Search
Close this search box.

Nabíjecí stanice pro elektromobily (wallbox) – Jak nabíjet doma?

Shrnutí: S rostoucím zájmem o elektromobily samozřejmě většina majitelů řeší také jejich nabíjení. Wallbox je skvělým řešením, které vyřeší hledání veřejně dostupných nabíječek. Auto nabijete z pohodlí domova a každé ráno budete připraveni bez stresu vyrazit. Instalace wallboxu není nic složitého a kromě konkrétních doporučení vám v tomto článku poradím také podle čeho vybírat a na co při koupi wallboxu nezapomenout. 

  • IONT tech e:car ve variantě má výkon až 22 kW. Oceníte jistě výběr ze sloupkové i nástěnné varianty. Kombinovat můžete i s fotovoltaikou, přímo od dodavatele Woltair. 
  • A-Z CHARGER je také dobrá volba a bude ideální v kombinaci s fotovoltaikou. Součástí dodávky je totiž regulátor, díky kterému je nabíjecí wallbox schopen směřovat vyrobené přebytky z fotovoltaiky k nabíjení elektromobilu. Více vám poradí například odborníci z firmy Acetex, kteří tento wallbox dodávají. 
  • Huawei FusionCharge Wallbox je k dostání například na e-shopu Ecoprodukt a je skvělou volbou s ohledem na variabilitu. 
  • ULTIMATE SPEED® Wallbox pak potěší všechny, kteří potřebují upřednostnit cenu.

1. místo

IONT
tech e:car

Designové řešení pro náročné, uzpůsobitelné na míru.

2. místo

A-Z
CHARGER

Wallbox s moderními chytrými funkcemi a výkonem až 22 kW.

3. místo

Huawei FusionCharge

Dobrý poměr kvality a ceny
od známé značky.

4. místo

ULTIMATE SPEED® Wallbox

Cenově dostupná varianta s kladnými recenzemi.

Wallbox, dobíjecí stanice, nabíjecí stanice,… Pod těmito názvy se skrývá krabička, jejíž cena se pohybuje zhruba kolem 20 000 Kč. Tyto náklady se vám mohou snížit o dotaci a naopak je potřeba počítat také s náklady za montáž. Při výběru jsem tak dbala mimo jiné také na to, abyste měli spolehlivé firmy, na které se s instalací obrátit. Jako majitele elektromobilu by mě měl zajímat hlavně výkon, kompatibilita s mým vozem, poměr kvality a ceny a samozřejmě zkušenosti jiných zákazníků. 

Na základě těchto parametrů jsem vybrala tyto nejlepší wallboxy: 

  1. IONT tech e:car 
  2. A-Z CHARGER
  3. Huawei FusionCharge Wallbox
  4. ULTIMATE SPEED® Wallbox
  5. ABL Wallbox eMH1
  6. EWE E-Unit

1. IONT tech e:car recenze

Designové řešení pro náročné, uzpůsobitelné na míru.

  • Pro náročné klienty.
  • Variabilní řešení na míru – do země i na stěnu, interiér i exteriér, volba barvy, kabely pro jedno nebo dvě auta.
  • Česká firma.
  • Kvalitní materiály.
  • Chybí recenze.

Kdy zvažovat IONT tech e:car?

IOTN tech e:car by měl potěšit náročnější zákazníky, oceníte povedený design a možnost řešení jak na stěnu tak jako sloupek, stejně jako variantu s kabelem pro jedno nebo pro dvě auta. 

Kde tento model koupíte? 

Firma má samozřejmě svůj e-shop, pro českého zákazníka bude ale jistě přístupnější kontaktovat například firmu Woltair, která má tento wallbox v nabídce. Zároveň můžete rovnou poptat i fotovoltaiku, pokud máte zájem systémy kombinovat. 

Proč jsem vybrala IONT tech e:car?

Tato nabíjecí stanice mě zaujala svým výkonem až 22 kW. také se mi líbí variabilita produktu – montáž je vhodná do na zeď v garáži i pro ukotvení sloupkem do země, záleží jen na vašich možnostech a přáních. Výběr barevného designu je příjemný bonus. Oceňuji i kvalitu provedení a materiálů – tělo z masivní nerezové oceli, pevné designové sklo o síle 6mm. Standartní délka kabelu je 5m. nabíjecí stanice jsou dle výrobce  kompatibilní se všemi elektromobily a plug-in hybridy na trhu.

