Search
Close this search box.

Jaké existují typy tepelných čerpadel a které jsou ty nejlepší?

Shrnutí: Tepelná čerpadla se stávají oblíbeným řešením pro vytápění a chlazení budov díky své efektivitě a ekologičnosti. Existuje několik typů tepelných čerpadel, které se liší podle zdroje tepla, který využívají, a způsobu předávání tepla do vytápěného prostoru. V tomto článku jsem popsal typy tepelných čerpadel a vysvětlil jsem, jak fungují.

  • Nejběžnějším a nejoblíbenějším typem tepelného čerpadla je tepelné čerpadlo vzduch-voda. S ventilátorem může sloužit také jako klimatizace
  • Pokud máte k dispozici rybník či jiný zdroj vody, pak pro vás může být zajímavé tepelné čerpadlo typu voda-voda
  • Existuje také tepelné čerpadlo využívající odpadní teplo, které se využívá hlavně v průmyslu.

Typy tepelných čerpadel

Tepelná čerpadla jsou zařízení, která se stávají stále populárnějším řešením pro vytápění a chlazení obytných i průmyslových budov. Díky své schopnosti přeměnit nízkotepelnou energii z přírodních zdrojů na vysoce účinnou energii pro vytápění a chlazení, tepelná čerpadla nabízejí ekonomickou a ekologicky šetrnou alternativu k tradičním způsobům vytápění a chlazení. Tepelná čerpadla se liší podle zdroje tepla, který využívají, a také podle toho, jakým způsobem teplo předávají do vytápěného prostoru. Na následujících řádcích jednotlivé typy tepelných čerpadel představím.

Tepelné čerpadlo vzduch-voda (s ventilátorem)

Nejběžnějším, nejoblíbenějším a pravděpodobně i nejlepším typem tepelného čerpadla je tepelné čerpadlo vzduch-voda, které, jak již název napovídá, využívá k vytápění a chlazení okolní vzduch. Během zimy tepelná čerpadla využívají chladivo k získávání tepla z venkovního prostředí a jeho přenosu potrubím do interiéru. I když je venku chladno, je ve venkovním vzduchu dostatek tepla, které zajistí dostatečné vytápění. Vzhledem k tomu, že tepelná čerpadla jednoduše přesouvají teplo dovnitř a ven z domu v závislosti na ročním období, nepotřebují k výrobě tepla fosilní paliva, jako je zemní plyn. Díky tomu jsou energeticky účinná a šetrná k životnímu prostředí. V režimu chlazení je proces opačný a tepelné čerpadlo odebírá teplo z vnitřku domu a odvádí ho ven.

Tepelné čerpadlo země-voda

Stejně jako tepelná čerpadla využívající vzduch fungují čerpadla země-voda na základě pohybu tepla dovnitř a ven z domu. Ale místo výměny tepla s venkovním vzduchem využívají tyto tepelná čerpadla stálou teplotu desítky centimetrů (některé až 100 m) pod zemí. Geotermální systémy tepelných čerpadel využívají zemní smyčku, což je řada trubek uložených pod zemí. Zemní smyčka slouží v zimních měsících jako zdroj tepla a v letních měsících může sloužit jako chladič. Nevýhodou je to, že pro tepelné čerpadlo typu země-voda potřebujete dostatek prostoru na pozemku.

Pořízení a instalace tepelného čerpadla typu země-voda je nejdražší, protože je potřeba udělat úpravy pozemku, zejména hlubinné vrty. Na oplátku však mohou nabídnout velmi vysokou účinnost, a to i v zimních měsících.

Tepelné čerpadlo voda-voda

Tepelné čerpadlo voda-voda je typ tepelného čerpadla, které přenáší teplo mezi dvěma vodními toky (zdrojem a jímkou). Zjednodušeně řečeno funguje na stejném základním principu jako běžná tepelná čerpadla, ale jako médium pro přenos tepla používá vodu. Jako takové je schopno využívat tepelnou energii obsaženou ve vodě k vytápění i chlazení. Vhodným zdrojem vody může být podzemní voda, chladicí voda z průmyslových procesů , technologická voda, která se před použitím ochladí, nebo dokonce odpadní voda. Ve skutečnosti lze jako zdroj tepla využít i řeky a rybníky. Tento typ tepelného čerpadla je poměrně náročný na údržbu s čímž se pojí celkově vyšší náklady na provoz.

Tepelné čerpadlo využívající odpadní teplo

Existuje ještě jeden zvláštní typ tepelného čerpadla a to takové, které využívá odpadní teplo. To je teplo, které vzniká v průmyslových aplikacích či z klimatizačního zařízení či teplo v kanalizačních prostorách. Jak z tohoto textu vyplývá, používá se hlavně v různých budovách, například v obchodních domech a výrobních halách.

Často kladené dotazy

❓Vyplatí se tepelná čerpadla v chladném podnebí?

Tepelná čerpadla pro chladné klima poskytují spolehlivé teplo i při teplotách pod -30 °C a mnoho modelů má 100% účinnost i při teplotách pod bodem mrazu. Vzhledem k tomu, že při mírném počasí spotřebovávají méně elektřiny, stojí provoz tepelných čerpadel mnohem méně než u starších systémů, jako jsou spalovací pece a kotle.

❓Jsou tepelná čerpadla hlučná?

Tepelná čerpadla vydávají při své činnosti hluk, který je způsoben jejich součástmi. Hlučnost může být poměrně vysoká a tento faktor obvykle ovlivňuje rozhodování při nákupu těchto zařízení. Zaměřte se na tepelná čerpadla s co nejnižší hlučností a nepořizujte si nekvalitní (levná) tepelná čerpadla, která jsou mnohdy hlučnější.

❓Ztrácejí tepelná čerpadla s věkem na účinnosti?

Ano, jak vaše tepelné čerpadlo stárne, ztrácí na účinnosti. Poznáte to na stále se zvyšujících účtech za elektřinu. Kontroly a seřízení mohou pomoci, ale v určitém okamžiku je výměna nejlepší odpovědí na snížení vašich nákladů na energii.

Užitečné odkazy:

Autor článku:

Zajímá vás něco o webu a jak tvoříme obsah? 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejlepší fotovoltaika
a tepelná čerpadla

1. místo

Skvělé recenze

2. místo

Komplexní řešení

3. místo

Oblíbená volba

Obsah článku

Kam dál?