Search
Close this search box.

Nejlepší fotovoltaika na klíč 2024 – nezávislý test firem

Shrnutí: Pokud bych vám měla dát jednu jedinou radu, kterou si z tohoto článku opravdu máte odnést, pak je to to, abyste se nesnažili šetřit na pořizovací ceně. Fotovoltaika se pořizuje s vidinou dlouhodobé finanční úspornosti, s vizí udržitelné domácnosti a její instalací vše teprve začíná. Díky spolehlivému dodavateli a vhodným panelům se vám tyto cíle splní a v budoucích letech budete rádi, že jste dali přednost kvalitě před zdánlivou úsporou. 

  • Můj favorit je Acetex.  Doporučuji jej, pokud nejvíc dáte na zkušenosti ostatních klientů. Dle recenzí má totiž tato firma velmi dobrou pověst – rychle komunikuje, dodává vše dle domluvy.
  • To samé platí i o firmě EnergoSolar. Stejně jako Acetex, vedle fotovoltaiky instaluje i tepelná čerpadla. Líbí se mi jejich komunikace a záruky. 
  • Jako sázku na jistotu vnímám také Woltair, je to zkušená firma s obrovským množstvím zakázek a tomu odpovídajícím množstvím pozitivních recenzí.
  • Tip: Poslední dobou mě zaujala firma Sefy ČR, která má dobré reference a zaměřuje se na fotovoltaické elektrárny. Na jejich webu se snadno dočtete jaké solární panely používají, což překvapivě není samozřejmostí. Zkrátka jsou transparentní a to se mi líbí.

1. místo

Acetex

Firma s velmi pozitivními recenzemi od spokojených zákazníků.

2. místo

EnergoSolar

Trochu méně známá firma, která ale stojí za to - jedná i dodává rychle, spolehlivě a nabízí i TČ.

3. místo

Woltair

Spolehlivý dodavatel s mnoha recenzemi a komplexním řešením.

4. místo

SunExtra

Realizace fotovoltaiky na míru i dle předpřipravených sestav.

Pořízení fotovoltaiky je jedním z klíčových bodů pro soběstačný domov. S rostoucí poptávkou ale přibylo také firem, které fotovoltaiku nabízí a ne všechny vám nabídnou plnohodnotně kvalitní služby. Abych vám výběr trochu zjednodušila, připravila jsem seznam nejoblíbenějších a nejspolehlivějších dodavatelů, se kterými jsou zákazníci velmi spokojeni. 

Vybral jsem podle mého průzkumu nejlepší dodavatelé fotovoltaiky

  1. Acetex
  2. EnergoSolar
  3. Woltair
  4. SunExtra
  5. E-ON
  6. Tenaur (ČEZ)
  7. V-System

1. Acetex recenze

Firma s velmi pozitivními recenzemi od spokojených zákazníků.

  • Kvalitní produkty 
  • Transparentnost webových stránek
  • Možnost kombinovat s tepelnými čerpadly
  • Velmi dobré recenze
  • Firma funguje poměrně krátce

Kdy zvažovat Acetex?

Acetex doporučuji, pokud nejvíc dáte na zkušenosti ostatních klientů. Dle recenzí má totiž tato firma velmi dobrou pověst – rychle komunikuje, dodává vše dle domluvy. Nabízí montáž fotovoltaiky i tepelných čerpadel. 

Proč jsem vybrala Acetex? 

Acetex je česká společnost, která nabízí komplexní služby od nabídky přes žádost o dotaci až po montáž a následný servis. Na webových stránkách mě zaujala hlavně možnost projít si realizace již hotových projektů, a to včetně fotodokumentace. Jedná se o mladou firmu, o to ostražitější pak bývám při pročítání recenzí, v tomto případě si ale firma Acetex rychle a zaslouženě získává důvěru svých klientů. 

Vedle fotovoltaiky nabízí Acetex také tepelná čerpadla, tyto dvě technologie je dobré zkombinovat a svou nemovitost tak ještě více posunout k soběstačnosti. V základu má firma na webu tři řešení fotovoltaiky, vše ale samozřejmě začíná individuální konzultací a nabídkou na míru. 

