Search
Close this search box.

15 tipů, jak doma ušetřit za vodu

Shrnutí: Představte si, že na ročním vyúčtování za vodu uvidíte částku, která vám vykouzlí úsměv na rtech. Není to nic nereálného, stačí během roku s vodou šetřit pomocí malých kroků, které udělají radost i naší planetě. Dal jsem dohromady článek s 15 tipy, jak doma ušetřit za vodu.

  • Nejvíce vody doma používáme na sprchování, čištění zubů a splachování toalety
  • Ušetřit za vodu doma můžete i takovými kroky, které vás nestojí žádnou námahu
  • Ušetřit lze i tím, že zcela naplníte myčku nebo pračku 
  • Délku sprchování si lze hlídat pomocí časovače do sprchy  

1. Při čištění zubů nebo holení vypínejte kohoutek

Pouhým vypnutím kohoutku, když si ráno a večer čistíte zuby, můžete ušetřit 30 galonů vody denně. Pokud to sečtete, tak to za měsíc dělá skutečně velké číslo. Všechna tato voda zbytečně putuje přímo do odpadu.

2. Opravte netěsnící vodovodní kohoutky

Často se stává, že kohoutek nenápadně kape a my tomu nepřidáváme žádnou hodnotu. Ve skutečnosti však netěsnící vodovodní kohoutky mohou pustit tolik kapek, že už to za rok udělá významné číslo. Zkontrolujte a opravte tedy netěsnící vodovodní kohoutky a nenechte pitnou vodu plýtvat pro nic za nic.

3. Perte jen po naplnění pračky

I když máte vysoce účinnou pračku, měli byste ji spouštět jen tehdy, když se vám do ní vejde plná náplň prádla. Cokoli méně znamená, že nevyužíváte plnou energetickou účinnost pračky. Pokud chcete ušetřit ještě více, perte prádlo na nižší teplotu a otáčky, čímž ušetříte náklady na ohřev vody. Vyhněte se však přeplňování pračky, abyste si ji nezničili.

4. Zvažte sprchu místo vany

Z hlediska spotřeby vody má sprcha přednost před koupelí. Průměrná sprcha spotřebuje přibližně 40 až 95 litrů vody, zatímco vana může spotřebovat až 260 litrů vody v závislosti na velikosti vany. Dlouhé koupání je sice relaxační, ale díky menší spotřebě vody ušetříte i peníze.

5. Pořiďte si časovač do sprchy

Odborníci se obecně shodují, že průměrná sprcha by měla trvat přibližně 5 minut. To vám dává dostatek času na drhnutí, relaxaci a uvolnění denního napětí, aniž byste se museli starat o svou vodní stopu. A pokud si nechcete kupovat časovač, podle mého názoru bohatě stačí použít ten zabudovaný v telefonu.

6. Při mytí vlasů vypínejte vodu

Čas strávený ve sprše si můžete prodloužit tím, že vypnete vodu, kdykoliv si budete pěnit vlasy nebo tělo. Můžete obětovat trochu tepla a komfortu za dlouhodobou úsporu a zdraví planety. 

7. Vyměňte starou toaletu

Starší toalety mohou při splachování používat velké množství vody, které je naprosto zbytečné. Buď zvažte výměnu za novější, nebo si alespoň pořiďte spořič vody, což je speciální tlačítko, které může při každém spláchnutí ušetřit několik litrů vody.

8. Zvažte sud na dešťovou vodu

Pokud máte dům a běžně zaléváte rostliny pitnou vodou, pak zvažte sud na sběr dešťové vody. Nejen, že ušetříte, ale také šetříte životní prostředí, protože neplýtváte vodou. Jestliže dbáte o svou zahradu a ještě sud na dešťovou vodu nemáte, pak jsem přesvědčen, že úspora na vašem účtě za vodu bude znatelná.

