Search
Close this search box.

11 tipů, jak doma ušetřit za elektřinu

Shrnutí: Úspora energie v domácnosti v podstatě znamená, že spotřebováváte méně energie, aby se snížily vaše náklady a dopad na životní prostředí. To může znamenat nižší spotřebu elektřiny, plynu nebo jakékoliv jiné formy energie, kterou odebíráte od svého dodavatele a za kterou platíte. Právě za elektřinu doma můžete ušetřit snadno, stačí se držet několika jednoduchých tipů, které jsem sepsal do tohoto článku.

  • Nejdůležitější je pořídit si úsporné žárovky, které výrazně sníží spotřebu elektřiny
  • Je potřeba naučit se po sobě zhasínat, místo sušičky prádlo věšet na šňůře a dát si pozor na přetápění
  • Dejte si pozor na průvan, který vám z domova bere drahé teplo
  • Používejte chytré zásuvky s časovači, které se po nějaké době nečinnosti samy vypnou

1. Vyměňte žárovky

Tradiční žárovky spotřebovávají nadměrné množství elektřiny a musí se vyměňovat častěji než jejich energeticky úsporné alternativy. Halogenové žárovky, kompaktní zářivky (CFL) a žárovky se světelnými diodami (LED) spotřebovávají o 25-80 % méně elektřiny a vydrží 3 až 25 krát déle než tradiční žárovky. Přestože jsou úsporné žárovky na pultech dražší, jejich efektivní využití energie a delší životnost znamená, že v dlouhodobém horizontu stojí méně.

2. Upravte své každodenní chování

Chcete-li snížit spotřebu energie ve své domácnosti a zvýšit úspory energie, nemusíte nutně nakupovat energeticky úsporné výrobky. Úspora energie může být tak jednoduchá, jako je vypnutí světel nebo spotřebičů, když je zrovna nevyužíváte. Energeticky náročné spotřebiče můžete také méně využívat tím, že budete domácí práce provádět ručně, například sušit prádlo na šňůře místo v sušičce nebo mýt nádobí ručně – myčka se však většinou vyplatí z hlediska úspory vody.  Úpravy chování, které mají největší potenciál úspory energie, spočívají v tom, že v zimě snížíte teplotu na termostatu a v létě budete méně používat klimatizaci. Náklady na vytápění a chlazení tvoří téměř polovinu účtů za energie v průměrné domácnosti, takže toto snížení intenzity a četnosti vytápění a chlazení nabízí největší úspory.

3. Používejte chytré zásuvky

Zapojené a vypnuté spotřebiče stále spotřebovávají malé množství elektřiny. Toto plýtvání se také projevuje v účtech za elektřinu, proto si pořiďte zásuvky s tlačítkem na vypnutí a nebo chytré napájecí lišty, které lze nastavit tak, aby se vypínaly v určitý čas a zabránily zbytečnému plýtvání elektřiny.

4. Vařte chytře

Zejména při používání trouby je žádoucí používat časovač a nebo ještě lépe mít troubu, která vás zvukovým signálem sama upozorní, že už je dostatečně zahřátá. Díky tomu můžete ušetřit i několik minut navíc za spotřebu trouby, která je poměrně vysoká. Vyvarujte se také častému otevírání dvířek trouby, kvůli kterému uniká velká spousta tepla, což si vyžádá větší množství energie. Pokud jde o vaření, zkuste místo trouby nebo sporáku používat pro menší jídla mikrovlnnou troubu, protože je to mimořádně úsporný spotřebič. Pokud však jde o rozmrazování, zkuste nechat zmrazené potraviny rozmrazit v lednici, pokud máte čas – obvykle budou chutnější a nevyžadují žádnou energii navíc. Při vaření zase nikdy nezapomínejte používat poklice.

5. Pozor na nesprávné zacházení s lednicí

Protože lednice musí běžet celý den, každý den, spotřebovává více energie, než si myslíte. Každých 10-20 sekund, kdy jsou dveře lednice otevřené, trvá přibližně 45 minut (a spotřebuje více energie), než se lednice ochladí na původní teplotu. Nenechávejte proto dveře otevřené příliš dlouho, když sháníte potraviny. Také nevkládejte horké potraviny přímo do lednice nebo mrazáku. Mrazák se bude muset mimořádně namáhat a spotřebuje více energie, aby je ochladil. Pro dosažení nejlepšího výkonu udržujte lednici nastavenou na teplotu kolem 3 nebo 4 stupňů. Pokud bude chladnější, ovoce a zelenina se zničí. Také nezapomínejte na pravidelné odmrazování, což zajistí nižší spotřebu.

