Search
Close this search box.

TOP 5: Nejlepší česká tepelná čerpadla 2024 – česká kvalita!

Shrnutí: Tepelná čerpadla jsou čím dál tím aktuálnější téma. Pokud jste se pro jeho pořízení rozhodli, čeká vás výběr, při kterém je třeba zvážit hned několik parametrů. Vedle výkonu, hlučnosti, funkcí a dalších možná zvažujete i to, odkud bude výrobce. I v zahraničí najdete velmi kvalitní tepelná čerpadla, český výrobce může být ale věrohodnější, může s ním být snazší komunikace a jeho produkty budou zaměřené na zdejší podmínky. Níže vám proto usnadním hledání a dám tipy na ty nejlepší – i s odkazy a všemi pro a proti!

  • Chcete zkušenosti jednoho z nejoblíbenějších dodavatelů? Firma Woltair vás provede celým procesem a nově kromě zahraničních čerpadel vyrábí také své vlastní – WLTR.
  • Výrobce a dodavatel, který skvěle komunikuje a nabízí dva kvalitní modely tepelných čerpadel? Podívejte se na Acond
  • Chcete si vybrat od české firmy, která má široké portfolio produktů? PZP Heating má na webu velké množství řešení. Já se podrobně zaměřím na nejvýkonnější model Split, určitě ale doporučuji projít i zbytek nabídky.

Instalaci doporučuji provést s Acetex na základě našeho testu firem.

1. místo

WLTR tepelné čerpadlo

Čerpadlo od firmy Woltair, která po letech sbírání zkušeností přišla s vlastním produktem.

2. místo

ACOND
PRO

Tepelné čerpadlo pro ty, kdo si cení kvality a hlavně tichého chodu.

3. místo

PZP Heating
Split

Jeden z největších českých výrobců s velkým výběrem produktů.

4. místo

Regulus
EcoAir

Kvalitní tepelné čerpadlo s velkým rozsahem kW pro malé novostavby i velké rodinné domy.

Kvalitních tepelných čerpadel původem z Česka překvapivě není až tak moc, výběr dodavatelů byl tak poměrně snadný.

O to větší důraz jsem ale poté dávala na volbu konkrétního modelu/produktu. Snažila jsem se vybrat taková čerpadla, která by měla vyhovovat většině domácností, a to hlavně poměrem výkonu a ceny.

Pokud však nenajdete to, co hledáte, doporučuji navštívit stránky výrobců a podívat se na zbytek nabídky.

Tady je můj seznam nejlepších českých tepelných čerpadel

  1. WLTR
  2. ACOND PRO 
  3. PZP Heating Split
  4. Regulus EcoAir
  5. TnG Air

1. WLTR recenze

Čerpadlo od firmy Woltair, která po letech sbírání zkušeností přišla s vlastním produktem.

  • Výborně vymyšlená regulace.
  • Spolehlivá firma.
  • Velký výběr v rámci výkonových řad.
  • Snadné ovládání s funkcemi navíc (statistiky, měření přímé spotřeby,…).
  • Čerpadlu jako takovému chybí recenze zákazníků.

Kdy zvažovat WLTR?

Woltair dodává a instaluje tepelná čerpadla od mnoha výrobců, většina z nich je zahraničních. Pokud chcete využít jejich kvalitních služeb, servisu a líbí se vám jejich pověst a přitom opravdu chcete české čerpadlo, pak můžete poptat vyloženě WLTR, což je jejich vlastní produkt.

Kde tento model koupíte?

Kontaktujte přímo firmu Woltair, můžete telefonicky, mailem nebo přes formulář na webových stránkách. 

Proč jsem vybrala WLTR?

Woltair patří ke špičce na trhu a jestliže má nyní své vlastní čerpadlo, tak rozhodně stojí za zmínku. Firma má dobré renomé, termíny plní včas, aktuálně má dokonce garanci na dodání čerpadla do 30 pracovních dní.

Konkrétně WLTR tepelné čerpadlo je výkonné a dle informací od výrobce má nejlepší regulaci na českém trhu. Má několik výkonových řad, od 8 až po 22 kW, takže je zde dost prostoru pro různé typy nemovitostí. Funguje spolehlivě až do teploty -28°C, ovládá se snadno online a samozřejmostí jsou záruky a servis.

Uživatelské recenze WLTR

Toto tepelné čerpadlo je poměrně novinkou, nejsou na něj proto recenze. O firmě Woltair se ale dozvíte vše, co potřebujete a je to opravdu spolehlivý a solidní partner, kterého vám s klidným svědomím doporučím. Více o této firmě například zde. 

