Search
Close this search box.

10 skutečně nejtišších tepelných čerpadel – ať žije ticho!

Shrnutí: Hlučnost tepelného čerpadla většinou nebývá tím nejdůležitějším faktorem při výběru. I tak je ale dobré vybrat čerpadlo co nejtišší – nechcete přece rušit ani sebe, ani sousedy. Abych vám výběr usnadnila, sepsala jsem vám doporučení na několik velmi tichých modelů.  

  • Za hlavní tip naší redakce bych zde určitě ráda uvedla čerpadlo Viessmann Vitocal 200-S. Patří k jedněm z nejoblíbenějších na trhu a líbí se mi na něm hlavně to, že poskytuje velký výkon za poměrně nízkou cenu. 
  • Pokud je pro vás tichý chod priorita číslo jedna, pak nesmíte minout ACOND PRO. Na internetu najdete nespočet článků, které právě toto čerpadlo považují za úplně nejtišší na našem trhu. 
  • A jestliže hledáte tiché čerpadlo, které ale zároveň zvládne i náročné podmínky a musí tedy být opravdu z kvalitních materiálů, pak bych se podívala na IVT Air X – vycházím hlavně ze skvělých recenzí.

Instalaci doporučujeme provést s Acetex na základě našeho testu firem.

Problematika hlučnosti tepelných čerpadel není tak jednoduchá. Nedá se plošně říct, které čerpadlo bude jak rušit. Kromě konkrétních recenzí vás proto zkusím do tématu lehce a alespoň okrajově zasvětit a dát vám několik tipů, které mohou hlučnost čerpadla ještě snížit.

1. místo

Viessmann Vitocal 200-S

Dobrý poměr kvality a ceny, velmi populární volba.

Cena: 140-215 000 Kč bez DPH

2. místo

ACOND
PRO

Tepelná čerpadla od české firmy, která spojuje kvalitu, extrémně tichý chod a velký výkon.

Cena: neuvedeno

3. místo

IVT
Air X

Čerpadlo s nejvyšším topným faktorem SCOP.

Cena: 170-250 000 Kč bez DPH

4. místo

Samsung EHS Mono HT QUIET

Monoblokové řešení s důrazem na tichý chod.

Cena: 140-180 000 Kč bez DPH

Všeobecně se ví, že čerpadla na bázi země/voda nebo voda/voda jsou mnohem tišší. V tomto článku ale zmiňuji tepelná čerpadla vzduch/voda, a to z toho důvodu, že jsou na trhu nejvíce dostupná a nejoblíbenější (zhruba v 90 % případů si zákazníci nechávají nainstalovat právě toto čerpadlo).

Pokud byste měli možnost, finance a prostory na instalaci těchto dvou jiných technologií, určitě se na ně zaměřte – tichý chod budete mít téměř zaručen.

Zde je můj výběr nejtišších tepelných čerpadel 

  1. Viessmann Vitocal 200-S 
  2. ACOND PRO
  3. IVT Air X
  4. Samsung EHS Mono HT QUIET
  5. Alpha Innotec Alira LWD
  6. Alpha Innotec Alira LWA
  7. LG Therma V Silent
  8. Viessmann Vitocal 222-A
  9. Premium X
  10. Vaillant VWL aroTHERM

1. Viessmann Vitocal 200-S recenze

Dobrý poměr kvality a ceny, velmi populární volba.

  • Spolehlivost
  • Velmi tichý chod
  • Možnost získání záruky až 10 let
  • Splňuje požadavky na státní dotační programy
  • Lze ovládat přes internet 
  • Umožňuje i chlazení
  • Pro náročnější existují výkonnější modely

Kdy zvažovat Viessmann Vitocal 200-S?

Viessmann Vitocal 200-S je podle mě ideální čerpadlo pro průměrnou domácnost, je to zlatá střední cesta z hlediska všech parametrů. Je to kvalitní a výkonné čerpadlo, které vás nebude stát obrovské částky. Pokud je pro vás prioritou tichý chod, dejte pozor, abyste opravdu vybrali model 200-S. Viessmann ještě nabízí také levnější model 100-S, který už je ale hlučnější.

