Search
Close this search box.

Nejúspornější tepelné čerpadlo 2024 – levný provoz!

Shrnutí: Úspora tepelných čerpadel se úzce váže k jejich výkonu a účinnosti. Čím vyšší COP a SCOP výrobce uvádí, tím efektivněji čerpadlo nakládá s energií a tím bude úspornější. Vyšší investice při pořízení proto většinou znamená mnohem zajímavější úspory v průběhu dalších let. 

  • Stiebel Eltron HPA má vysoký topný faktor, je to čerpadlo na principu vzduch/voda, takže se bude hodit do většiny domů. A nabízí ho firma Acetex
  • Efektivně bude vytápět také designově povedený Daikin Altherma 3 H HT, které má v portfoliu třeba firma Woltair.
  • Samsung EHS Mono HT Quiet potěší nejen ty, kdo hledají úsporné tepelné čerpadlo, ale pro které je důležitý i maximální komfort a tichý chod. Hodí se do moderních staveb i k starým radiátorům.
  • Sinclair S-therm Ontario All-in-one, na který narazíte v nabídce firmy Energosolar vnímám jako dobrý kompromis, když chcete vysoký topný faktor, ale nechcete hned ten nejdražší produkt na trhu. 

1. místo

Stiebel Eltron
HPA

Sázka na jistotu s dobrými recenzemi a vysokým výkonem.

2. místo

Daikin Altherma
3 H HT

Kvalitní značka, designové TČ vhodné i do starého domu.

3. místo

Samsung EHS Mono HT Quiet

Monobloková varianta pro úsporu místa, s důrazem na tichý chod.

4. místo

Sinclair S-therm Ontario All-in-one

Zajímavá varianta v rámci nižší pořizovací ceny od spolehlivého výrobce.

Při výběru čerpadel jsem sledovala hned několik parametrů. Jestliže úspornost je pro tento článek nejpodstatnější, tak jsem hledala hlavně čerpadla s vysokým topným faktorem – ta dokáží vyrobit nejvíce “muziky” za málo peněz, tedy z 1 kW dodané energie jí vyrobí několikanásobně více. Nejedná se proto o čerpadla nejlevnější ve smyslu pořizovací ceny, ale v rámci provozu – což je s ohledem na aktuální ceny energií čím dál důležitější. Dále mě zajímala kvalita a pověst značky, dostupnost na trhu, recenze zákazníků. Při výběru se pak vyplatí koukat také na hlučnost, design, ovládání, ale to už vnímám jako druhotnější – výkon a kvalita je určitě nejpodstatnější! 

Obecně jsou nejvýkonnější čerpadla na principu země/voda, mají lepší SCOP než vzduch/voda čerpadla. Jenže pro většinu domácností nejsou vhodná kvůli náročným požadavkům při instalaci.

Najdete tu tedy i model země/voda, ale primárně jsem vybrala varianty vhodné pro co nejširší skupinu zákazníků. Konkrétně tyto:

  1. Stiebel Eltron HPA
  2. Daikin Altherma 3 H HT
  3. Samsung EHS Mono HT Quiet
  4. Sinclair S-therm Ontario All-in-one
  5. IVT Geo 600
  6. CONVERT AW9/R32

1. Stiebel Eltron HPA recenze

Sázka na jistotu s dobrými recenzemi a vysokým výkonem.

  • Tichý chod
  • Vhodný i do starších domů
  • Kvalitní materiály a spolehlivá firma
  • Již trochu starší design

Kdy zvažovat Stiebel Eltron HPA ? 

Jestliže hledáte kvalitní a odolné tepelné čerpadlo na principu vzduch-voda, pak značka Stiebel-Eltron nabízí ověřenou kvalitu a přitom rozumný poměr výkonu a ceny. 

Kde tento model koupíte? 

Stiebel Eltron můžete poptat třeba u firmy Acetex, která vám pomůže se vším všudy – od konzultace a správného výběru až po instalaci a následný případný servis či vyřízení dotací. 

Proč jsem vybrala Stiebel Eltron HPA ?

Toto čerpadlo se hodí do nových moderních novostaveb i do rekonstrukcí, funguje na principu vzduch-voda a je vhodné pro vytápění i chlazení. Výstupní teplota topné vody je až 75 stupňů, na produkt je poskytnuta záruka 5 let. K dispozici je tichý režim, který v noci snižuje i tak nehlučný chod. 

Uživatelské recenze Stiebel Eltron HPA 

Pokud vás zajímají zkušenosti ostatních zákazníků s firmou Stiebel Eltron, určitě se podívejte na Refsite. Zákazníci si chválí tichý chod, úspory a levný chod, stejně jako kvalitu materiálu a zpracování. Snad jen design by mohl být modernější. 

