Search
Close this search box.

Nejlepší tepelná čerpadla země/voda 2024 – recenze

Shrnutí: Tepelné čerpadlo typu země/voda odebírá teplo buď z plochy zahrady nebo s hlubinného vrtu. Tento systém má oproti variantě vzduch/voda výhodu v tom, že je zpravidla výkonnější, mají nižší spotřebu energie (až o 30 %), nejsou hlučné a jsou bezúdržbové. Mohou být však nákladnější a ne každý pozemek je pro jejich umístění dostatečně prostorný. V tomto článku se o těchto čerpadlech dozvíte více a zároveň vám přináším konkrétní typy na modely, které mě zaujaly nejvíce. 

  • Známou značkou, kterou má v portfoliu například spolehlivý dodavatel Acetex, je Viessmann, konkrétně doporučuji Vitocal 333-G. Tato značka vyšla jako vítěz ve švédském srovnávacím testu. 
  • NIBE F1255 zase vychází velmi zajímavě hlavně z hlediska úspor energie. Značku NIBE mimo jiné nabízí Woltair – doporučuji kontaktovat jejich specialisty pro konzultaci. 
  • Moderní řešení s povedeným designem nabízí Daikin Altherma 3 GEO. I tuto značku najdete u Woltair, určitě se jich můžete zeptat na tento model. 
  • Jedna z nejrozšířenějších značek v ČR je pak IVT, tato švédská značka má model IVT Geo 600 s nadprůměrným topným faktorem – a tedy účinností. 

1. místo

Viessmann Vitocal 333-G

Kompaktní tepelné čerpadlo od oblíbené a známé značky.

2. místo

NIBE
F1255

Čerpadlo s vysokou účinností (SCOP), která vám přinese úspory.

3. místo

Daikin
Altherma 3 GEO

Vytápění, chlazení i ohřev teplé vody v moderním kabátu.

4. místo

IVT
Geo 600

Kvalitní švédská značka, na českém trhu víc jak 30 let.

Tepelná čerpadla na principu země/voda nejsou tak častá, většina domácností volí vzduch/voda kvůli trochu jednodušší instalaci. Proto je trochu těžší zjistit, kteří dodavatelé mají tyto modely ve svém portfoliu. Při výběru jsem z toho důvodu dbala na výběr ověřených a oblíbených značek, které by měly být dobře dostupné. Dále mě zajímal hlavně výkon a topný faktor, kvalita zpracování (tady vycházím hlavně z recenzí zákazníků), uživatelské rozhraní a celkový design. 

V rámci svého průzkumu jsem nakonec vybrala tato nejlepší tepelná čerpadla typu země/voda:

  1. Viessmann Vitocal 333-G
  2. NIBE F1255
  3. Daikin Altherma 3 GEO
  4. IVT Geo
  5. Alpha Innotec alterra WZSV

1. Viessmann Vitocal 333-G recenze

Kompaktní tepelné čerpadlo od oblíbené a známé značky.

  • Kompaktní
  • Vysoký COP 
  • Izolace hluku
  • Kromě vytápění také chlazení a ohřev vody
  • Méně recenzí na konkrétní čerpadlo
  • Výstupní teplota 60 stupňů Celsia nemusí stačit pro staré typy radiátorů

Kdy zvažovat Viessmann Vitocal 333-G? 

Vitocal je určitě skvělou volbou třeba pro ty, kteří hledají kompaktní rozměry jednotky a čerpadlo chtějí využít na maximum – model má integrovaný zásobník teplé vody a tak kromě vytápění zvládá i ohřev TV, chlazení a větrání. 

Kde tento model koupíte? 

Jelikož je tato značka hodně populární, tak k ní naštěstí najdete mnoho referencí a stejně tak ji nabízí více dodavatelů. Já bych v začátku určitě doporučila pročíst si více informací o produktu přímo na stránkách firmy Viessmann a dále bych zkusila kontaktovat Acetex, kteří mají Viessmann v portfoliu.