Uživatelské recenze Acetex

Firma Acetex se recenzí nebojí a dle mého názoru jí to hodně pomáhá budovat důvěryhodnost značky navzdory jejímu mládí. Podívat se tak můžete například na refsite, na jejich Facebook nebo projít různé podrobné recenze v rámci odborných článků. 

Recenze se shodují na vstřícné komunikaci, kvalitních materiálech, dodržování termínů. Naprostá většina zákazníků firmu doporučuje. Ojediněle se objevují horší recenze na montážní dělníky. 

2. EnergoSolar recenze

Trochu méně známá firma, která ale stojí za to - jedná i dodává rychle, spolehlivě a nabízí i TČ.

  • Dobrá a profesionální komunikace
  • Rychlé dodání
  • Možnost kombinovat s tepelnými čerpadly
  • Individuální konzultace a nabídka zdarma
  • Web trochu strohý

Kdy zvažovat EnergoSolar?

Energosolar je dobrá firma pro instalaci samotné fotovoltaiky i FVE v kombinaci s tepelným čerpadlem. Mají varianty pro rodinné domy i komerční objekty, vše nainstalují do 4 měsíců od podpisu smlouvy. Pokud tedy hledáte transparentního a spolehlivého dodavatele, určitě se na EnergoSolar podívejte. 

Proč jsem vybrala EnergoSolar? 

EnergoSolar je česká firma, která funguje už více než 15 let. Už to je pro mě dobrým znamením, u firem si vždy ověřuji, jak dlouho na trhu jsou, což může být dobrým ukazatelem toho, jestli dodavatel ví, co dělá. Líbí se mi přehledné webové stránky, kde si můžete vybrat produkt, který vás zajímá a přes kontaktní formulář se propojit s odborníky přímo z firmy.

Firma mívá poměrně pravidelně zajímavé slevové akce, v době psaní tohoto článku běží například sleva 40 000 Kč na fotovoltaickou elektrárnu. Pokud na instalaci nespěcháte, doporučuji sledovat jejich stránky a obdobnou akci odchytit. 

Uživatelské recenze EnergoSolar

U EnergoSolar oceňuji transparentní přístup i k recenzím, na svém Facebooku nechávají možnost zákazníkům, aby jim zanechali jakoukoliv zpětnou vazbu. A tato zpětná vazba je pozitivní – skvělá komunikace, dodržení termínů, vyřízení dotace, konzultace i s atypickými situacemi a dotazy. 

3. Woltair recenze

Spolehlivý dodavatel s mnoha recenzemi a komplexním řešením.

  • Spolehlivá firma s mnoha recenzemi
  • Rychlé dodání
  • Možnost kombinovat s tepelnými čerpadly
  • Záruky
  • Občas prý vznikají komunikační šumy, pokud něco řešíte nepřímo, se spojovatelkou

Kdy zvažovat Woltair?

Woltair se vám bude hodit, ať už chcete opravdu jen fotovoltaiku, nebo přemýšlíte i nad propojením s tepelným čerpadlem. Je to jistota na trhu, jeden z nejznámějších dodavatelů, a tak jej určitě mohu doporučit pro ty, kdo nepotřebují nebo nechtějí nad dodavatelem moc přemýšlet – toto je dobrá volba. 

Proč jsem vybrala Woltair? 

Jsem hodně spokojená s tím, jak Woltair komunikuje se zákazníky, čehož si můžete povšimnout hned na jejich webových stránkách – vše je přehledné, transparentní, firma poskytuje dlouholetou záruku a následný servis, nízkou zálohu a aktuálně dokonce garantuje instalaci zařízení do 30 dní. 

Z hlediska financování fotovoltaiky Woltair pomůže s vyřízením dotace až do výše 225 000 Kč a umožňuje pořízení celého systému na splátky. Na začátku spolupráce s firmou je konzultace s poradcem, schůzka s technikem, který odborně posoudí vaši nemovitost, následuje odsouhlasení nabídky, realizace, předání a následný servis. Konkrétní řešení fotovoltaiky je vždy individuální, skvělá je ale záruka – na výkon panelů 30 let, na baterii 10 let, střídač 5 let, mechanické části panelů 12 let a na ostatní 2 roky. 

