Search
Close this search box.

Jaké tepelné čerpadlo do starého domu?

Shrnutí: Tepelné čerpadlo je velké téma hlavně pro novostavby a rekonstruované rodinné domy. Jak je to ale u starých domů? I pro ty může být čerpadlo skvělým řešením, musíte však mnohem pečlivěji vybírat, protože ne každé bude vhodné. Kvůli špatnému zateplení a starým radiátorům budete pravděpodobně vybírat vysokoteplotní, dostatečně výkonnou variantu. Druhým řešením je pojmout pořízení čerpadla jako příležitost k větší rekonstrukci a zároveň vyřešit izolaci, zateplení a případně i podlahové vytápění. Tím snížíte tepelné ztráty objektu a výběr čerpadel tak budete mít mnohem pestřejší a jednodušší. 

  • Viessmann Vitocal 250-A má také vysokou výstupní teplotu a dle recenzí patří ke spolehlivým a kvalitním značkám. Nabízí jej firma se skvělou pověstí Acetex, od které bych do starého domu doporučila i značku Stiebel Eltron.
  • Jedno z nejprodávanějších čerpadel s vysokým topným faktorem je IVT Air X.
  • Tepelné čerpadlo Alpha Innotec Alira LWD má skvělou výstupní teplotu pro radiátory, je skvělé i pro svůj poměr cena/výkon. 
  • Pokud vám jde také o design, určitě bych doporučila podívat se na čerpadlo Daikin Altherma 3 H HT. 

1. místo

Viessmann Vitocal 250-A

Spolehlivý výrobce za rozumnou cenu přichází s modelem, který zvládne i staré domy.

2. místo

IVT Air
X

Odolné čerpadlo, které bylo navrženo pro severské klima a disponuje nadstandardním topným faktorem.

3. místo

Alpha Innotec Alira LWD

Dražší čerpadlo, které uspokojí i velmi náročné zákazníky a poradí si tak i s velkými staršími domy.

4. místo

Daikin Altherma 3 H HT

Čerpadlo pro vytápění, chlazení i ohřev teplé vody, ideální jako náhrada starého řešení vytápění.

Článek jsem rozdělila na dvě části. Najdete v něm nejprve podrobné recenze několika čerpadel, které bych do starého domu doporučila díky jejich výstupní teplotě, díky výkonu a s ohledem na pověst výrobce co do kvality a spolehlivosti. V druhé části vám pak blíže vysvětlím, jaká specifika souvisí s vytápěním starého domu a co vše je potřeba při výběru tepelného čerpadla zvážit.

Nejlepší tepelná čerpadla do starého domu:

  1. Viessmann Vitocal 250-A
  2. IVT Air X
  3. Alpha Innotec Alira LWD
  4. Daikin Altherma 3 H HT

1. Viessmann Vitocal 250-A recenze

Spolehlivý výrobce za rozumnou cenu přichází s modelem, který zvládne i staré domy.

  • Spolehlivost
  • Velmi tichý chod
  • Specificky určeno pro modernizaci starých domů
  • Umožňuje i chlazení
  • Málo recenzí specificky pro tento model

Kdy zvažovat Viessmann Vitocal 250-A?

Viessmann Vitocal doporučuji velmi často, u většiny modelů bych však nemohla dát ruku do ohně za to, že zvládnou i radiátory. V tom případě volte proto model 250-A. Pokud ale budete chtít modernější podlahové topení, pak bych určitě doporučila podívat se také třeba na 200-S.

Kde tento model koupíte?

Tepelná čerpadla Viessmann Vitocal má ve své nabídce firma Acetex, která poskytuje kompletní servis včetně instalace. Acetex má zároveň v portfoliu i tepelná čerpadla Stiebel Eltron s vysokou výstupní teplotou vhodnou do rekonstrukcí. Po poradě s obchodním zástupcem se tedy možná domluvíte na této značce a i tu mohu jedině doporučit!

Proč jsem vybrala Viessmann Vitocal 250-A?