Proč jsem vybrala Viessmann Vitocal 333-G?

Toto tepelné čerpadlo splňuje vše, co bych od něj očekávala – jmenovitý topný výkon od 1,7 až do 11,4 kW, již zmiňovaný zásobník teplé vody, kompaktnost, zvukovou izolaci tlumící veškerý hluk, jednoduché ovládání a vysoký COP s optimalizovanou sezónní účinností, což vám zaručí velkou finanční úsporu v průběhu let. 

Uživatelské recenze Viessmann Vitocal 333-G

Vždy se lépe hledá recenze na firmu jako takovou než konkrétní produkt, v tomto ohledu tedy spoléhám hlavně na Refsite a Google recenze. Zákazníci čerpadla doporučují, chválí si účinnost, tichý chod i spolehlivost po zapojení do provozu.

2. NIBE F1255 recenze

Čerpadlo s vysokou účinností (SCOP), která vám přinese úspory.

  • Nadpůrměrná účinnost (SCOP)
  • Záruka 10 let na kompresor v ceně
  • Vysoká výstupní teplota vody
  • Integrovaný ohřívač TV
  • Trochu dražší

Kdy zvažovat NIBE F1255? 

NIBE F1255 bych doporučila jak do nových domů tak do rekonstrukcí, potěší hlavně ty, kdo chtějí co nejúspornější čerpadlo a nízké provozní náklady. 

Kde tento model koupíte? 

NIBE má v nabídce Woltair, pokud tuto firmu kontaktujete, poradí vám nejen s výběrem, ale samozřejmě i zařídí instalaci a následný servis s garancí. 

Proč jsem vybrala NIBE F1255?

Čerpadlo od značky NIBE mě zaujalo hlavně ze dvou základních důvodů. Tím prvním je nadprůměrný topný faktor SCOP 5,4. Topný faktor symbolizuje účinnost a čím vyšší je, tím větší finanční úspory vám přinese. Dále oceňuji vysokou výstupní teplotu vody až 65 °C (s přídavným elektrokotlem 70 °C), které postačí i pro staré radiátory. Líbí se mi i záruka na kompresor 10 let – výrobce svému produktu věří. NIBE F1255 je vyráběno v těchto výkonových variantách: 12 kW a 16 kW a 6 kW. 

Uživatelské recenze NIBE F1255

NIBE se umisťuje na předních příčkách testů účinnosti. Firma má na Refsite 94% hodnocení, recenzenti pozitivně hodnotí kvalitu provedení, bezproblémové ovládání i úspory. V podstatě se neobjevují negativní zmínky.

3. Daikin Altherma 3 GEO recenze

Vytápění, chlazení i ohřev teplé vody v moderním kabátu.

  • Design.
  • Komplexní řešení
  • Vhodné do rekonstrukcí i nových domů s podlahovým topením
  • Dobře vymyšlené ovládání
  • Vyšší cena

Kdy zvažovat Daikin Altherma 3 GEO? 

Daikin na mě působí velmi svěže a designově, určitě ale nejde jen o “hezký obal”. Radost udělá těm, kdo hledají komplexní řešení s moderním ovládáním. Systém je flexibilní, zvládne klasické radiátory, ale dá se napojit i na fan coily a podlahové vytápění. 

Kde tento model koupíte? 

Daikin má v portfoliu například Woltair, zkusila bych se proto obrátit právě na tuto firmu. 

Proč jsem vybrala Daikin Altherma 3 GEO?

Daikin je trochu dražší, líbí se mi ale smysl této značky pro detail. Vysoký SCOP, výkon, možnost vytápění, ohřevu vody i chlazení. Samozřejmostí je tu technologie řízená invertorem. 