Uživatelské recenze Woltair

Firma Woltair má naštěstí hodně recenzí, a to jak v rámci různých článků, tak i reálných zkušeností klientů. Často skloňuji refsite a i tentokrát bych vás na tuto stránku odkázala. Klienti si chválí komunikaci a konzultaci, profesionalitu, montáž. Občas se objevují stížnosti na pomalé dodání, a to v době, kdy s nedostatkem materiálů a komponent bojoval celý trh jako takový. 

4. SunExtra recenze

Realizace fotovoltaiky na míru i dle předpřipravených sestav.

  • Předpřipravené varianty na webových stránkách
  • Garance montáže do 60 dnů
  • Záruční i pozáruční servis
  • Mladá firma, chybí recenze
  • Pouze fotovoltaika

Kdy zvažovat SunExtra?

SunExtra se soustředí jen na fotovoltaiku, kontaktujte je proto v případě, že panely nechcete propojovat s žádným dalším systémem. Pomohou vám s celým procesem od začátku až do konce, zaujmout by vás mohly jejich transparentní kalkulace na webu. 

Proč jsem vybrala SunExtra? 

Hodně se mi líbilo, jakým způsobem firma prezentuje jednotlivá řešení na webových stránkách a hlavně transparentní přístup ke kalkulacím cen jednotlivých řešení. Při zadání poptávky můžete vyjít z těchto přednastavených soustav, nebo si nechat udělat nabídku na míru, konfigurace a konzultace je nezávazná a zdarma. SunExtra garantuje dokončení instalace do 60 dnů, pomoc s dotacemi a samozřejmostí je záruční i pozáruční servis. 

S konzultací se vám po odeslání formuláře ozvou do 24 hodin, oceňuji proto i toto rychlé jednání. Pravdou je, že firma vznikla poměrně nedávno, v roce 2021, a tak mi chybí reálné zkušenosti zákazníků. Spolehnout se tedy můžeme spíše na články a odborné recenze a to považuji za určité mínus. 

Uživatelské recenze SunExtra

Jak už jsem řekla, reálných recenzí je bohužel zatím zveřejněno hodně málo. Pokud vás o této firmě zajímá něco víc, tak bych proto doporučila spíše podrobnější recenze, které se zaměřily přímo na tuto fimru a probraly ji podrobněji. Reálné ukázky má pak sama firma v záložce reference.

5. E-ON recenze

Dodavatel elektřiny a přitom firma, která nabízí instalaci fotovoltaiky i tepelných čerpadel.

  • Lze propojit s elektřinou a plynem – výhodnější tarify
  • Známá firma
  • Pomoc s celým procesem od A do Z
  • Lze pořídit i tepelné čerpadlo
  • Externí montážní firma, která někdy své závazky neplní tak kvalitně 

Kdy zvažovat E-ON?

Nechat si nainstalovat fotovoltaiku přímo od dodavatele elektřiny má hned několik výhod. Zaprvé se jedná o známou a velkou společnost, která už na trhu funguje poměrně dlouho. A zadruhé tím získáte nárok na zvýhodněné tarify a další zajímavé výhody. 

Proč jsem vybrala E-ON? 

E-ON vnímám jako stabilní a spolehlivou firmu, která z trhu jen tak nezmizí a vy se tak budete mít vždy na koho obrátit. Určitě doporučuji podívat se na podrobnosti na jejich webových stránkách. Co se týče realizace. Samozřejmostí je nezávazná nabídka na míru a konzultace, pomoc s dotacemi a dokonce i pomoc s financováním díky spolupráci s ČSOB. Fotovoltaiku lze doplnit také virtuální baterii a dobíjecí stanici, případně propojení elektrárny přímo s bojlerem – informace o jednotlivých komponentech a jejich fungování najdete právě na výše uvedených stránkách. 