2. Daikin Altherma 3 H HT recenze

Kvalitní značka, designové čerpadlo, řešení vhodné i do starého domu.

  • Vhodný i pro starší domy a radiátory
  • Povedený design
  • Tichý provoz
  • Výroba v Plzni a Brně – snadnější servis
  • Vyšší cena

Kdy zvažovat Daikin Altherma 3 H HT? 

Tato řada značky Daikin je jejich nejvyšší, prémiová pro maximální výkon a komfort, doporučila bych ho těm, kterým záleží i na designu a tichém chodu. Je vhodný i do starších domů s radiátory.

Kde tento model koupíte? 

Daikin je známá a prověřená značka, kterou naleznete u více dodavatelů, v portfoliu ji má i Woltair, spolehlivá a zkušená firma, jejíž reference si můžete přečíst třeba zde. 

Proč jsem vybrala Daikin Altherma 3 H HT?

Toto čerpadlo u mě stouplo hlavně díky pozitivním recenzím a zkušenostem zákazníků s Daikin čerpadly jako takovými. Je to čerpadlo na principu vzduch-voda, takže se bude hodit do většiny podmínek, jeho instalace nebude nijak náročná. Zvládá vytápět i chladit, ve standardním režimu je hladina akustckého tlaku jen 38 dBA a ještě navíc můžete zapnout tichý režim. Oceňuji i povedený design, který je samozřejmě vždy trochu vedlejší, na druhou stranu na zahradě se pak nechcete dívat na velkou nevzhlednou krabici. 

Uživatelské recenze Daikin Altherma 3 H HT

Recenze na toto tepelné čerpadlo jsem čerpala z různých zdrojů, například z diskuze na internetovém portálu Modrá střecha. Zákazníci jsou spokojeni, chválí si lokální výrobu, tichý chod, vysoký výkon. 

3. Samsung EHS Mono HT Quiet recenze

Monobloková varianta pro úsporu místa, tichý chod.

  • Tichý chod
  • Velký výkon vhodný i do starších domů s radiátory
  • Povedený design
  • Funguje i v nízkých teplotách
  • Kratší doba záruky

Kdy zvažovat Samsung EHS Mono HT Quiet? 

Toto čerpadlo oceníte hlavně ze dvou důvodů – zaprvé, pokud usilujete o úsporu místa a hledáte zařízení typu monoblok. Druhým důvodem může být situace, kdy vlastníte starší nemovitost s tradičními radiátory. V tomto případě má toto čerpadlo dostatečný výkon pro takové podmínky.

Kde tento model koupíte? 

Samotné čerpadlo je dostupné k nákupu na několika online obchodech, ale firma Woltair poskytuje komplexnější služby, zahrnující nejen prodej čerpadla, ale také montáž a úplný servis.

Proč jsem vybrala Samsung EHS Mono HT Quiet?

V seznamu by určitě nemělo chybět monoblokové řešení, které nejen, že šetří místem, ale také dle odborníků bývá méně náchylné k poškození venkovními nečistotami. Pokud vás zajímá podrobnější rozbor rozdílů mezi splitem a monoblokem, zkuste tento článek.

Dále na tomto čerpadle oceňuji zaměření se na tich chod, vysokou výstupní teplotu vody až 70 stupňů (tzn. čerpadlo je vhodné i pro klasické radiátory), noční režim a vysokou energetickou účinnost. 

Uživatelské recenze Samsung EHS Mono HT Quiet

Pro podrobnější seznámení s čerpadlem vás může zajímat toto krátké video. Z uživatelských recenzí nejvíce zaznívá chvála na vysoký výkon, kvalitní materiály a tichý chod čerpadla. Na českých diskuzních fórech není tolik informací, ale cenné zkušenosti lze najít v zahraničních diskuzích. Jedinou výtkou je krátká záruka – pouze dva roky. Woltair nabízí prodlouženou záruku na tři až pět let.

4. Sinclair S-therm Ontario All-in-one recenze

Zajímavá varianta v rámci nižší pořizovací ceny.

  • Poměr cena výkon
  • Chytré ovládání
  • Vysoká účinnost
  • Na stránkách výrobce je trochu těžší se vyznat v jednotlivých variantách
  • Starší design
  • Chybí recenze

Kdy zvažovat Sinclair S-therm Ontario All-in-one? 

Jestliže hledáte úsporné řešení a spolehlivou značku, ale přitom chcete myslet na rodinný rozpočet už v rámci pořizovacích nákladů, tohle vnímám jako vhodnou alternativu. 

Kde tento model koupíte? 

Pokud byste chtěli toto čerpadlo, doporučuji obrátit se na odborníky z EnergoSolar, kteří vám se vším pomůžou a poradí. 

Proč jsem vybrala Sinclair S-therm Ontario All-in-one?