Odkaz na energetický štítek 

Kde tento model koupíte?

Jedná se o jednu z “vlajkových lodí” dodavatele Acetex, takže určitě můžete zadat poptávku u této firmy. Dále se na nabídku dodavatelů můžete podívat například zde.

Proč jsem vybrala Viessmann Vitocal 200-S?

Při výběru tepelného čerpadla máme občas tendence vše komplikovat a příliš analyzovat. Občas je ale dobré sáhnout po praktickém a jednoduchém řešení, které bude opravdu dostatečně a plnohodnotně výkonné pro většinu domácností. A právě to podle mě splňuje tento model. Výkon, spolehlivost, dobré materiály, tichý chod – za rozumnou cenu.

Co oceňuji, to je možnost propojit systém také s funkcemi chlazení. Na čerpadlo by se také mohli podívat lidé s omezeným prostorem v domácnosti – je totiž dodáváno i ve variantě s vestavěným zásobníkem. A co se hlučnosti týče, hlučnost čerpadla výrobce uvádí jen na 35 dB ve vzdálenosti 3 metrů, s možností zapnout také noční režim.

Uživatelské recenze Viessmann Vitocal 200-S

Čerpadla Viessmann Vitocal jsou hodně oblíbené, a tak o nich na internetu naštěstí vždy najdete dostatek informací. A to na Facebooku, v odborných článcích i v diskuzích. Z hlediska hlučnosti mě zaujala například tato diskuze, která se zabývá specificky zkušenostmi s tichým chodem čerpadla.

Ve stručnosti, čerpadlo je chváleno pro svou spolehlivost a nízkou poruchovost, pro dobrý poměr kvality a ceny, pro intuitivní ovládání. Na jednom z diskuzních portálů jsem narazila na problém s nedostatečným výkonem čerpadla, což se ale nedá paušalizovat, protože nevíme, jakou variantu si recenzent pořídil a do jakého domu – to je vždy na konzultaci s firmou, která čerpadlo dodává. Ostatně firma sama danému člověku odpověděla a dle dalších příspěvků ve vlákně ostatní majitelé žádný takový problém neměli.

Další parametry

Cena (bez instalace)140-215 000 Kč bez DPH
Rozsah kW4 až 12 kW (vzduch 7 °C/voda 35 °C)
InvertorAno
Monoblok/SplitSplit
Hlučnost35 dB(A)
ZárukaAž 10 let

2. ACOND PRO recenze

Tepelná čerpadla od české firmy, která spojuje kvalitu, extrémně tichý chod a velký výkon.

  • Extrémně tichý chod
  • Dva různé modely dle potřeb zákazníka
  • Vysoký výkon, a to i za náročných podmínek
  • Kompletní servis – nabídka, montáž, servis i záruka (5 a 10 let)
  • Chybí invertor
  • Chybí alespoň řádově informace o ceně (až na základě individuální kalkulace)

Kdy zvažovat ACOND PRO?

Vysoce kvalitní tepelné  čerpadlo ve dvou provedeních dle výkonu.

Kde tento model koupíte?

Česká firma ACOND nabízí zakoupení čerpadla i kompletní realizaci přímo na svých webových stránkách, poskytne vám tedy kompletní servis od cenové nabídky až po montáž a následný servis.

Proč jsem vybrala ACOND PRO?

Jestliže si budete chtít o tepelných čerpadlech ACOND PRO zjistit na internetu něco více, tak zjistíte, že právě nadstandardně tichý chod je něco, s čím jsou neustále spojována a proč jsou vychvalována. Při jejich zařazení do tohoto seznamu jsem proto vůbec neváhala.