Dále oceňuji transparentní zpracování, hned ze začátku máte představu, kolik bude celá realizace stát. Dle informací na webu můžete počítat s instalací do 6 měsíců od podpisu smlouvy. 

Uživatelské recenze E-ON

S recenzemi je to trochu náročnější, většina z nich zmiňuje E-ON spíše pro jejich primární zájmy, a to je dodávání energie. Pro fotovoltaiku jsem našla tuto diskuzi. Veskrze jsou zkušenosti pozitivní, a to hlavně v rámci komunikace s firmou. Pokud se vyskytují problémy, pak je to s externí firmou, která dělá montáž a někdy práci neodvede úplně kvalitně. 

6. Tenaur (ČEZ) recenze

Kombinace dodavatele energií a zároveň firmy nabízející fotovoltaiku i tepelná čerpadla, stejně jako E-ON.

  • Lze propojit s elektřinou a plynem – výhodnější tarify
  • Známá firma
  • Pomoc s celým procesem od A do Z
  • Lze pořídit i tepelné čerpadlo
  • Horší komunikace na základě několika recenzentů

Kdy zvažovat Tenaur (ČEZ)?

Jedná se v podstatě o stejnou situaci jako v předchozí recenzi, zvláště pokud jste zákazníky ČEZu, pak se podívejte i na jejich nabídku instalace fotovoltaiky. Firma pomůže s kalkulací a nabídkou, montáží i následným servisem. 

Proč jsem vybrala Tenaur (ČEZ)? 

Pokud chcete komunikovat se známou a stabilní firmou, tak vám může být ČEZ sympatickou variantou. ČEZ vyžaduje zálohu pouze 10 % při podpisu smlouvy, má dostatek zkušeností, instalaci garantuje do 4 měsíců od podpisu. Samozřejmostí je asistence s vyřízením dotace. 

Zajímavé je rozdělení realizací na webu této firmy, v podstatě nabízí tři možná řešení. Fotovoltaiku s bateriovým úložištěm, s tepelným čerpadlem a s ohřevem vody. Každá z variant má jiné výhody a také bude jinak nákladná. Základní informace najdete na webu, zbytek je na osobní konzultaci. 

Uživatelské recenze Tenaur (ČEZ)

ČEZ jako takový celé dodání fotovoltaiky zastřešuje, samotnou montáž pak provádí Tenaur – to pro přehlednost a pochopení dvou názvů v nadpisech. Recenze se dají rozdělit v podstatě do dvou kategorií. Montážní dělníci jsou dle zákazníků profesionálové a opravdoví odborníci. Na druhou stranu se ale kvůli velikosti firmy a tomuto “rozdělení” občas stávají komunikační šumy a právě komunikace se kvůli tomu různě zdržuje a zpomaluje. 

7. V-System recenze

Dodavatel fotovoltaiky s komplexním přístupem i k dalším částem domu.

  • Firma funguje již přes 20 let Komplexní přístup i v rámci dalších technologií
  • Pomoc s celým procesem od A do Z
  • Pozitivní recenze
  • Recenzí je méně

Kdy zvažovat V-System?

V-System vás provede celým procesem pořízení fotovoltaiky od začátku až do konce. Zajímat by vás tato firma mohla hlavně v případě, že ke svému domu chcete přistupovat komplexně a zajímají vás i další technologie. 

Proč jsem vybrala V-System? 

Většina dodavatelů fotovoltaiky nabízí jen tu, případně k FVE přidává tepelná čerpadla. Na V-System mě zaujala možnost propojit poptávku také s podlahovým vytápěním, rekuperací a ošetřením “zimních problémů” jako okapů a potrubí. Dovedu si tuto firmu představit jako ideální řešení pro ty, kdo domek teprve staví a jsou ochotni se pobavit nejen o fotovoltaice. 

Firma funguje už více jak 20 let, což vnímám jako hodně dobré znamení. Samozřejmostí je nabídka a návrh zdarma, a v rámci dodání a realizace také pomoc s dotacemi. V-System je firma, která bude sedět těm, kdo chtějí porozumět svému domu, kdo hledají kvalitu nad rychlou kvantitou. 