IONT tech e:car a uživatelské recenze

Recenze jsem bohužel nenašla, ale k dispozici je krátké video, které vám snadno představí výrobky a přístup této české firmy. 

2. A-Z CHARGER recenze

Wallbox s moderními chytrými funkcemi a výkonem až 22 kW.

  • Ideální pro kombinaci s fotovoltaikou.
  • Česká výroba.
  • Výkon až 22 kW.
  • Chytré funkce a ovládání přes mobilní aplikaci.
  • Chybí recenze.

Kdy zvažovat A-Z CHARGER?

A-Z CHARGER mě zaujal hlavně v kombinaci s fotovoltaikou a díky svým chytrým funkcím, skvěle optimalizuje nabíjení dle přebytků do DS. Zvažte tedy tento systém, pokud buď fotovoltaiku máte, nebo plánujete pořídit spolu s wallboxem.  

Kde tento model koupíte? 

Tento model je oblíbený u dodavatelů fotovoltaiky, takže ho nabízí například firma Acetex nebo S-Power. 

Proč jsem vybrala A-Z CHARGER?

A-Z Charger nabízí kromě již zmíněného výkon až 22 kW, podporuje nejrozšířenější konektor Typ 2, má snadné ovládání v kombinaci s mobilní aplikací a chytré funkce jako Plánování nabíjecích časů a dobíjení dle HDO či Boost režim. Líbí se mi také to, že je vyráběn v České republice. 

A-Z CHARGER a uživatelské recenze

Na tento wallbox jsem bohužel nenašla recenze, zmińuji zde ale dodavatelskou firmu Acetex, a tak odkazuji alespoň na zákaznické zkušenosti s touto firmou. 

3. Huawei FusionCharge Wallbox recenze

Dobrý poměr kvality a ceny od známé značky.

  • Poměr kvality a ceny.
  • Variabilita výkonu.
  • Plně kompatibilní.
  • Nabíjecí kabel je třeba koupit zvlášť.

Kdy zvažovat Huawei FusionCharge Wallbox?

U Huawei si můžete vybrat, je k dispozici ve dvou výkonových variantách, a to 7,4 a 22 kW. Celkově je to díky svému nastavení nejlepší volba co do variability výkonu.

Kde tento model koupíte? 

Tento model jsem našla na stránkách obchodu Ecoprodukt. Pokud si nebudete vědět rady s výběrem, jsou vám zde k dispozici školení obchodní zástupci a poradci. 

Proč jsem vybrala Huawei FusionCharge Wallbox?

Tenhle produkt mě hodně zaujal svou variabilitou, a to nejen v rámci výkonu. Mimo to, že volíte mezi jednou fází a třemi fázemi, tak je dobré pamatovat také na to, že u dodávky není nabíjecí kabel jako takový – tím získáváte flexibilitu z hlediska kompatibility a můžete si vybrat kabel přesně dle svých potřeb. Systém můžete samozřejmě propojit s fotovoltaikou, má také online plánovač a měřič spotřeby. 

Huawei FusionCharge Wallbox a uživatelské recenze

Recenze jsem našla po střípkách na zahraničních webech a e-shopech, recenzenti jsou spokojení a i po používání déle jak čtvrt roku nezaznamenali jediný problém. 

4. ULTIMATE SPEED® Wallbox recenze

Cenově dostupná varianta s kladnými recenzemi.

  • Nízká cena.
  • Dostupnost.
  • Dostatek recenzí.
  • Poměrně jednoduchý oproti promyšlenějším modelům.
  • Příručka neobsahuje dostatečně podrobné informace. 
  • Pouze do krytých míst a interiéru.

Kdy zvažovat ULTIMATE SPEED® Wallbox?

Tento wallbox jsem zařadila do seznamu, jelikož na portálu Heuréka je v podstatě nejprodávanější, volte jej tedy pro jeho snadnou dostupnost jak dodáním tak cenově. 

Kde tento model koupíte? 

Tento wallbox jsem našla přes Heuréku, k dostání je na Lidl-shop.cz

Proč jsem vybrala ULTIMATE SPEED® Wallbox?

Tuhle volbu vnímám primárně jako ekonomickou, a přitom ještě v rozumné kvalitě. Je to jednoduchá nabíjecí stanice s barevným displejem, se zástrčkou typu 2, ovládání je jednoduché, přehledné a nabídne výkon až 22 kW. Hodí se však jen do interiéru. 