Uživatelské recenze Daikin Altherma 3 GEO

Přímo na tento model jsem bohužel recenze neobjevila, na Refsite ale naleznete dost zmínek o firmě jako takové. Mezi zmiňované plusy patří dobře promyšlené ovládání, kvalita zpracování, tichý provoz a dobrý design. Daikin je trochu dražší značkou. 

4. IVT Geo recenze

Kvalitní švédská značka, která je na českém trhu víc jak 30 let.

  • Nadprůměrný SCOP 5,55
  • Vysoce výkonné a úsporné
  • Design
  • Kvalita a spolehlivost
  • Záruka na kompresor a frekvenční měnič 10 let
  • Vyšší cena

Kdy zvažovat IVT Geo? 

Kvalita od zaručené značky, maximální účinnost, vysoká výstupní teplota i povedený design, to jsou nosné body tohoto do detaiilu promyšleného čerpadla. 

Kde tento model koupíte? 

Doporučuji kontaktovat přímo společnost IVT tepelná čerpadla, protože disponují vlastními týmy pro montáže a servis.

Proč jsem vybrala IVT Geo?

Pokud hovoříme o čerpadlech s maximální energetickou účinností, nesmí chybět toto švédské čerpadlo, jehož SCOP dosahuje hodnoty 5,55, což je výrazně nad průměrem. K tomu přidáme inteligentní plynulé řízení výkonu, 10letou záruku a schopnost dodávat vysokou teplotu topné vody, což je ideální i pro starší domy, a máme tu velmi zajímavý produkt, který je navíc velmi povedený i designově. 

IVT je známá firma, zvláště v technologii země/voda hrají prim, mají vlastní servis i síť zkušených montážních firem. 

Uživatelské recenze IVT Geo

Pro reálné reference a zkušenosti s touto značkou můžete získat informace například na této stránce. Zákazníci oceňují design, tichý provoz, kvalitu, vysoký výkon, spolehlivost a bezproblémový provoz i po dlouhou dobu používání. Jedinou nevýhodou je trochu vyšší cena. 

5. Alpha Innotec alterra WZSV recenze

Komplexní řešení vhodné pro novostavby i rekonstrukce.

  • Kompaktní
  • Ohřev vody, vytápění i chlazení v jednom
  • Tichý provoz
  • Německá výroba
  • Chybí recenze přímo na produkt

Kdy zvažovat Alpha Innotec alterra WZSV? 

Kombinace topení, zásobníku teplé vody a pasivního chlazení s invertorem bude ideální pro ty, kdo chtějí snížit provozní náklady na minimum a tichý provoz je pro ně prioritou. 

Kde tento model koupíte? 

Alpha Innotec můžete samozřejmě prozkoumat i přímo na stránkách této značky, zároveň s ní spolupracuje také dodavatel Woltair. 

Proč jsem vybrala Alpha Innotec alterra WZSV?

Německá technologie, která je na trhu už více jak 25 let, má skvělou pověst, a tak jsem považovala za podstatné jeden z jejich produktů zmínit, Konkrétně tento jsem zvolila kvůli invertoru, kterým disponuje. V nabídce je topný výkon od 1,77 do 8,65 kW, maximální teplota topné vody je 65 stupňů Celsia. Oceníte neslyšný provoz, jednoduché ovládání a kompaktní řešení, které v interiéru zabere minimum místa. 

Uživatelské recenze Alpha Innotec alterra WZSV

Při mé snaze získat autentickou zkušenost zákazníků jsem se převážně spoléhala na hodnocení na webové stránce Refsite. Alpha-InnoTec zde obdrželo vynikající hodnocení, konkrétně celkem 5 hvězdiček z dostupných 5. Všichni recenzenti stále zdůrazňují stejné výhody, jako je tichý provoz, kvalitní materiály a profesionální služby dodavatele včetně servisu.

Jaké jsou typy čerpadel a jaké jsou jejich (ne)výhody?