9. Myčku nádobí spouštějte jen při plném zatížení

Myčka sama o sobě je oproti ručnímu mytí úsporná, protože spotřebuje mnohem méně vody. Ta však ale spotřebovává navíc i elektřinu, a tak je vhodné udělat mytí nádobí v myčce co nejvýhodnější. Jak na to? Pouštějte myčku vždy až když je zcela zaplněná. V opačném případě zbytečně plýtváte vodou a energiemi. 

10. Zalévejte pouze ráno nebo večer

Květiny, rostliny i trávu zalévejte vždy jen ráno nebo večer. Voda se tak v letním období nejlépe vstřebá do půdy a nehrozí, že se jen vypaří. Tímto způsobem se sníží množství vody, které budete potřebovat, i četnost zalévání. 

11. Při mytí rukou vypínejte kohoutek

Místo toho, abyste během 20 vteřin, kdy byste si měli pěnit ruce, nechali puštěný kohoutek – a to pokaždé, klepněte na něj horní částí zápěstí a vypněte jej. Vzhledem k tomu, že si ruce myjete vícekrát denně, ušetříte ještě více vody, než když si čistíte zuby. 

12. Nainstalujte vodovodní armatury s nízkým průtokem vody

Nízkoprůtokové vodovodní armatury každoročně ušetří stovky litrů vody. 

Pokud si tedy pořídíte sprchovou hlavici s dostatečně nízkým průtokem, můžete si teoreticky mírně prodloužit sprchování a zároveň šetřit životní prostředí a peníze.

13. Čistěte svůj vůz chytře

Místo používání zahradní hadice k mytí auta navštěvujte myčku, která recykluje vodu. Ačkoliv si můžete myslet, že domácím mytím auta ušetříte, tak to ve skutečnosti může být přesně naopak. Navíc parkování venku během deště udrží vaše vozidlo relativně čisté a výrazně sníží počet nutných mytí. 

14. Izolujte teplovodní potrubí

Obalte všechny trubky pro přívod teplé vody izolací z pěnové pryže. Hustá guma udrží vodu, která je v potrubí zachycena, déle teplou, čímž se zkrátí doba, po kterou musíte pouštět studenou vodu, zatímco čekáte, než se ohřeje. 

15. Splachujte toaletu pouze v případě potřeby

Záchod je třeba splachovat pouze po skončení používání koupelny. Neodhazujte do toalety kapesníky, zbytky jídla nebo nedopalky cigaret, abyste ji používali jako pohodlný odpadkový koš. Pokud máte některou z toalet s dvojím splachováním, nezapomeňte při zbavování se tekutého odpadu použít menší tlačítko, abyste neplýtvali vodou.

Často kladené dotazy

❓Čím ušetřím nejvíce vody?

Kratší sprchování a zastavování vody během používání sprchového gelu a šamponu a stejně tak vypínání vody při čištění zubů a mytí rukou. Je to z toho důvodu, že tyto činnosti děláme každý den nebo několikrát denně.

❓Opravdu potřebujeme šetřit vodou?

Voda je vzácný zdroj, ale nelze ji považovat za samozřejmost. Klimatické změny a s nimi spojené extrémnější počasí znamenají, že dodávky vody jsou stále nepředvídatelnější než v minulých letech.

❓Co spotřebuje v domě nejvíce vody?

Nejvíce vody se v domácnosti spotřebuje na splachování toalety. Na toalety připadá téměř 30 % průměrné spotřeby vody v domácnosti. Starší, neefektivní toalety mohou na jedno spláchnutí spotřebovat až 10 až 20 litrů vody.

Užitečné odkazy:

Jak ušetřit peníze za vodu [ENG] 

Triky, jak ušetřit vodu [ENG] 

Úspora vody [ENG]

Autor článku:

Zajímá vás něco o webu a jak tvoříme obsah? 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejlepší fotovoltaika
a tepelná čerpadla

1. místo

Skvělé recenze

2. místo

Komplexní řešení

3. místo

Oblíbená volba

Obsah článku

Kam dál?