ACOND PRO má dva typy čerpadel – model R a model N. Pro většinu domácností postačí varianta N – A++, COP 5,65, akustický výkon 48,4, ohřev vody max. 70°C. Výrobce poskytuje 5 let záruku na čerpadlo a 10 let na kompresor. Je z kvalitních materiálů a firma zaručuje i následný servis. Model R je pak pro velmi náročnou klientelu – A+++, COP 5,22, akustický výkon 49,3 dB, ohřev vody max. 70°C. To vyhřeje opravdu velké a staré domy.

Uživatelské recenze ACOND PRO

Recenze v podstatě potvrzují to, co firma sama proklamuje – velmi tichý chod, kvalitní materiály, vysoký výkon i v náročných podmínkách, bezproblémová komunikace včetně instalace. Sami se můžete na některé z těchto recenzí podívat například zde, na stránce Refsite. Jedinou konkrétní výtku, kterou jsem vůči těmto čerpadlům našla, byla diskuze ohledně invertoru. Tím, zdá se, tato čerpadla nedisponují. (Co je invertor?)

Další parametry

Cena (bez instalace)neuvedeno
Rozsah kW9 nebo 18 kW
InvertorNe
Monoblok/SplitSplit
Hlučnost48,4 nebo 49,3
Záruka5 na čerpadlo, 10 na kompresor

3. IVT Air X recenze

Čerpadlo s nejvyšším topným faktorem SCOP.

  • Klimatizace jako standard 
  • Nadstandardní SCOP
  • Tichý provoz
  • Možnost dokoupení záruky na 10 let
  • Velmi oblíbená volba – naleznete hodně recenzí a diskuzí
  • Stížnosti se objevily v rámci montáže, někdy firma fungovala pomaleji

Kdy zvažovat IVT Air X?

IVT toto čerpadlo propaguje hlavně skrze jeho vysoký topný faktor, což vám zjednodušeně řečeno zajistí hlavně rychlou finanční návratnost, s tímto čerpadlem pravděpodobně ušetříte v podstatě nejvíce při jeho provozu.

Odkaz na energetický štítek 

Kde tento model koupíte?

Toto čerpadlo jsem našla například v nabídce firmy Energosolar. Samozřejmě ale můžete kontaktovat rovnou firmu IVT, která čerpadla nejen vyrábí, ale i dodává.

Proč jsem vybrala IVT Air X?

IVT Air X mě zaujalo svými výsledky ve spotřebitelském testu z roku 2014, díky vysokému topnému i sezónnímu topnému faktoru je jeho provoz opravdu úsporný což ocení nejen příroda, ale i vaše peněženka.

Konkrétně k číslům – Topné faktory uvádí výrobce následovně: COP 5,31 (7/35) a COP 4,25 (2/35), nejvyšší průměrný roční topný faktor: SCOP 5,16. Vysoký výkon nebrání tichému chodu, čerpadlo poběží opravdu tiše a IVT uvádí hodnoty 47 dB(A). Je kompaktní a přitom odolné, jednoduché na údržbu a servis, dle energetického štítku patří do třídy A+++.

Uživatelské recenze IVT Air X

Uživatelských recenzí jsem tolik nesehnala, ale už jsem tu zmiňovala spotřebitelský test, ze kterého vychází čerpadlo velmi dobře. O spokojenosti klientů pak vypovídá i to, že v roce 2016 šlo o nejprodávanější tepelné čerpadlo na českém trhu.

Další parametry

Cena (bez instalace)170-250 000 Kč bez DPH
Rozsah kW5 až 17 kW
InvertorAno
Monoblok/SplitSplit
Hlučnost47 dB(A)
Záruka5 let (až 10 let lze dokoupit prodlouženou)

4. Samsung EHS Mono HT QUIET recenze

Monoblokové řešení s důrazem na tichý chod.

  • Tichý chod
  • Velký výkon vhodný i do starších domů s radiátory
  • Povedený design
  • Funguje i v nízkých teplotách
  • Kratší doba záruky

Kdy zvažovat Samsung EHS Mono HT QUIET?

Vidím hlavně dva hlavní důvody – pokud chcete šetřit místem a hledáte monoblok. A poté ve chvíli, kdy máte i velkou starou nemovitost s klasickými radiátory – toto čerpadlo má na takové podmínky dostatečný výkon.