ULTIMATE SPEED® Wallbox a uživatelské recenze

Díky tomu, že tento wallbox je hodně oblíbený, tak má i dostatek recenzí. Dle popisu zákazníků je nabíječka jednoduchá, líbí se jim nízká cena, přehledný displej, snadné použití. Chybí jim ale lepší návod, bližší informace o regulování v příručce. 

5. ABL Wallbox eMH1 recenze

Levný wallbox, který bude ideální i v kombinaci s fotovoltaikou.

  • Levná varianta.
  • Jednoduché ovládání.
  • Velmi jednoduché zařízení bez pokročilejších funkcí.

Kdy zvažovat ABL Wallbox eMH1?

ABL Wallbox bych doporučila ve dvou případech – pokud sháníte jen wallbox jako takový a hledíte hlavně na cenu. A pak je to dobrá varianta, pokud chcete zároveň poptávat i fotovoltaiku. 

Kde tento model koupíte? 

Proč v kombinaci s fotovoltaikou? Protože tento wallbox k ní nabízí Energosolar, firma s velmi dobrými recenzemi, která vám dodá kompletně všechny tyto technologie, včetně montáže a servisu. 

Proč jsem vybrala ABL Wallbox eMH1?

Produkt mě zaujal v již zmiňovaném spojení s fotovoltaikou. Jinak je ale lehce dostupný i sám o sobě, je levný, prodává se ve variantě 11 a 22 kW. Zásuvka typu 2. Oproti jiným modelům v tomto článku je to určitě mnohem jednodušší zařízení, pokud však je pro vás cena prioritou, tak tento wallbox vnímám jako smysluplnou volbu. 

ABL Wallbox eMH1 a uživatelské recenze

Na wallbox není dostupné velké množství recenzí, na Kaufland eshopu měl ale od jednoho ze zákazníků pět hvězdiček. Recenzent wallbox hodnotil jako jednoduchý, s dobrým zpracováním v poměru k ceně. 

6. EWE E-Unit recenze

Prémiová varianta ve vysoké kvalitě zpracování.

  • Vysoká kvalita.
  • Kompatibilita a přizpůsobitelnost – typ upevnění, kabelu i výkon a barva.
  • Jednoduchá montáž.
  • Nedostatek recenzí.
  • Vyšší cena

Kdy zvažovat EWE E-Unit?

EWE E-Unit vychází svými parametry určitě jako dobrá volba pro náročnější zákazníky. Pokud vám nevadí vyšší cena a chcete hlavně kvalitní produkt, můžete sáhnout právě po tomto wallboxu. 

Kde tento model koupíte? 

Na model jsem narazila například na českém e-shopu Alza, výrobce má ale i své vlastní stránky. 

Proč jsem vybrala EWE E-Unit?

Wallbox nabízí vysokou kvalitu zpracování i materiálů. To by mělo určitě garantovat dlouhou životnost. Dále můžete počítat s výkonem 22 kW či 11 kW a plnou kompatibilitou od varianty na zeď vs ve stojanu až po výběr barvy. 

EWE E-Unit a uživatelské recenze

Pro tento produkt bohužel není k dispozici dostatek uživatelských recenzí.

Tipy, jak wallbox vybírat a na co nezapomenout. 

Výběr wallboxu pro nabíjení elektrického vozidla může záviset na několika faktorech. Možná si připadáte zahlceni, možná nevíte kde začít nebo co neopomenout? Zde jsem sepsala některé tipy, které vám mohou pomoci.

Výkon nabíjení: Zjistěte, jaký výkon nabíjení vaše elektrické vozidlo podporuje. Wallboxy mají různé výkony, typicky vyjádřené v kilowattech (kW).

Typ zásuvky: Zkontrolujte, jaký typ konektoru používá vaše vozidlo (např. Type 1, Type 2, CCS, CHAdeMO). Ujistěte se, že vybraný wallbox podporuje tento typ zásuvky. V dnešní době a v Evropě už se nejspíše budeme bavit jen o Typu 2, je však otázkou, odkud budete wallbox kupovat, a tak mi přišlo podstatné na toto téma upozornit. 