Další parametry

Cena (bez instalace)neuvedeno
Rozsah kW9 až 22 kW
InvertorAno
Monoblok/SplitSplit
HlučnostNeuvedeno
ZárukaAž 10 let

2. ACOND PRO recenze

Tepelné čerpadlo pro ty, kdo si cení kvality a hlavně tichého chodu.

  • Extrémně tichý chod
  • Dva různé modely dle potřeb zákazníka
  • Vysoký výkon, a to i za náročných podmínek
  • Kompletní servis – nabídka, montáž, servis i záruka (5 a 10 let)
  • Chybí invertor
  • Chybí alespoň řádově informace o ceně (až na základě individuální kalkulace)

Kdy zvažovat ACOND PRO? 

Acond PRO má dva různé modely, které se liší svým výkonem – každý se hodí do jinak náročného domu. U obou ale platí kvalitní materiály, spolehlivý chod a hlavně velmi tichý provoz – čerpadlo se proto hodí i do hustější zástavby. 

Kde tento model koupíte?

Nejsnadnější cestou je kontaktovat firmu ACOND přímo přes jejich webové stránky, například konktaktním formulářem. Veškerý proces s vámi pak již probere zástupce firmy, který se s vámi spojí.

Proč jsem vybrala ACOND PRO?

Acond je výrobce a zároveň dodavatel kvalitních čerpadel, instalaci má k dispozici skladem v podstatě ihned, dbá na kvalitu a tichý chod a poskytuje plnohodnotný servis i co se konzultace a poradenství v oblasti alternativních zdrojů týče. Tato firma má jen dvě čerpadla, proto jsem se rozhodla zmínit ji jako takovou a vás čtenáře pak nasměrovat na jejich stránky, abyste se již sami podívali, který z modelů by vám dával větší smysl. 

Pro obě čerpadla platí záruka 5 let na čerpadlo a 10 let na kompresor. Většině domácnostem bych doporučila variantu N – COP 5,65, akustický výkon 48,4, ohřev vody max. 70°C. Ideální varianta pro novostavby, je menší, lépe se všude vejde. Pro náročnější je tu pak model R, u kterého výrobce uvádí COP 5,22, akustický výkon 49,3 dB, ohřev vody max. 70°C, ten se bude hodit i do starších domů s radiátory. 

Uživatelské recenze ACOND PRO

I dle recenzí se u tohoto čerpadla všichni shodují na největších výhodách v podobě tichého chodu, nadstandardního výkonu i v horších klimatických podmínkách a skvělé komunikace ze strany firmy. Kde jsem čerpala? Můžete se podívat například na Refsite. Některým zákazníkům vadila absence invertoru. 

Další parametry

Cena (bez instalace)

neuvedeno

Rozsah kW

9 nebo 18 kW

Invertor

Ne

Monoblok/Split

Split

Hlučnost

48,4 nebo 49,3

Záruka

5 na čerpadlo, 10 na kompresor

3. PZP Heating Split recenze

Jeden z největších českých výrobců s velkým výběrem produktů.

  • Velký výběr sortimentu.
  • Split model nadprůměrně výkonný.
  • Tichý chod.
  • Horší recenze v rámci realizace a komunikace. 
  • Nepodařilo se mi najít cenu.

Kdy zvažovat PZP Heating Split?

Vybrat jen jedno čerpadlo z portfolia firmy PZP Heating nebylo snadné, určitě tedy doporučuji prohlédnutí jejich nabídky v podstatě všem zájemcům o čerpadlo od české firmy, najdete zde dokonce i čerpadlo na principu země/voda.

Kde tento model koupíte?

Ideálně kontaktujte přímo danou firmu, na svých webových stránkách mají přehledný poptávkový formulář. 

Proč jsem vybrala PZP Heating Split?

Na firmě jako takové se mi líbilo hlavně široké portfolium. Jenže, recenze by se měla věnovat pouze konkrétnímu čerpadlu. Split jsem vybrala, protože je z celé nabídky nejvýkonnější. Funguje na principu vzduch/voda a má spoustu chytrých vychytávek jako možnost nastavení nižších otáček, což zároveň sníží hluk, online ovládání či funkci aktivního chlazení.

Zajímavým řešením je umístění kompresoru ve vnitřní jednotce, více si o produktu můžete přečíst zde. Čerpadlo je dodáváno ve výkonech 30 a 40 kW, což je opravdu nadstandard. Čerpadlo se hodí i do starších domů s velkou spotřebou tepla.