Energetický štítek: SCOP* A+++,

Kde tento model koupíte?

Čerpadlo jako takové lze koupit na několika eshopech, i s montáží a kompletním servisem jej ale nabízí hlavně firma Woltair. 

Proč jsem vybrala Samsung EHS Mono HT QUIET?

Nižší nároky na prostor, snazší instalace a tím pádem nižší cena, v některých ohledech menší riziko poškození z venkovních nečistot – to jsou některé z výhod monobloku oproti split tepelným čerpadlům. Split má také své výhody, pokud ale preferujete monoblok, tak právě pro vás jsem chtěla do tohoto článku nabídnout plnohodnotné a tiché řešení.

Výstupní teplota vody až 70°, SCOP až 5,0 (7/35), energetická účinnost A+++ (35°) / A++ (55°), provozní rozsah topení až do -30°. Toliko k základním parametrům, které již napovídají, že Samsung EHS Mono HT QUIET je skvělou variantou i pro náročné klienty, případně ty, kdo mají starý a velký dům. Čerpadlo má noční režim, hlučnost se tedy liší – hladina akustického výkonu je 56 dB a hladina akustického tlaku (ve 3m) 42 dB během dne a 35 dB v nočním režimu.

Uživatelské recenze Samsung EHS Mono HT QUIET

Pro bližší představení čerpadla by vás mohlo zajímat například toto krátké video. V rámci klasických uživatelských recenzí jsem narazila na chválu velkého výkonu, kvalitních materiálů a potvrzení toho, že čerpadlo funguje opravdu tiše. Na českých diskuzních fórech tolik informací nebylo, hodně si ale můžete počíst v těchto zahraničních diskuzích. Jedinou výtkou by byla krátká garance, pouze dva roky. Woltair nabízí tři, prodlouženou pět.

Další parametry

Cena (bez instalace)140-180 000 Kč bez DPH
Rozsah kW8 až 14 kW
InvertorAno
Monoblok/SplitMonoblok
Hlučnost56 dB výkon, tlak 42 dB den, 35 dB noc
Záruka2 roky (prodloužená 5)

5. Alpha Innotec Alira LWD recenze

Nahradit krátkým shrnutím​

  • Bezkonkurenční výhřevnost
  • Velmi výkonný
  • Tichý model, který svým provozem nijak neruší
  • Robustní a přitom kompaktní design, který se vejde i do menších prostor
  • Vyšší cena

Kdy zvažovat Alpha Innotec Alira LWD?

Alpha Innotec Alira LWD může být dle mého názoru dobrou volbou pro náročnější klientelu. Doporučila bych ji i pro majitele starších nemovitostí – velkých domů se zastaralým topením.

Odkaz na energetický štítek 

Kde tento model koupíte?

Tento model nabízí například dodavatel Woltair, případně lze kontaktovat přímo firmu Alpha Innotec.

Proč jsem vybrala Alpha Innotec Alira LWD?

Tichý chod není jedinou předností tohoto čerpadla, do výběru jsem ho zařadila také díky vysokému výkonu a nízkým nákladům na provoz. Lépe řečeno – ohledně výkonu oceníte hlavně vysokou výhřevnost vody až na 70 °C, což potěší majitele, kteří rekonstruují nebo vylepšují starý dům.

Čerpadlo disponuje pevnou a robustní konstrukcí, která je přitom designově velmi vkusná a nerušivá. Hladina akustického tlaku uvádí výrobce na 45 dB(A) ze vzdálenosti 1 m. Skvělá je i funkce vyhřívání vody a chlazení v teplých měsících, a to v kombinaci se zásobníkem či hydraulickou věží.

Uživatelské recenze Alpha Innotec Alira LWD

Něco málo recenzí na tato čerpadla jsem objevila na sociálních sítích, hlavně jsem ale čerpala z internetových diskuzí a dále na Refsite. Tichý chod se jako hlavní výhoda skloňuje v podstatě pokaždé, stejně tak profesionální přístup a servis firmy Alpha Innotec.