Sinclair má širokou škálu modelů, pokud ale klademe důraz hlavně na parametry jako topný faktor a účinnost, tak právě čerpadlo Ontario mě zaujalo nejvíce. Jejich čerpadla 4. generace mají chytré ovládání, využívají ekologické chladivo, mají tichý režim. Systém All-in-one je se vším všude, ale určitě doporučuji podívat se i na stejný model v monoblokovém řešení, pokud potřebujete šetřit místem.  

Uživatelské recenze Sinclair S-therm Ontario All-in-one 

Na samotné čerpadlo v tomto konkrétním modelu jsem bohužel recenze nesehnala, v rámci několika zmínek o firmě jako takové však zákazníci chválili tichý chod, jednoduché a chytré ovládání.

5. IVT Geo 600 recenze

Jedna z nejúspornějších variant, když máte velký pozemek.

  • Nadprůměrný SCOP 5,55
  • Vysoce výkonné a úsporné
  • Design
  • Kvalita a spolehlivost
  • Vyšší cena
  • Technologie země-voda je náročná na instalaci

Kdy zvažovat IVT Geo 600? 

Tepelná čerpadla na principu země/voda jsou zkrátka nejúčinnější. Pokud tedy máte prostor na zahradě pro hlubinný vrt nebo pro plošný kolektor a s tím související dostatek financí, pak právě IVT Geo 600 bude top volba. 

Kde tento model koupíte? 

Nejlépe se obraťte přímo na IVT tepelná čerpadla, mají vlastní montážní i servisní síť. 

Proč jsem vybrala IVT Geo 600?

Jestliže se máme bavit o nejúspornějších čerpadlech, tak toto švédské nemůže chybět, jeho SCOP je 5,55, což je výrazně nad průměrem. K tomu si přidejte inteligentní plynule řízený výkon, záruku 10 let a vysokou teplotu topné vody vhodnou i do starých domů.  

Uživatelské recenze IVT Geo 600 

Konkrétní zkušenosti s touto značkou si můžete projít například zde. Zákazníci chválí design, tichý provoz, kvalitu, vysoký výkon, spolehlivost i v průběhu dlouhodobého používání a bezporuchovost. Nevýhodou je jen vyšší cena.

6. CONVERT AW9/R32 recenze

Nejvyšší SCOP 5,62 s realizací od české firmy.

  • Od české firmy, která dle recenzí jedná velmi profesionálně a spolehlivě
  • Tichý chod
  • Bezkonkurenční SCOP
  • Tichý chod
  • Starší design

Kdy zvažovat CONVERT AW9/R32? 

Jestliže je pro vás nejdůležitější faktor právě účinnost, pak toto méně známé čerpadlo dosahuje opravdu nadprůměrných hodnot a určitě stojí za zvážení.

Kde tento model koupíte? 

Na toto čerpadlo narazíte v portfoliu firmy AC Heating.

Proč jsem vybrala CONVERT AW9/R32?

Nadprůměrný topný faktor mě u tohoto čerpadla zaujal určitě nejvíc, zvláště pokud přihlédnu k tomu, že se jedná o čerpadlo vzduch-voda. Hodí se k vytápění, ale i chlazení v létě a ohřevu teplé užitkové vody. Ocenila bych snad jen trochu povedenější design, protože k výkonu není co dodat. 

Uživatelské recenze CONVERT AW9/R32

Toto čerpadlo si vyrábí firma AC Heating, která je na trhu přes deset let. Je to česká firma se sídlem v Plzni a recenze naleznete například zde. Zákazníci chválí jak čerpadla, tak solidní chování a komunikaci firmy jako takové. Dále zmiňují tichý chod, chytré ovládání a výkon. 

Tepelná čerpadla a finanční návratnost – levné vs. úsporné čerpadlo

Tepelná čerpadla si většina z nás pořizuje z toho důvodu, že chce dlouhodobě ušetřit. Při výběru je proto dobré si uvědomit několik základních pouček:

  • Každé tepelné čerpadlo je jinak účinné. Účinnost se měří hlavně ukazateli COP a SCOP. Čím účinnější čerpadlo vyberete, tím úspornější bude z dlouhodobého hlediska. 
  • COP představuje topný faktor, tedy poměr energie čerpadlem vyrobené vůči té, kterou musí spotřebovat, aby fungovalo. Proto čím vyšší faktor, tím výkonnější a úspornější čerpadlo.
  • SCOP je pak sezónní topný faktor, bere v potaz i měnící se klimatické podmínky v průběhu roku. Pro vás jako pro zákazníka je proto více vypovídající. 
  • Nejlevnější volba v rámci pořizovací ceny většinou nebude nejvýhodnější později, v průběhu let – z výše zmíněného důvodu, protože levné čerpadlo zkrátka nebude efektivní. 
  • Finální úsporu a efektivitu čerpadla mohou ovlivnit také další úpravy domu nebo kombinace technologií – o tom vám řeknu více v samostatném odstavci níže. 