Uživatelské recenze PZP Heating Split

Pokud se o PZP Heating chcete dozvědět více, doporučuji navštívit Refsite nebo různé diskuze. Firma funguje už 12 let, což také svědčí o určité kvalitě. Zákazníci si pochvalují tichý chod, rychlost ohřevu, vysokou energetickou účinnost. Stížnosti se našly spíše na nízkou kvalitu některých konzultantů a techniků při realizaci.

Další parametry

Cena (bez instalace)neuvedeno
Rozsah kW30 až 40 kW
Invertorneuvedeno
Monoblok/SplitSplit
Hlučnost43 dB venkovní, 50 vnitřní část
ZárukaProdloužená 5 let

4. Regulus EcoAir recenze

Kvalitní tepelné čerpadlo s velkým rozsahem kW pro malé novostavby i velké rodinné domy.

  • Velký výběr modelů a variant
  • Velmi spolehlivé produkty 
  • dobrá komunikace firmy
  • Invertor
  • Minimalistický design
  • Nejvýkonnější varianty jsou dražší

Kdy zvažovat Regulus EcoAir?

Regulus EcoAir stojí za zvážení v podstatě pro všechny – ať už máte velký starší rodinný dům, nebo hledáte něco malého a nenáročného. Tepelné čerpadlo EcoAir má totiž hned několik variant a dodavatel vám tak snadno doporučí vhodnou kombinaci výkonu zrovna pro vás. Cena se pohybuje mezi 150 a 200 000 Kč, takže i z cenového hlediska se jedná o takový zlatý střed.

Kde tento model koupíte?

Tepelná čerpadla Regulus má ve své nabídce firma Woltair, dobrým krokem je ale také návštěva přímo stránek firmy Regulus.

Proč jsem vybrala Regulus EcoAir?

Regulus jako firma funguje už od roku 1992, což v dnešní době přehršle nabídek velmi oceňuji. Za tu dobu se její sortiment hodně rozšířil, líbí se mi proto, že je opravdu z čeho vybírat a pro každou nemovitost se najde vhodná varianta. V rámci sortimentu najdete i různá příslušenství, rekuperaci, solární systémy a další.

Konkrétně Regulus EcoAir mají stabilní výkon, který se právě v závislosti na zvoleném produktu pohybuje od 4 do 24 kW. Od toho se pak odvíjí i cena. Chod čerpadel je poměrně tichý, jsou vybaveny invertorem, ovládat se dají online.

Uživatelské recenze Regulus EcoAir

Několik konkrétních zkušeností si můžete přehledně přečíst třeba v této recenzi. Hodně jsem čerpala také z Refsite, která nejenže popisuje firmu jako takovou, ale ještě agreguje autentické zkušenosti zákazníků na jedno místo. Dobrým zdrojem je také Facebook, firma komunikuje transparentně a recenze nemaže. Zákazníci si chválí tichý chod, jednoduché ovládání, stabilní výkon a nízkou poruchovost, výtky se týkají spíše pomalého dodání, datově odpovídají době, kdy tento problém měl celý trh.

Další parametry

Cena (bez instalace)150-220 000 Kč bez DPH
Rozsah kW4 až 24 kw
InvertorAno
Monoblok/SplitSplit
Hlučnostdle modelu
ZárukaAž 10 let

5. TnG Air recenze

Česká tepelná čerpadla typu vzduch/voda s desetiletou zárukou.

  • Velký výběr čerpadel
  • 10 let záruka
  • Transparentní ceny
  • Někteří referují negativní zkušenosti

Kdy zvažovat TnG Air?

TnG Air je výrobce tepelných čerpadel, který má ve svém portfoliu zároveň i fotovoltaiku. V případě tepelných čerpadel si vybere v podstatě každý, modelová řada HE má hned 7 variant a rozdíl mezi nimi je převážně ve výkonu.

Kde tento model koupíte?

TnG Air čerpadla nejen vyrábí, ale rovnou i dodává, nejsmysluplnější proto bude kontaktovat přímo firmu přes poptávkový formulář.

Proč jsem vybrala TnG Air?

TnG Air začíná být na trhu poměrně známá firma, a tak mi přišlo podstatné ji zde zmínit – tepelná čerpadla mají velmi zajímavé parametry. Oceňuji, že ceny čerpadel jsou na webových stránkách transparentně k dispozici. Co však musím uznat a co mi přijde velmi důležité zmínit, na komunikaci a spolehlivost firmy se začínají množit stížnosti. Více naleznete níže v uživatelských recenzích.