6. Nepřeplňujte konvici

K rychlému ohřevu vody je potřeba překvapivě mnoho energie (a peněz). Proto až budete vařit konvici pro svůj příští šálek kávy, ujistěte se, že používáte jen tolik vody, kolik potřebujete. Pokud však chcete věci posunout na vyšší úroveň, uvařte ráno plnou konvici a zbytek vody přelijte do termosky, kde ji udržíte teplou po zbytek dne. Tím si ušetříte vaření konvice několikrát během dne.

7. Opatrně se sušičkou 

Sušičky prádla jsou velcí žrouti energie, proto sušte své oblečení na prádelní šňůře v mírných a suchých dnech. Pokud však používáte sušičku, rozdělte si oblečení na lehčí a těžší a zvažte koupi míčků do sušičky, které vložíte do pračky s každou náplní, protože mohou ušetřit až 25 % času sušení. Nepřetěžujte sušičku, abyste se pokusili usušit oblečení najednou. Je to falešná úspora. Dvě středně velké náplně prádla obvykle schnou rychleji než jedna těžká náplň.

 8. Bojujte s průvanem 

Možná vás na to rodiče upozorňovali už jako malé děti, a měli pravdu. Pro udržení tepla a snížení účtu za vytápění je nezbytné mít zavřené dveře, zejména mezi vytápěnými a nevytápěnými místnostmi. Důležité je také řešit průvan v oknech, klíčových dírkách a dveřích. Proti tomu můžete bojovat zábranami proti průvanu

9. Snižte teplotu na termostatu

Většina domácností má nastaveno příliš vysoké vytápění, kolem 22 nebo 23 a více stupňů Celsia. Ve skutečnosti by měla stačit teplota kolem 20ºC s tím, že pokud je vám chladno, tak si místo nošení krátkého rukávu oblečte další vrstvu oblečení. Každým stupněm, který snížíte, můžete snížit náklady na vytápění až o 10 %.

10. Trávení času mimo domov

Pokud máte členství v posilovně, zvažte, zda se po tréninku nesprchovat v posilovně, a ne doma. A přestože stále více z nás pracuje z domova (a většinou si to užívá), mějte na paměti, že více času stráveného doma znamená mnohem vyšší spotřebu energie. Všechny ty šálky čaje a kávy, které si doma uvaříte, a všechen čas strávený u počítače se sčítají. Stejně jako náklady na vytápění vaší domácí kanceláře, když se ochladí. Pokud tedy nebydlíte příliš daleko od práce, zvažte občasnou cestu do kanceláře navíc.

11. Instalujte energeticky účinná okna

Okna jsou významným zdrojem plýtvání energií. Tepelné zisky a ztráty okny spotřebují 25 až 30 % energie na vytápění a chlazení ve většině domů. Abyste zabránili tepelným ztrátám okny, můžete místo nich vyměnit jednokřídlá okna za výrobky s dvojitým sklem. Zpozorněte zejména v případě, pokud máte skutečně stará okna, která už potřebují vyměnit tak či tak.

Často kladené dotazy

❓Co stojí na účtu za elektřinu nejvíce?

Nejvíce se utrácí za ohřívání vody, lednice, pračku a sušičku, myčku nádobí, televizi a další.

❓Jaký je nejlevnější způsob úspory energie?

V zimě snižte teplotu na termostatu na 20 stupňů Celsia, zhasínejte po sobě, nepřebíjejte elektroniku a vypojujte kabely ze zásuvky (nebo si pořiďte časovač, který zásuvku po čase vypne sám).

❓Jak úsporně používat telefon nebo počítač?

Novější telefony a počítače nabízí úsporný režim, který sníží aktuálně nepoužívané funkce telefonu, díky čemuž vydrží baterie déle bez nabíjení. Místo pouhého uspání počítače na noc jej vypínejte.

Užitečné odkazy:

Snadné tipy, jak ušetřit za elektřinu – porovnej24.cz 

Způsoby, jak ušetřit na účtech za elektřinu [ENG] – energysave.com

Jaké spotřebiče spotřebovávají nejvíce elektřiny [ENG] – perchenergy.com

Autor článku:

Zajímá vás něco o webu a jak tvoříme obsah? 

Jedna odpověď

  1. Díky za tipy i za celý web. Jde o populární návody. Doporučuji tipy rozšířit o využívání rekuperace, sterlingova motoru, ukládání energie atd.
    Přeji v práci hodně nápadů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejlepší fotovoltaika
a tepelná čerpadla

1. místo

Skvělé recenze

2. místo

Komplexní řešení

3. místo

Oblíbená volba

Obsah článku

Kam dál?