Search
Close this search box.

Kolik stojí solární panely na střechu – cena se vším všudy (2024)

Shrnutí: Fotovoltaika se v dlouhodobém horizontu jednoznačně smysluplnou investicí, která se vám vrátí. S ohledem na dnešní ceny energií si troufnu říct, že už třeba v horizontu 5 až 10 let. To ale nemění nic na tom, že v prvopočátku si musíte dostatečný finanční obnos připravit. Cena panelu se dnes pohybuje kolem 4 až 5 tisíc korun, celý systém pro běžný rodinný dům se čtyřmi členy domácnosti může vyjít zhruba na půl milionu. Je tu ale spousta dalších detailů a důležitých faktorů, které je potřeba zmínit a které mohou cenu posunout mnohem níže. Vše jsem vám přehledně připravila do tohoto článku.

Kam se obrátit pro cenovou nabídku?

Tento článek vám dá představu kolik si odložit, ale finální cenu vám řekne až dodavatel. Doporučujeme tedy kontaktovat přímo dodavatelé a nechat si udělat kalkulaci. Jakmile si udělaáte kalkulaci, stále nejste k ničemu zavázáni. Dává tedy smysl si cenu naměřit klidně u více dodavatelů. Ne vždy se musíte rozhodovat podle nejnižší ceny – u takto velké investice myslete spíše na kvalitu a profesionální přístup. A na koho se například můžete obrátit? Dodavatelů je mnoho, ale pro snadnější začátek jsem vám připravila několik nejdoporučovanějších.

Abyste se vyznali v cenách, tak se v tomto článku nejprve velmi zjednodušeně a stručně podíváme na fungování fotovoltaiky jako takové a z jakých technologií se vlastně skládá. Pak se můžete podívat na ukázkovou kalkulaci nejčastěji poptávaných variant. A nakonec mi přišlo důležité pomoci vám zorientovat se v dotacích, které vám mohou pořízení fotovoltaiky usnadnit.

Jak fotovoltaika funguje a za co vlastně platíte? 

Nejvýraznějším prvkem solární elektrárny jsou samozřejmě panely na střeše. Rozhodně ale nejsou jedinou částí. Panely posílají vyrobenou stejnosměrný proud do střídače, který ho mění na střídavý – to je ten, který v domácnosti běžně používáte v elektrickém vedení. Ve většině případů se pak setkáte s baterií, která akumuluje vyrobenou a nespotřebovanou energii – pomáhá tak tomu, abyste sluneční paprsky využili co nejefektivněji.

Většina dodavatelů pak nabízí také systém pro ohřev vody, který bude na fotovoltaiku napojený, wallboxy pro elektromobily a případně i tepelná čerpadla, která dávají největší smysl právě v kombinaci s fotovoltaikou. To už však není nutností, pokud o čerpadlo zájem nemáte. O čerpadlech se můžete dozvědět více na našem webu. 

Nezapomínejte na montáž

Nyní jsme si popsali čistě technickou stránku věci – v podstatě potřebný hardware. Do ceny se však promítne i veškerá služba kolem od dodavatele. Ve chvíli, kdy u některé firmy poptáte fotovoltaiku, čeká vás návštěva obchodního zástupce a odborná konzultace, vytvoření cenové nabídky na míru, dodání materiálu, montáž včetně připojení, nastavení a revize a případně i pomoc s vyřízením dotace.

Zvláště u montáže je dobré se ujistit, že je v cenové nabídce již zahrnuta a zda se jedná o cenu finální. Jestliže montáž provádí přímo dodavatel, pak nejspíše bude již neměnná. Pokud má ale dodavatel domluvené externí montážní firmy, tak ty mohou ještě cenu mírně upravit dle dopravy a podobně. V obou případech však musíte konečnou cenu znát před finálním podpisem a odsouhlasením, 

Kalkulace možné ceny

Stanovit jednu jasně danou cenu je v podstatě nemožné, protože hodně záleží na tom, co od celého systému očekáváte. Připravila jsem proto alespoň tři časté situace a případy. Částku berte opravdu jako hrubý odhad. V modelových případech zvažuji i dotace, které mají specifické podmínky – o nich proto píšu níže v samostatném odstavci, protože hrají velkou roli v pořizovací ceně.