Další parametry

Cena (bez instalace)182-202 000 Kč bez DPH
Rozsah kW5 až 9 kW
InvertorOn/Off systém
Monoblok/SplitSplit
Hlučnost45 dB(A)
Záruka5 let (až 10 let na kompresor)

6. Alpha Innotec Alira LWA recenze

Ještě o něco tišší model oproti LWD, pro nejnáročnější.

  • Vysoký výkon
  • Nízká hlučnost
  • Moderní design spojující odolné materiály a vkusný vzhled
  • Vhodné pro ty nejnáročnější klienty
  • Vysoká cena 

Kdy zvažovat Alpha Innotec Alira LWA?

Jestliže tepelné čerpadlo Alpha Innotec Alira LWD uspokojí i náročné zákazníky, tak varianta LWA je ještě o úroveň výš a je považována za jednu z top možností, pokud nemusíte šetřit na penězích. Dle informací od výrobce už to není jen čerpadlo do domácností, ale i do velkých vil, bytových jednotek a firemních prostor.

Odkaz na energetický štítek 

Kde tento model koupíte?

Opět bych doporučila buď poptávku u firmy Woltair nebo přímo kontaktovat výrobce – Alpha Innotec.

Proč jsem vybrala Alpha Innotec Alira LWA?

Toto čerpadlo v sobě spojuje vše, co byste mohli potřebovat, nebudete muset řešit výkonnost, tady je samozřejmá. Vedle toho čekejte opravdu tichý chod, vytápění a ohřev vody v jednom, kvalitní materiály s dlouhou životností, ovládání přes internet,… Nenašla jsem v podstatě nic, co bych čerpadlu vytkla. Vysoká cena není chybou, jen zkrátka souvisí s kvalitou, ale chápu, že pro někoho může být překážkou.

Jak porovnat modely LWA a LWD? Jestliže máte starý dům a potřebujete hlavně vysokou výhřevnost, volte LWD. LWA vyhřeje vodu na 65 stupňů. LWA je ale tišší – což je tématem tohoto článku.

Uživatelské recenze Alpha Innotec Alira LWA

I v případě LWA se potvrzují ty samé zkušenosti, kvalitní materiály, žádné poruchy a výborná komunikace s výrobcem. Stejně tak tichý chod je jedna z hlavních výhod, kterou si zákazníci chválí. Negativní recenze se v podstatě neobjevují, takže jako jedinou horší stránku mohu uvést snad jen vysokou cenu.

Další parametry

Cena (bez instalace)280-340 000 Kč bez DPH
Rozsah kW13,8 až 31 kW
InvertorAno
Monoblok/SplitSplit
Hlučnost43 dB(A)
Záruka6 let (až 10 let na kompresor)

7. LG Therma V Silent recenze

Úsporná varianta pro napjatější rozpočet.

  • Nízká pořizovací cena 
  • Vhodné i pro starší domy 
  • Tichý chod
  • Možnost propojit i s ohřevem vody nebo fotovoltaikou 
  • Údajná poruchovost dřívějších modelů
  • Málo recenzí na tento nový model

Kdy zvažovat LG Therma V Silent?

Ideální varianta pro ty, kdo zkrátka musí myslet na rozumný rozpočet a nemohou sáhnout po úplné výkonové špičce. Zde máte možnost trochu ušetřit na vstupních nákladech.

Kde tento model koupíte?

Pokud bych měla doporučit jedno místo, pak to bude Woltair. Tato firma dané čerpadlo nabízí a ještě navíc k němu poskytuje prodlouženou záruku.

Proč jsem vybrala LG Therma V Silent?

Některé produkty uvedené výše jsou prostě top. Jenže, ne každý může aktuálně sáhnout po tom nejdražším, a tak jsem chtěla nabídnout variantu i těm, kdo mají jako prioritu nejen tichý chod, ale i nízkou pořizovací cenu.

