například o tepelném čerpadlu NIBE AMS 10 nebo NIBE F2120. Více jsme se o Woltair rozpovídali v této samostatné recenzi. 
  • cerpadla-topeni.cz
  • centrumvytapeni.cz
  • eurosystemy.cz

Shrnutí – jak hodnotím tepelná čerpadla Nibe?

Tepelná čerpadla NIBE jsou navržena pro náročné severské podmínky a jsou proto spolehlivá, s vysokým výkonem a kvalitně vyrobená. Potvrzují to i recenze, věřím tedy, že s jedním z modelů NIBE byste nesáhli vedle. Negativně hodnotím spíše drobnosti, a to ovládací aplikaci nebo u některých modelů menší výběr různých výkonových variant. Všeobecně je ale z čeho vybírat – k dispozici jsou všechny typy technologií a mě osobně nejvíce zaujala rozhodně kombinace s rekuperací. Na webových stránkách jsem našla vše potřebné, recenzí bylo k dispozici dostatek, značka je dostupná u mnoha dodavatelů a výrobce funguje už desítky let. Celkově na mě tato tepelná čerpadla působí jako solidní volba a vybrala bych si jako majitel novostavby, starého domu i komerčního objektu. 

Tepelná čerpadla NIBE a rekuperace – k čemu je dobrá? 

V nabídce NIBE můžete narazit buď na tepelná čerpadla s rekuperací, nebo na samostatnou rekuperaci. K čemu je vlastně dobrá a co byste o této technologii měli vědět?

Rekuperace, nebo také větrání s rekuperací tepla, se stává stále populárnější metodou pro zajištění čistého a zdravého vzduchu ve vnitřních prostorách a současně maximalizaci energetické efektivity. Tato technologie funguje tím, že využívá teplo ze vzduchu, který opouští budovu při ventilaci, a předává ho zpět do čerstvého přívodu vzduchu, který proudí dovnitř. To umožňuje minimalizovat ztrátu tepla, která by jinak vycházela z tradičního větrání. Rekuperační jednotka je obvykle umístěna v centrálním větracím systému budovy a obsahuje výměník tepla, který odděluje teplý vzduch od chladnějšího vzduchu, aniž by došlo ke smíšení. Tím se zajišťuje, že vzduch, který vstupuje do budovy, je vyhřátý (nebo ochlazený v letních měsících) pomocí recyklovaného tepla, což snižuje potřebu dalšího vytápění nebo chlazení.

Výhody rekuperace jsou mnohostranné. Kromě úspor energie přispívá také k udržitelnosti, snižuje náklady na vytápění a chlazení budov a zlepšuje kvalitu vnitřního ovzduší tím, že odstraňuje škodlivé látky a alergeny. Tento systém je obzvláště výhodný pro moderní, těsně izolované budovy, kde je přirozená výměna vzduchu omezena. Rekuperace umožňuje udržet vzduch v budově svěží a čistý, což je zásadní pro zdraví obyvatel a pohodu.

V současné době je rekuperace stále více vnímána jako nezbytná součást energeticky účinných a zdravých budov. Její využití může přinést řadu výhod pro životní prostředí i pro lidi, kteří v těchto budovách žijí nebo pracují. Pokud zvažujete vylepšení větrání ve vaší budově, může být rekuperace skvělým řešením pro zlepšení kvality vzduchu a snížení energetických nákladů.

Tedy ve stručnosti, rekuperace řeší:

  • Čistotu vzduchu – alergeny, prach, pyl, bakterie a viry.
  • Obsah CO2 – ve vydýchaném vzduchu se nám hůře pracuje a přemýšlí, býváme unaveni. 
  • Radon – rekuperace může přispět k řešení problému s radonem. Určitě však dbejte i na další opatření, pokud zjistíte vysoké hladiny. 
  • Plísně a vlhkost – dům potřebuje dýchat, což je výzva hlavně v zimě a u novostaveb s kvalitní izolací. Rekuperace udržuje vlhkost v ideální hladině tak, aby nevznikaly plísně a zároveň abyste doma neměli sucho příliš, v čemž by se vám špatně dýchalo. 

Video 

Užitečné odkazy

Recenze na dodavate i výrobní firmy – refsite.info

Dotace a program Nová zelená úsporám – novazelenausporam.cz

Jak vybrat tepelné čerpadlo – energetiko.cz

Autor článku:

Zajímá vás něco o webu a jak tvoříme obsah? 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejlepší fotovoltaika
a tepelná čerpadla

1. místo

Skvělé recenze

2. místo

Komplexní řešení

3. místo

Oblíbená volba

Obsah článku

Kam dál?