Situace 1 

Čtyřčlenná rodina s větším domkem a velkou spotřebou kolem 10MWh ročně.

Roční spotřeba 10 MWh
Počet panelů20
Výkon panelu500 Wp
Celkový výkon elektrárny10 kWp
Cena fotovoltaiky500 – 600 000 Kč
Možná výše dotace200 000 Kč
Cena po dotaci300 – 400 000 Kč

Situace 2

Rodina s menším domkem, a spotřebou kolem 5MWh ročně.

Roční spotřeba 5 MWh
Počet panelů10
Výkon panelu500 Wp
Celkový výkon elektrárny5 kWp
Cena fotovoltaiky250 – 300 000 Kč
Možná výše dotace60 000 Kč
Cena po dotaci190 – 240 000 Kč

Situace 3

Pár seniorů, který chce ušetřit na ohřevu vody

Roční spotřeba 2,7 MWh
Počet panelů6
Výkon panelu450 Wp
Celkový výkon elektrárny2,7 kWp
Cena fotovoltaiky90 – 120 000
Možná výše dotace90 000 Kč
Cena po dotaci0 – 30 000 Kč

Jak vám mohou pomoci dotace?

Stát se snaží motivovat majitele domů i bytů na cestě k udržitelnosti, a tak poskytuje dotace na různé moderní technologie – od lepšího zateplení přes rekuperaci až po tepelná čerpadla a fotovoltaiku. Tento dotační program se nazývá Nová zelená úsporám a v rámci fotovoltaiky nyní nabízí celkem tři cesty, jak náklady na pořízení fotovoltaiky snížit.

Prvním z nich je nová a hojně zmiňovaná “babička”, tedy Oprav dům po babičce. Tento program má své výhody i nevýhody. Je určen hlavně mladým rodinám, které získaly nebo koupily starý dům připravený pro kompletní rekonstrukci. Abyste totiž tuto dotaci dostali, musíte vzít rekonstrukci opravdu od podlahy – prioritou je optimální zateplení, tedy střecha, stěny i podlaha a k tomu pak můžete kombinovat další technologie (rekuperace, dešťovka, tepelná čerpadla, fotovoltaika,…). Další důležité podmínky? Nesmíte vlastnit žádnou jinou nemovitost, v domě musíte bydlet minimálně dalších deset let a musíte být ekonomicky aktivní. Dotace vám pak zaplatí 50 % výdajů. Výhodou jsou bonusy – za nezaopatřené děti, kombinační bonusy a bonusy pro znevýhodněné kraje. A také to, že jde o dotaci zálohovou – jako jedinou ji dostanete ještě před rekonstrukcí.

Druhou variantou je Nová zelená úsporám Light. Ta je určena seniorům a nízkopříjmovým domácnostem. Můžete ji využít na různá opatření, ale klidně taky jen a pouze na fotovoltaiku. V tomto dotačním programu jde konkrétně pouze o fotovoltaiku na ohřev vody a dostanete 90 000 Kč. Dotaci je také možné čerpat zálohově, tedy ještě před investicí.

Třetí variantou, která je nejflexibilnější a je přístupná v podstatě pro kohokoliv je klasická Nová zelená úsporám Standard. Dotaci lze opět využít na všechno možné, já se v tomto článku ale zaměřuji jen na fotovoltaiku. Na tu můžete čerpat 60 až 200 000 Kč, a to až po instalaci, nejde tedy čerpat zálohově.

Nejčastější otázky

Nenašli jste odpověď na vaše otázky? Připravila jsem seznam několika dalších témat, které s pořízením fotovoltaiky souvisí a na které se lidé často ptají. 

❓Jaká je ideální střecha pro fotovoltaiku?

Ideální střecha je orientována na jih, případně alespoň jihovýchod nebo jihozápad. Není zastíněná stromy, větvemi nebo jinými objekty. A má sklon kolem 20 až 30 stupňů. To je ale jen úplně ideální situace, samozřejmě se dá pracovat i s jinými podmínkami.