Toto čerpadlo může pouze vytápět, nebo za drobný příplatek využít také možnosti ohřevu vody. Vodu pro topení dokáže čerpadlo vyhřát až na 65 stupňů, takže bych jej doporučila i do starších domů s klasickým radiátorovým topením. Zmiňovala jsem dodavatele Woltair, ten na toto čerpadlo nabízí 7 let záruku. Zároveň o čerpadle poskytuje více informací, pokud by vás zaujalo.

Uživatelské recenze LG Therma V Silent

Drobnou nevýhodou tohoto čerpadla je nedostatek uživatelských recenzí. Je to totiž poměrně nový upravený model. Hlavní úprava v této generaci byla zaměřena právě na tišší chod. Pokud se podíváte na starší modely a zkušenostmi s nimi, opakuje se docela často poruchovost.

Další parametry

Cena (bez instalace)80-130 000 Kč bez DPH
Rozsah kW7 až 16 kW
Záruka7 let

8. Viessmann Vitocal 222-A recenze

Monoblokové řešení s nízkými provozními náklady.

  • Funkce chlazení
  • Spolehlivá firma
  • Zásobník teplé vody o objemu 220 l
  • Kvalitní materiály
  • Méně zkušeností recenzentů oproti jiným modelům této firmy

Kdy zvažovat Viessmann Vitocal 222-A?

Tohle čerpadlo bych doporučila spíše do novějších domů, hodí se do zástaveb, k řadovým domům,… Naopak horší budou domy v náročnějších klimatických podmínkách, čerpadlo funguje optimálně do -10°C.

Odkaz na energetický štítek A++ / A  |  Typ 221.A04: A+ / A

Kde tento model koupíte?

Jde o poměrně oblíbený model, takže míst je více. Určitě můžete poptat čerpadlo přímo u firmy Viessmann. Případně jsem narazila i na Vibemont nebo Reacon.

Proč jsem vybrala Viessmann Vitocal 222-A?

Ještě jednou jsem v tomto článku potřebovala zmínit výrobky od firmy Viessmann, konkrétně Viessmann Vitocal 222-A, protože toto čerpadlo zkrátka patří k těm nejtišším na trhu, a to hlavně díky zvukově optimalizovanému ventilátoru ve spojení s inteligentním řízením otáček. To běžnému zákazníkovi moc neřekne – zkrátka počítejte s hladinou akustického tlaku pouhých 35 dB(A)při vzdálenosti tří metrů (noční režim).

Čerpadlo je řešeno jako monoblok, s výkonem 2,6 až 12,0 kW., Maximální výstupní teplotou až 60 °C při venkovní teplotě -10 °C a zabudovanou funkcí chlazení. Je to proto optimální čerpadllo za dobrou cenu do modernějších domů, asi bych ji nedoporučila do náročnějších podmínek a hor, kde může být teplota v zimě mnohem nižší.

Uživatelské recenze Viessmann Vitocal 222-A

I u tohoto modelu se v recenzích opakuje standardní dobrá pověst čerpadel firmy Viessmann – tichý chod, kvalitní materiály, jednoduché ovládání, spolehlivý servis. Zaujal mě mimo jiné třeba tento článek, který je již z roku 2018 a jedině potvrzuje to, že toto čerpadlo má své pevné místo na trhu.

Další parametry

Cena (bez instalace)232 000 Kč
Rozsah kW2,3 až 12,0 kW
InvertorAno
Monoblok/SplitMonoblok
Hlučnostakustický tlak 35 dB(A)při vzdálenosti tří metrů (noční režim)
Zárukaprodloužená záruka 5 až 10 let

9. Schlieger Premium X recenze

Tiché čerpadlo, které dodává pouze firma Schlieger.

  • Odolné
  • Nízká hlučnost
  • Nadstandardní záruka
  • Někteří uživatelé reportují horší zkušenost s komunikací s dodavatelem

Kdy zvažovat Premium X?