Uživatelské recenze V-System

Recenzí není moc, všechny jsou však kladné. Doporučuji podívat se na Facebook, případně sem na refsite. Pokud vám nevadí probírat se diskuzemi, pak zkušenosti najdete i zde. Všechny zpětné vazby firmu hodnotí jako solidní, s profesionálním přístupem.

Nejdůležitější zásady, podle kterých vybrat dodavatele

Při výběru fotovoltaiky nemusíte ani tak rozumět jednotlivým technologiím, nemusíte měřit svou střechu a vybírat konkrétní produkt. Od toho jsou tu technici, poradci, konzultanti. Pro vás bude stěžejní vybrat dobrého dodavatele, který k vám pošle práve tyto lidi a následně vám správné řešení doporučí. Sepsala jsem několik jednoduchých tipů, které vám mohou při rozhodování pomoci. 1. Projděte si historii firmy.

Fotovoltaika je moderní a atraktivní téma, v poslední době se proto vyrojilo hodně firem, které se na vlně tohoto trendu vezou a tyto technologie nabízí. Samozřejmě mezi nimi může existovat mnoho solidních dodavatelů. Samozřejmě ale platí, že pokud se nechcete spálit, tak spolehlivější bude firma, která už má roky zkušeností a ví, co dělá. Začít můžete třeba na Aresu.

2. Prozkoumejte webové stránky a prohlédněte si produkty.

Webové stránky jednotlivých firem jsou prvním rozcestníkem, který vám o nich podá více informací. Jsou stránky přehledné a transparentní? Můžete firmu snadno kontaktovat? Má zde nějaké reference, odkazy na jejich realizace? Doporučuji podívat se samozřejmě hlavně na to, jaké služby konkrétně nabízí. Pokud vám to totiž možnosti dovolí, pak určitě dává smysl nad udržitelností přemýšlet komplexně a s dodavatelem se rovnou pobavit o tepelných čerpadlech, rekuperaci, vytápění,…

3. Najděte si recenze a zkušenosti jiných zákazníků.

Zkušenosti zákazníků jsou nejautentičtějším zdrojem toho, jak firma plní své závazky a jak kvalitní jsou její produkty. Samozřejmě se vždy najdou jednotky lidí, kteří nebudou spokojeni. Pokud se však nějaké téma v recenzích opakuje, tak je dobré zbystřit. Zdrojů recenzí je hodně, já velmi ráda čerpám například z Refsite.

4. Pošlete více poptávek a porovnejte podmínky.

Dokud není nic podepsaného a zaplaceného, tak vám nikdo nebrání udělat si poctivý průzkum trhu. Vyberte si několik top firem, s těmi se zkontaktujte, zadejte jim nezávaznou poptávku a následně jejich nabídky porovnejte. Určitě však nekoukejte jen na cenu – některé firmy mohou mít ve smlouvě poschovávané různé skryté náklady a podobně. Dívejte se i na to, zda je v ceně vše od dodání přes montáž až po následný servis. 

5. Pozorně si pročtěte smlouvu. 

Ve chvíli, kdy už jste s některými firmami v kontaktu a dostanete podklady pro zakázku, tak budete muset sednout a smlouvu podrobně pročíst. Zajímejte se hlavně o garance dodání, případná penále, záruky,…

6. Chtějte pomoc s administrativou. 

Správný dodavatel vás nenechá plavat v papírování. Ve valné většině případů vám v rámci peněz může pomoci například dotační program Nová zelená úsporám a hodně firem nabízí, že i tuto část vyřídí za vás. 

7. Zkontrolujte finanční stránku věci. 

Kdy a jak platit zálohy, v jaké výši, jaké další náklady na realizaci mohou přijít (práce, inflační doložka, vyřízení dotace,…)? To vše musíte vědět ještě před tím, než cokoliv odsouhlasíte. Každý dodavatel má podmínky trochu jiné, a tak je důležité porovnávat opravdu finální částky.  

Užitečné zdroje

Autor článku:

Zajímá vás něco o webu a jak tvoříme obsah? 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kam dál?