Existuje několik typů tepelných čerpadel, která slouží k “sbírání” tepla zvenčí jeho následné distribuci do domácnosti. Zde jsou některé z hlavních typů tepelných čerpadel a jejich (ne)výhody, které, jak věřím, vám pomohou se ujistit, že jste vybrali ten nejvhodnější pro vás:

  • Vzduch-voda tepelná čerpadla:
    • Výhody: Snadná instalace, nižší náklady na provoz, není nutný velký prostor pro kolektory, nejčastější varianta vhodná pro většinu domů, mnoho modelů. 
    • Nevýhody: Nižší účinnost ve srovnání s jinými typy tepelných čerpadel, citlivost na okolní teplotu vzduchu, hlučnější venkovní jednotka. 
  • Voda-voda tepelná čerpadla:
    • Výhody: Vysoká účinnost, stabilní provozní teplota vody.
    • Nevýhody: Vyšší náklady na instalaci, vyžaduje přístup k vodnímu zdroji, jako je studna nebo potok.
  • Země/voda tepelná čerpadla:
    • Výhody: Stabilní teplota půdy, vysoká účinnost a výkon, tichý provoz, bezúdržbová.
    • Nevýhody: Vyšší náklady na instalaci, potřeba udělat hlubinný vrt nebo mít velkou plochu pozemku pro kolektor. 
  • Vzduch-vzduch tepelná čerpadla:
    • Výhody: Jednoduchá instalace, nevyžaduje složité pozemní práce, malé pořizovací náklady.
    • Nevýhody: Nižší účinnost, citlivost na okolní podmínky, menší dlouhodobé úspory.

Výběr správného typu tepelného čerpadla závisí na specifických potřebách a podmínkách konkrétního prostředí, kde bude čerpadlo instalováno. Pokud si nejste jistí, které bude nejvhodnější pro vás, pak nevybírejte konkrétní čerpadlo, ale spolehlivého dodavatele a s ním si domluvte odbornou konzultaci. Doporučuji například tyto firmy: 

Zajímá vás více informací o jednotlivých typech čerpadel? Podívejte se na náš článek, který se jim věnuje trochu podrobněji.

Co vše potřebujete vědět, mít a znát pro instalaci čerpadla země/voda? 

Při volbě tohoto tepelného čerpadla je dobré počítat s několika základními body. 

  • Finance – Tepelné čerpadlo země/voda vám velmi pravděpodobně přinese největší úspory z dlouhodobého hlediska, díky své vysoké účinnosti. Bývá ale dražší z hlediska pořizovacích nákladů, vyjde vás zhruba na 350 až 500 000 Kč. Při pořízení můžete využít čerpání dotace v rámci programu Nová zelená úsporám. 
  • Pozemek – Určitou nevýhodou varianty země/voda je náročnější instalace. Počítejte s tím, že na vašem pozemku bude nutné provést hlubinný vrt (zhruba 50 až 200 m hloubky dle konkrétních potřeb), nebo položit plošný kolektor – o jeho instalaci se dočtete více zde. 
  • Nadimenzování výkonu – Ne nutně je vhodné jít vždy po tom nejvýkonnějším, největším a nejdražším modelu. Mnohem efektivnější je nadimenzovat tepelné čerpadlo dle toho, jakou spotřebu máte ve vaší domácnosti a na co všechno budete čerpadlo potřebovat (vytápění, teplá užitková voda, chlazení, bazén,…). 
  • Kvalitní dodavatel – Jedna věc je značka čerpadla, stejně tak důležitý je ale výběr firmy, která vám čerpadlo nainstaluje. Troufám si dokonce říct, že je to důležitější, než model čerpadla jako takový. Protože právě s dodavatelskou firmou budete komunikovat, ona vám bude vše instalovat, poskytne servis, garanci, poradí vám se správným výběrem. 

Video

 

Užitečné zdroje

Autor článku:

Zajímá vás něco o webu a jak tvoříme obsah? 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kam dál?