Search
Close this search box.

Dotace na fotovoltaiku v roce 2024 – nejnovější informace

Shrnutí: Pořízení fotovoltaiky je nákladný, ale důležitý krok směrem k finanční nezávislosti na energiích. I v roce 2024 si lze náklady na její pořízení značně snížit díky státním dotacím. V tomto článku se zaměřím na nejnovější informace o dotacích na fotovoltaiku.

  • V roce 2024 si lze podat žádost o dotaci v programech Nová zelená úsporám, Nová zelená úsporám Light a Čistá energie Praha
  • Před vyplněním žádosti o dotaci se ujistěte, že splňujete všechny potřebné podmínky
  • Maximální výše dotace na fotovoltaiku může v roce 2023 dosahovat až 205 000 Kč.

Dotace na fotovoltaiku v roce 2024 – nejnovější informace

Fotovoltaické elektrárny se těší čím dál větší oblibě a stát se snaží jejich pořízení podporovat dotacemi. Ty za určitých podmínek nabízí i v roce 2024 – přesněji jsou dotace zajištěny minimálně do roku 2030. Dotace lze čerpat prostřednictvím programů Nová zelená úsporám, Kotlíková dotace, Nová zelená úsporám Light a pro území Prahy existuje také program Čistá energie Praha. 

Stát poskytuje v roce 2024 dotace na solární panely a tepelná čerpadla, které umožňuje provozovat bez licence až do 50 kW. Náklady na pořízení fotovoltaiky lze díky dotacím snížit až na polovinu. 

Nová zelená úsporám 2024

Program Nová zelená úsporám lze využít k mnoha účelům. Patří mezi ně hlavně tepelné čerpadlo s ohřevem teplé vody (dotace až 80 000 Kč), tepelné čerpadlo bez ohřevu teplé vody (dotace až 100 000 Kč), dotace na tepelné čerpadlo s ohřevem teplé vody, jenž bude napojeno na stávající fotovoltaiku (dotace až 140 000 Kč) či dotace na fotovoltaiku (až 205 000 Kč). Dotace se vztahují také na pořízení nabíjecí stanice pro elektromobil (až 30 000 Kč).

Maximální částkaÚčel dotace
80 000 KčTepelné čerpadlo s ohřevem teplé vody
100 000 KčTepelné čerpadlo bez ohřevu teplé vody
140 000 KčTepelné čerpadlo s ohřevem teplé vody,  jenž bude napojeno na stávající fotovoltaiku
205 000 KčDotace na fotovoltaiku
30 000 KčNabíjecí stanice pro elektromobil

Nová zelená úsporám Light 2024

Program Nová zelená úsporám Light je určena pro domácnosti, které si přejí provést stavební úpravy, díky kterým se sníží spotřeba energií. Jednat se může o zateplení oken, výměna oken či vstupních dveří. Dotace se v roce 2023 pohybují od 6 000 Kč do 150 000 Kč. Podmínkou je abyste pobírali příspěvek na bydlení, nebo jste důchodce, který pobírá invalidní důchod 3. stupně.

Kotlíková dotace 2024

Kotlíková dotace je určena nízkopříjmovým domácnostem, které potřebují vyměnit neekologické zdroje vytápění v domě. Výše dotací dosahuje až 180 000 Kč. Kotlíkovou dotaci aktuálně není možné využít.

Program Čistá energie Praha 2024

Pro obyvatele pražského území je určen program Čistá energie Praha, který nabízí dotace rovnou pro několik účelů. Jedná se zejména o dotaci na instalaci fotovoltaického systému pro vlastní spotřebu elektrické energie, instalaci tepelného čerpadla v novém domě, výměnu kotle za tepelné čerpadlo, výměnu lokálního topení za centrální topení, rekonstrukce plynového kotle a nahrazení pevných paliv centrálním vytápěním.

Často kladené dotazy

❓Kdo může požádat o dotaci na fotovoltaickou instalaci?

O dotaci na fotovoltaickou instalaci mohou žádat fyzické osoby, podnikatelé, firmy, obce, neziskové organizace a další subjekty.

❓Jaký je proces schvalování žádosti o dotaci na fotovoltaiku?

Po podání žádosti bývá často provedena kontrola splnění všech podmínek. Pokud je žádost kompletní a odpovídá požadavkům, je zařazena do hodnotícího procesu. Po zhodnocení bývá rozhodnuto o schválení nebo zamítnutí dotace.

❓Jak dlouho trvá zpracování žádosti a vyplacení dotace?

Doba zpracování žádosti a vyplacení dotace se může lišit. Obvykle to trvá několik týdnů až několik měsíců od podání žádosti do případného schválení a následného vyplacení dotace.

Užitečné odkazy

Autor článku:

Zajímá vás něco o webu a jak tvoříme obsah? 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejlepší fotovoltaika
a tepelná čerpadla

1. místo

Skvělé recenze

2. místo

Komplexní řešení

3. místo

Oblíbená volba

Obsah článku

Kam dál?