Co je nutné, to je stabilní střecha, na polorozbořenou stodolu s plesnivými trámy vám žádný odborník konstrukci neumístí, jelikož by se vše mohlo zhroutit. Fotovoltaika se také nedá umístit na eternitovou střechu, takže pokud ji máte, budete muset počítat s výměnou krytiny. 

❓Kde a jak mohu vyřídit dotace?

Vyřízení dotace nabízí většina dodavatelů fotovoltaiky, pomohou vám s veškerou administrativou. Většinou ale samozřejmě za nějaký menší doplatek. Pokud chcete raději vše řešit sami a nebojíte se byrokracie, tak to není zas až tak bolavý proces a jistě to zvládnete. Veškeré informace naleznete zde.
Vyřízení papírování můžete zařídit sami, fotovoltaiku si ale určitě nechte nainstalovat od odborníků! Zaprvé je to mnohem bezpečnější a zadruhé se jedná o jednu z podmínek splnění dotace. 

❓Jaká je návratnost fotovoltaiky?

S ohledem na aktuální ceny energií se uvádí návratnost mezi 5 až 10 lety, ale zase je to hodně individuální dle vaší spotřeby, velikosti elektrárny a podobně. Co mě pro tyto účely velmi zaujalo, to je tato kalkulačka na stránkách firmy Woltair. Po zadání několika základních informací o vaší nemovitosti vám nabídnou hrubou kalkulaci toho, kolik ušetříte. 

❓Jak dlouho fotovoltaika vydrží? Potřebuje nějaký servis?

Jednou za pár let je dobré udělat odbornou revizi, jinak se o panely v podstatě nemusíte nijak starat. Samozřejmě je dobré nenechat kolem vzrůst nějaké divoké stromy, které by panely zastínily, ale to je poměrně logické. Samy panely žádné čištění nebo pravidelnou údržbu nepotřebují. 

Fotovoltaika s vámi bude desetiletí, optimální výkonnost výrobci garantují třeba na 20-25 let. Životnost může být ale třeba dvojnásobná, jen bude pomalu klesat efektivita. Více k tomuto tématu se dozvíte v našem článku, který se mu věnuje podrobně. 

❓Slyšel(a) jsem o prodeji energie do sítě – co to znamená a jak to funguje? 

Fotovoltaické panely primárně vyrábí energii pro vás a vaši domácnost. Tímto způsobem byste měli investici směřovat a takto by vám měla firma nabídku vytvořit – aby panely pokryly vaši spotřebu.

Může se ale stát, a je to hlavně v létě, kdy toho moc nespotřebujete a naopak pražící sluníčko hodně energie vyrobí, že vám panely vyrobí a nakumulují energie více, než kolik jste schopni využít a uložit do baterie. V takovou chvíli posíláte přebytečnou energii do sítě. 

V prvním případě nemáte žádnou smlouvu a energii tak posíláte zdarma.

V tom druhém je pak možné nechat si za odevzdanou energii zaplatit. Určitě od toho nečekejte nějaký výrazný pasivní příjem. Je to ale příjemná výhoda, kterou by byla škoda nevyužít. 

Konkrétní podmínky a ceny si musíte nastavit vždy s odběratelem. Odkupovat může za fixně danou cenu, nebo za takzvanou spotovou, dle burzy. 

Další zajímavou variantou je virtuální baterie. Ta funguje tak, že když máte přebytky, tak je odevzdáváte a když máte naopak nedostatek, tak můžete čerpat energii za zvýhodněných podmínek, a to až do hodnoty toho, co jste odevzdali. 

Pokud vás toto téma zaujalo, více se o něm dozvíte například v tomto článku, který mi přišel přehledný a jasný.

Užitečné odkazy a zdroje

Autor článku:

Zajímá vás něco o webu a jak tvoříme obsah? 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejlepší fotovoltaika
a tepelná čerpadla

1. místo

Skvělé recenze

2. místo

Komplexní řešení

3. místo

Oblíbená volba

Obsah článku

Kam dál?