Instalace a umístění: Zvažte, kde chcete umístit wallbox a jaká je dostupnost elektřiny na tomto místě. Některé wallboxy jsou určeny pro venkovní použití, zatímco jiné jsou vhodné pouze pro interiéry. Instalaci určitě doporučuji přenechat profesionálům! 

Bezpečnost a certifikace: Ověřte, zda je wallbox certifikován a splňuje bezpečnostní standardy. Certifikace od renomovaných organizací zvyšuje důvěryhodnost zařízení.

Přizpůsobení a funkce: Podívejte se na další funkce, které může wallbox nabídnout, jako jsou například možnost přizpůsobení nabíjecího výkonu, sledování spotřeby elektřiny nebo ovládání přes mobilní aplikaci.

Cena a rozpočet: Srovnávejte ceny různých wallboxů a vyberte si ten, který nejlépe odpovídá vašemu rozpočtu, aniž by to ovlivnilo kvalitu a bezpečnost zařízení. Chápu, že ne všichni můžeme a chceme sáhnout po nejdražší prémiové variantě, hledejte ale alespoň zlatou střední cestu, za každou cenu šetřit se odrazí na kvalitě a kolikrát i bezpečnosti celého systému. 

Podpora a servis: Zjistěte, jaká je dostupnost technické podpory a servisních služeb pro vybraný wallbox. Důležité je mít možnost řešit případné problémy nebo získat pomoc.

Recenze a doporučení: Přečtěte si recenze a zkušenosti ostatních uživatelů s konkrétním modelem wallboxu. To vám může poskytnout užitečné informace o spolehlivosti a výkonu zařízení. Recenze jsou dle mého názoru stále ještě nejspolehlivějším způsobem, jak “prohlédnout” skrze marketingově líbivé fráze od výrobce. 

Před výběrem wallboxu doporučuji konzultovat vše s odborníkem nebo elektrikářem, aby bylo zajištěno správné zapojení a kompatibilita s vaším elektromobilem. 

Wallbox a fotovoltaika – skvělá dvojka!

Spojení wallboxu pro nabíjení elektrického vozidla s fotovoltaickým systémem může přinést několik výhod, proto určitě zvažte kombinaci těchto technologií, pokud tu možnost máte. Co si pak od fotovoltaiky můžete ve spojitosti s nabíjením elektromobilu slibovat? 

Omezení nákladů na elektřinu: Fotovoltaický systém generuje elektřinu ze slunečního záření, což může snížit nebo eliminovat náklady na elektřinu potřebnou pro nabíjení vozidla. Nejen energie v domácnosti, ale i ježdění autem tak bude maximálně ekonomické. 

Environmentální výhody: Nabíjení elektromobilu pomocí fotovoltaické energie přispívá k nižšímu uhlíkovému otisku. Pominu diskuzi o tom, zda jsou elektromobily jako takové enviromentálně lepší – o tom se vedou dlouhé diskuze a obě strany jistě mají svým způsobem pravdu. V každém případě je ale nevyvratitelné, že když jsou napájeny z obnovitelných zdrojů, snižuje to celkový ekologický dopad.

Nezávislost na síti: Spojení wallboxu s fotovoltaickým systémem může zajistit určitou míru nezávislosti na elektrické síti. V době, kdy fotovoltaický systém generuje elektřinu, můžete využívat tuto energii k nabíjení vozidla, což může být užitečné v případě výpadku elektřiny nebo v oblastech s nejistým přístupem k elektřině.

Dotace: Věděli jste, že dotace můžete získat jak na fotovoltaiku jako takovou, tak i na wallbox? Více o tomto programu se dozvíte třeba zde. Na wallbox jako takový lze nyní získat 15 000 Kč. 

Optimalizace výkonu: Některé moderní wallboxy jsou schopny optimalizovat nabíjení v souladu s aktuální produkcí elektřiny ze solárních panelů. To znamená, že se mohou automaticky přizpůsobit aktuálním podmínkám a nabíjet vozidlo, když je dostupná sluneční energie.

Pokud vás téma fotovoltaiky ve spojení s wallboxem zaujalo, pak doporučuji pokračovat například tímto článkem od dodavatele Woltair, kterého můžete rovnou kontaktovat s jakoukoliv otázkou, případně už přímo i poptávkou. 

Video

 

Užitečné zdroje

Autor článku:

Zajímá vás něco o webu a jak tvoříme obsah? 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kam dál?