Čerpadlo Premium X je konstrukčně i chodem koncipováno tak, aby bylo opravdu tiché a svými parametry by v tomto článku rozhodně mělo zaznít, protože vám zároveň nabídne nadprůměrný výkon. Určitou nevýhodou je však to, že jej získáte pouze ve spolupráci s firmou Schlieger, která čerpadlo vyrábí i dodává. A na tuto firmu jsou v rámci komunikace trochu rozporuplné recenze, na něž se podíváme níže.

Odkaz na energetický štítek 

Kde tento model koupíte?

Toto čerpadlo vám dodá a nainstaluje pouze firma Schlieger.

Proč jsem vybrala Premium X?

Jestliže tento článek pojednává o nejtišších čerpadlech na trhu běžně dostupných, tak jsem Premium X zkrátka musela zmínit, protihlukový obal a celé technické řešení snižuje hlučnost na pouhých 39–45 dB. Čerpadlo pracuje až do -25 °C, výstupní teplota je uváděna na až 62 °C, takže bych čerpadlo doporučila i do starších domů bez podlahového topení.

Z čeho jsem poněkud rozpačitá, to jsou množící se negativní recenze na komunikaci s firmou, na kvalitu jejího servisu (tedy ne výrobku jako takového, jenže tato spolupráce vás v případě čerpadla Premium X zkrátka čeká, protože nikdo jiný jej nedodává).

Uživatelské recenze Premium X

Dohledáte-li recenze vyloženě na čerpadlo jako takové, tak se vám nejspíše stejně jako mně potvrdí, že je výkonné, úsporné a opravdu velmi tiché. Recenzenti také oceňují snadné ovládání na dálku. Rozporuplné jsou pak recenze na samotné dodání, hodně se zmiňují průtahy v komunikaci, nutnost urgování nebo neprofesionalitu. Takové recenze se samozřejmě objevují u všech dodavatelů, hlavně v roce 2022 byla vlna obrovské poptávky po čerpadlech, kterou zkrátka nešlo uspokojit. U této firmy jsou ale stížnosti častější a výraznější.

Další parametry

Cena (bez instalace)okolo 280 000 Kč bez DPH
Rozsah kW11 až 21 kW
InvertorNeuvedeno
Monoblok/SplitMono
Hlučnost45 dB(A)
Záruka3 roky (až 10 let na kompresor)

10. Vaillant VWL aroTHERM recenze

Zajímavé čerpadlo s důrazem na ekologii.

  • Důraz na ekologii
  • Vysoký výkon
  • Vhodné i do starších domů
  • Poměr ceny a výkonu
  • Transparentní stránky se všemi informacemi i kalkulací ceny
  • Je trochu těžší pochopit rozdíly mezi jednotlivými modely Vaillant

Kdy zvažovat Vaillant VWL aroTHERM?

Vaillant je výkonné a odolné čerpadlo, které může být vhodné do novostaveb i starších rodinných domů. U firmy si můžete zadat komplexní realizaci, která propojí vytápění, přípravu teplé vody a chlazení v jednom.

Odkaz na energetický štítek 

Kde tento model koupíte?

Nejjednodušší cesta je zadat si poptávku přímo u firmy Vaillant. Dále jsem čerpadlo našla například v nabídce Koupelny Venta.

Proč jsem vybrala Vaillant VWL aroTHERM?

Na webových stránkách firmy Vaillant mě zaujal hlavně důraz na šetrnost k životnímu prostředí, oceňuji používání přírodního chladiva. Díky vysoké výstupní teplotě až 75°C se čerpadlo hodí v podstatě do jakékoliv nemovitosti – novostaveb s podlahovým topením i do starých domů s klasickými radiátory.

Samozřejmě mě zajímala hlavně hlučnost a dle informací od výrobce se toto čerpadlo určitě hodí i do husté zástavby a k řadovým domům, ve vzdálenosti 3 metry je měřitelný hluk pouhých 28 dB(A), což – jak firma sama uvádí – odpovídá tikání hodinek. Hodně oceňuji také něco tak “nenápadného” jako přehledné a transparentní webové stránky. Z pohledu zákazníka to pro mě byla příjemná změna, dozvíte se opravdu všechny potřebné informace.