Z poznámek výše je tedy jasná jedna základní věc – dlouhodobá úspora čerpadla je nevyhnutelně spojená s jeho účinností a výkonem. Při výběru konkrétního modelu budete stát před mnoha otázkami a kompromisy, pokud jste se ale rozhodli, že úspornost bude prioritou číslo jedna, pak musíte počítat s vyšší pořizovací cenou, protože budete potřebovat kvalitnější tepelné čerpadlo. Z dlouhodobého měřítka se taková investice rozhodně vyplatí. 

Když už zmiňuji, že tepelné čerpadlo je investicí na dlouho dopředu… Kvalitnější čerpadlo zároveň pravděpodobně vydrží déle, u velmi dobrých kompresorů se hovoří až o 20 letech v chodu. To je další argument, proč zvolit dražší a spolehlivější model, protože snížíte šanci, že budete muset za deset let kupovat čerpadlo nové – a to moc úsporně nezní, že? 

Jak mohou pomoci dotace?

V rámci úspory se můžeme bavit o energiích, kdy máme na srdci hlavně udržitelnost a planetu. A pak o financích, které jsou důležité pro nás a naši rodinu.
V tom druhém případě je dobré zmínit tu také dotace. Většina solidních dodavatel čerpadel s nimi pracuje, dokáže vám je zarhnout do kalkulace celkové ceny a dokonce vám poradit s veškerou administrativou a vyřizováním. Alespoň v základu je však dobré jim rozumět i po vlastní ose.

V Česku máme dotační program Nová zelená úsporám, pro většinu domácností bude dávat smysl program Standard, kde můžete získat mezi 60 až 140 000 Kč právě na čerpadlo. 

Jak zefektivnit fungování tepelného čerpadla? 

Zefektivnění fungování tepelného čerpadla zahrnuje několik opatření, která mohou zvýšit jeho účinnost a snížit energetickou spotřebu ještě nad rámec základního nastavení. Zde jsem dala dohromady nejdůležitější tipy:

  • Správná instalace: Důkladná a správná instalace tepelného čerpadla je klíčovým faktorem pro jeho efektivní provoz. Odborník by měl provést instalaci tak, aby byla minimalizována ztráta tepla a maximalizována účinnost systému. I proto při výběru dbejte nejen na značku čerpadla, ale hlavně na pověst firmy, od které budete čerpadlo brát.
  • Výběr vhodného typu tepelného čerpadla: Každý typ tepelného čerpadla má své vlastní výhody a nevýhody. Vybrat správný typ pro konkrétní prostředí a potřeby může zvýšit efektivitu systému. O typech čerpadel se můžete více dočíst zde, jinak by vám ale se správným výběrem měl poradit hlavně odborný konzultant. 
  • Pravidelná údržba: Pravidelná údržba je nezbytná pro optimální fungování tepelného čerpadla. To zahrnuje čištění filtrů, kontrolu tlaku chladiva, ověření těsnosti a další úkony podle návodu od výrobce. Při shánění dodavatele se ptejte, zda a jak nabízejí pravidelný servis. 
  • Optimalizace nastavení: Nastavení teploty může ovlivnit účinnost tepelného čerpadla. Nastavte termostaty tak, aby byla dosažena pohodlná teplota při co nejnižší spotřebě energie.
  • Dobře izolovaný objekt: Důkladná izolace domu nebo budovy může výrazně zlepšit účinnost tepelného čerpadla tím, že minimalizuje ztráty tepla. To může znamenat nejen zateplení střechy, podlah a fasády, ale i moderní okna a dveře. Takto velká rekonstrukce určitě není pro čerpadlo nutná, ale pokud zrovna zvažujete o větších stavebních úpravách, toto může být další argument, proč se do toho pustit.
  • Přechod na modernější typ topení: Když už jsme u těch rekonstrukcí – podlahové vytápění nepotřebuje vytopit vodu na tak vysoké teploty jako klasické radiátory a tím šetří spotřebovanou energii. 
  • Využití obnovitelných zdrojů energie: Přidání solárních panelů nebo jiných obnovitelných zdrojů energie k systému může snížit závislost tepelného čerpadla na konvenčních zdrojích energie. Mnoho dodavatelů právě proto nabízí jak fotovoltaiku tak i čerpadla a vy můžete vše řešit s jednou jedinou firmou. 
  • Využívání tzv. inteligentních řídicích systémů: Moderní tepelná čerpadla mohou být vybavena inteligentními řídicími systémy, které optimalizují provoz na základě aktuálních podmínek a požadavků.

Video


Užitečné zdroje

Autor článku:

Zajímá vás něco o webu a jak tvoříme obsah? 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kam dál?