Search
Close this search box.

Perovskitové fotovoltaické panely: revoluce nebo zbytečnost?

Shrnutí: Fotovoltaické panely na bázi perovskitu jsou od svého vzniku dosud nejrychleji rostoucí solární technologií. Tato technologie způsobila revoluci v oblasti fotovoltaiky. Zatímco tradičním fotovoltaickým technologiím trvalo 15-42 let, než dosáhly vyspělosti, této technologii se to podařilo během 10 let. 

  • Perovskitové fotovoltaické panely mají velký potenciál, v současnosti však vzbuzují obavy kvůli olovu, které obsahují
  • Tyto fotovoltaické panely mají své výhody, mezi které patří vysoká účinnost či flexibilita
  • Mezi nevýhody perovskitových fotovoltaických panelů patří nízká životnost a obsah toxických materiálů.

Perovskitové fotovoltaické panely

Perovskitové fotovoltaické panely jsou v posledních letech středem zájmu výzkumu v oboru obnovitelné energetiky. Tyto panely využívají materiály na bázi perovskitu jako hlavní aktivní složku v přeměně světla na elektřinu. Mnoho vědců věří, že právě perovskitové solární články mohou v budoucnu překonat tradiční křemíkové panely v několika klíčových oblastech.

Ačkoliv se může zdát, že jsou perovskitové fotovoltaické panely perfektním způsobem, jak nahradit klasické fotovoltaické panely, v současné době platí spíše opak. Navzdory vynikajícím parametrům obsahují olovo, jehož přítomnost představuje vážnou obavu pro jejich budoucí komerční využití, a to kvůli toxicitě a souvisejícím rizikům pro zdraví a životní prostředí. 

Co je to perovskit?

Perovskit je materiál podobný minerálu, který je velmi tvarovatelný, tenký a také šetrnější k životnímu prostředí. Perovskitové materiály pro solární panely obvykle obsahují hybridní organicko-anorganické sloučeniny, které mohou efektivně absorbovat světlo a generovat náboj.

Výhody perovskitových fotovoltaických panelů:

1) Mají vysokou účinnost

Perovskitové solární články dosahují účinností srovnatelných s komerčními křemíkovými solárními panely a ve výzkumných laboratořích se často dosahuje ještě vyšších hodnot.

2) Jsou flexibilní a lehké

Perovskitové panely mohou být vytvořeny ve velmi tenkých vrstvách, což umožňuje vytváření flexibilních a lehkých solárních modulů.

3) Nižší náklady na výrobu

Výroba perovskitových solárních článků je potenciálně levnější než výroba tradičních křemíkových panelů, protože vyžaduje méně materiálu a může být provedena za nižších teplot.

4) Tunelování spektra

Perovskity lze navrhnout tak, aby absorbovaly různé části světelného spektra, což umožňuje kombinovat je s jinými fotovoltaickými materiály a dosáhnout ještě vyšší účinnosti.

Nevýhody perovskitových fotovoltaických panelů:

1) Nemají příliš dlouhou životnost

Perovskitové fotovoltaické panely mají bohužel omezenější životnost ve srovnání s křemíkovými články, což je hlavní překážkou pro jejich komerční uplatnění.

2) Obsahují toxické materiály

Některé perovskitové materiály obsahují olovo, což vyvolává obavy z hlediska životního prostředí a zdraví.

3) Citlivost na vlhkost

Perovskity jsou citlivé na vlhkost, což může ovlivnit jejich výkon, stabilitu a celkovou životnost.

Ačkoliv perovskitové fotovoltaické panely už teď nabízejí mnoho slibných vlastností, stále čelí významným výzvám, zejména minimalizaci toxických materiálů. Pokud budou tyto výzvy překonány, mohou perovskitové panely hrát klíčovou roli v budoucí energetické transformaci a přispět k zelenější planetě. Výzkum v této oblasti je stále aktivní a rychle se vyvíjející, a proto dost možná můžeme v budoucnu očekávat revoluční zprávy. 

Často kladené dotazy

❓Jaká je účinnost perovskitových fotovoltaických panelů ve srovnání s tradičními křemíkovými panely?

Ve výzkumných laboratořích dosahují perovskitové solární články účinností srovnatelných nebo dokonce vyšších než křemíkové panely. Komerční aplikace však stále čelí otázkám stability a škálovatelnosti.

❓Čím jsou výjimečné perovskitové solární panely?

Perovskitové solární panely nabízejí vysokou účinnost přeměny světla na elektřinu, potenciálně nižší náklady na výrobu a možnost vytvoření flexibilních a lehkých solárních modulů.

❓Jakou roli hraje olovo v perovskitových solárních panelech?

Některé perovskitové materiály obsahují olovo, které pomáhá v účinné přeměně světla na elektřinu. Existují však obavy z toxicitou olova a výzkum se proto zaměřuje na vývoj alternativních, méně toxických materiálů.

Užitečné odkazy:

Autor článku:

Zajímá vás něco o webu a jak tvoříme obsah? 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejlepší fotovoltaika
a tepelná čerpadla

1. místo

Skvělé recenze

2. místo

Komplexní řešení

3. místo

Oblíbená volba

Obsah článku

Kam dál?