Uživatelské recenze Vaillant VWL aroTHERM

Z recenzí vychází čerpadlo také hodně pozitivně. Dle zkušeností zákazníků je výkonné, tiché, bez poruch a vad. Zajímavá byla třeba diskuze o chlazení, pokud by vás zajímalo i využití čerpadla v letních měsících. Na negativní recenze jsem v podstatě nenarazila.

Další parametry

Cena (bez instalace)cca 170 000 Kč bez DPH
Rozsah kW6,2 až 16,4 kW
InvertorAno
Monoblok/SplitSplit
Hlučnost54 (akustický výkon)
ZárukaProdloužená až 10 let

Hlučnost: jak souvisí s typem tepelného čerpadla a co vše vstupuje do hry?

Nejprve by bylo dobré si říct, jak vlastně hlučnost čerpadel definujeme a co můžete o jednotlivých produktech zjistit. Setkáte se totiž hned se dvěma pojmy – hladinou akustického výkonu Lw a hladinou akustického tlaku Lp. Akustický výkon je údaj důležitější, zaměřte se hlavně na něj, reflektuje lépe realitu a nedokonalé podmínky. Pokud chcete údajům lépe rozumět, doporučuji pročíst si tento článek.

Co vlastně rozhoduje o hlučnosti čerpadla? Hluk způsobuje hlavně ventilátor a jeho vrtule, který (v případě vzduch/voda čerpadel) nasává velké množství vzduchu do svého vnitřního prostoru. Další částí, která může být trochu hlučnější, je pak kompresor, který vydává zvuk podobný vibracím. 

Z toho poměrně logicky vyplývá, že tepelná čerpadla země/voda a voda/voda jsou nejen výkonnější, ale také tišší. Nevýhodou je jejich vysoká pořizovací cena a větší nároky na instalaci. Proto se o nich tolik nedozvíte, je dobré se na ně ale alespoň zeptat vámi zvoleného dodavatele. 

Moderní čerpadla by vás neměla svým provozem příliš rušit nebo omezovat, ostatně na maximální míru hluku jsou i zákonem stanovené limity. Konkrétně platí, že hodnota naměřená ve vzdálenosti dvou metrů od okna obytné místnosti sousedů nesmí přesáhnout 40 dB. 

Správný dodavatel by v rámci výběru čerpadla a následné instalace měl brát v úvahu i hlučnost a vše ohlídat za vás, v následujícím odstavci vám ale přeci jen nabízím několik rad, jak a kam čerpadlo umístit a na co si dát pozor. 

Snížení hlučnosti tepelného čerpadla. 

Pokud chcete minimalizovat riziko, že vás bude běžný provoz tepelného čerpadla rušit, dbejte několika jednoduchých rad. 

  • Vyberte si dobrého dodavatele. To je základ pro všechny případy, nejen ohledně hlučnosti. Solidní firma vám dokáže nejen správně nadimenzovat výkon čerpadla, ale právě i prokonzultovat jeho umístění a snížit hlučnost správnou instalací (např. silentbloky pod čerpadlem, které zabrání přenosu vibrací). 
  • Čerpadlo neumisťujte přímo ke zdi. Minimum je 30 cm. 
  • Podklad pod čerpadlem je také důležitý – měl by být tvrdý a pevný, aby nešířil vibrace.
  • Čerpadlo by nemělo být umístěno ani přímo pod okny obytných místností.
  • Ventilátor čerpadla by před sebou měl mít dostatek prostoru, aby se hluk neodrážel od stěn nebo jiných překážek. 
  • Pokud již čerpadlo umístěné máte, můžete se zkusit podívat po protihlukovém krytu nebo upravit okolí (Pokud je na rozlehlé ploše, tak například využít keřů a podobně – něco jako když vyřešíte ozvěnu velké místnosti nábytkem. 

Video

Užitečné odkazy

Autor článku:

Zajímá vás něco o webu a jak tvoříme obsah? 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kam dál?