Energetickou účinnost uvádí výrobce jako A++, SCOP se pohybuje kolem 4,37 v závislosti na modelu. Design neurazí ani nenadchne, čerpadla jsou dodávána ve variantě split. Na webu bych ocenila více informací k jednotlivým variantám.

Uživatelské recenze TnG Air

TnG Air působí velmi zajímavě a jelikož českých výrobců není zas tolik, tak mi přišlo smysluplné tuto firmu zmínit – abyste měli dostatek informací, až na ni narazíte. Nutno však podotknout, že poslední zkušenosti zákazníků nejsou příliš dobré – pročítala jsem například tyto diskuze

Další parametry

Cena (bez instalace)111 až 350 000 Kč bez DPH
Rozsah kW5 až 40 kW
Invertorneuvedeno
Monoblok/SplitSplit
Hlučnostdle modelu
Záruka10 let

Jak funguje poptávka čerpadla a jaký je postup?

Možná si pokládáte otázku, jak vlastně probíhá celé pořízení tepelného čerpadla, kolik je s tím práce a jak dlouho se musí čekat, než si začnete doma úsporně topit. Každá zakázka je samozřejmě něčím specifická, přichystala jsem vám proto alespoň standardní časovou linku krok po kroku, která vám dá lepší představu. 

1) Rešerše. 

V této fázi se vlastně nejspíše zrovna nacházíte. Před kontaktováním konkrétního dodavatele si každý rozumný člověk nejprve alespoň něco málo zjistí a nastuduje. Je dobré si udělat průzkum toho, jaké firmy jsou na trhu, co nabízí a jaké mají recenze. Dále je dobré porozumět čerpadlům jako takovým, abyste se úplně neztratili v tom, co vám bude dodavatel nabízet. Čtěte články, navštivte veletrhy, projděte si diskuze lidí, kteří již čerpadlo mají.

2) Zadání zakázky a konzultace s dodavatelem.

První krok můžete samozřejmě vzít hodně poctivě a s výběrem konkrétního tepelného čerpadla mít v podstatě jisto. Většinou však vše probíhá tak, že oslovíte dodavatele skrze webové stránky (kontaktní formulář je nejsnazší) a poté vás osloví konzultant, který vám udělá nabídku na míru vašim potřebám. Solidní firma se určitě bude zajímat o vaši nemovitost, o tepelnou ztrátu objektu, o to, jaký systém vytápění aktuálně používáte a podobně – na váš pozemek pošle zkušeného technika. Po konzultaci dostanete již konkrétní cenový návrh. 

3) Dotace.

Možná se ptáte, jak do celého procesu zapadnou dotace. Pokud jste o nich neslyšeli, doporučuji podívat se na oficiální stránky Nová zelená úsporám. Tento dotační program vám může výrazně pomoci s celkovou částkou investice do tepelného čerpadla. U solidního dodavatele dotace v podstatě řešit nemusíte, vše zařídí za vás a s administrativou vám pomůže. 

4) Montáž

Za jak dlouho bude vaše tepelné čerpadlo nainstalováno, to záleží na konkrétní zakázce, produktu i dodavateli. Největší krize, kdy nabídka nestíhala velkou poptávku a čekalo se měsíce, už naštěstí neplatí a například Woltair garantuje dodání do 30 pracovních dnů. 

5) Servis

Po montáži můžete začít topit a užívat si své dobré investice, nezapomeňte však na pravidelnou údržbu a profesionální servis. Opět platí, že většina kvalitních dodavatelů má dnes servis v ceně celé služby, firma, která čerpadlo dodala, jej proto bude i kontrolovat a opravovat.

Jaké jsou výhody nákupu čerpadla od české firmy?

Všeobecně se rozhodně nedá tvrdit, že by snad čerpadla od českých firem byla z nějakého důvodu kvalitnější nebo spolehlivější – a stejně tak nejsou horší. Jde spíše o osobní preference. Na trhu mají velmi dobrou pověst švédská čerpadla, stejně jako třeba ta německá. Zvolit českého výrobce vám ale může být sympatické zkrátka proto, abyste podpořili českou firmu. Já osobně vidím přínos v užší a snadnější komunikaci, větší transparentnosti a mimo jiné také v tom, že česká tepelná čerpadla budou s velkou pravděpodobností navrhována tak, aby vyhovovala místním klimatickým podmínkám a místním typům staveb. 

Video

Rozcestník užitečných odkazů

Autor článku:

Zajímá vás něco o webu a jak tvoříme obsah? 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kam dál?