Viessmann je dobrá značka, a tak jsem mezi jejich produkty hledala takové čerpadlo, které zvládne i zmodernizování staršího většího domu. Tento model mě navíc zaujal tím, že je řešený jako monoblok. Má funkci chlazení a i přes vysoký výkon zůstává tichý. Oceňuji také vysoký COP uváděný na 5,3. Teplota průtoku 70 stupňů Celsia je garantována až do -10 stupňů, takže byste neměli mít problém s radiátory. Ostatně sám výrobce uvádí, že:”S průtokovou teplotou až 70 °C bylo čerpadlo Vitocal 250-A vyvinuto speciálně pro modernizační projekty. Stávající radiátory lze používat i nadále. Podlahové vytápění není nezbytné. “

Uživatelské recenze Viessmann Vitocal 250-A

Viessmann je často probírán hlavně na Facebooku – oceňuji transparentnost a to, že firma nechává recenze viditelné a k dispozici. Dále si určitě o čerpadlech můžete najít informace v odborných článcích a v diskuzních fórech. Já ráda používám refsite. Toto konkrétní čerpadlo je poměrně nové a není tolik recenzí specificky na daný model, ale čerpadla této značky jsou obecně spolehlivá, tichá, výkonná a se skvělým poměrem ceny ku kvalitě.

Další parametry

Rozsah kW 2,6 až 13,4 kW
Invertor Ano
Monoblok/Split Monoblok
Hlučnost 35 dB(A)
Záruka 5 až 10 let

2. IVT Air X recenze

Odolné čerpadlo, které bylo navrženo pro severské klima a disponuje nadstandardním topným faktorem.

  • Možnost chlazení
  • Nadstandardní SCOP
  • Tichý provoz
  • Velmi oblíbená volba – naleznete hodně recenzí a diskuzí
  • Stížnosti se objevily v rámci montáže, na čerpadlo jsem negativa nenašla

Kdy zvažovat IVT AIR X?

Toto čerpadlo bude díky vysoké výstupní teplotě vhodné i pro radiátory. Jedná se o jedno z nejprodávanějších tepelných čerpadel vůbec, hlavně díky vysokému topnému faktoru. Ten, převedeno na jednoduchou lidskou řeč, pro vás znamená hlavně velké úspory na spotřebované energii.

Kde tento model koupíte?

Doporučila bych navštívit přímo stránky IVT, dále jsem čerpadlo našla v produktech firmy Eurosystémy, která vám pomůže s celým procesem.

Proč jsem vybrala IVT AIR X?

Toto čerpadlo má velmi dobrá doporučení a v recenzích je vychvalováno – to je pro mě vždycky jeden z nejpodstatnějších parametrů. Dále jsem se samozřejmě zaměřovala na to, zda je čerpadlo vhodné do starších domů a v tomto případě určitě nesáhnete vedle. Patří k nejprodávanějším modelům a obstojí i ve velmi náročných podmínkách.

Jestliže IVT Air X v něčem vyniká, tak je to topný faktor a sezónní topný faktor. SCOP dosahuje hodnoty 5,16. O tom, co toto číslo znamená, si můžete přečíst zde. Zjednodušeně – čím vyšší číslo, tím úspornější čerpadlo. To mimo jiné znamená, že finanční návratnost tohoto tepelného čerpadla bude velmi rychlá. I přes nadprůměrný výkon zůstává čerpadlo velmi tiché, konkrétně s 47 dB(A).

Uživatelské recenze IVT AIR X

Při prozkoumání různých recenzí jsem objevila spotřebitelský test čerpadel, který byl publikován v roce 2014. IVT AIR X tepelné čerpadlo zaujalo v tomto testu výjimečně silnou pozici. Zvláště vyniklo díky své vysoké sezónní účinnosti, která prakticky neměla konkurenci a kterou jsem tu již zmiňovala.

Recenzenti tuto pozitivní charakteristiku čerpadla potvrdili z různých zdrojů a pozitivně hodnotili jeho nízkou spotřebu elektřiny. Také majitelé starších domů s radiátory vyjádřili spokojenost s jeho výkonem – to je v rámci této recenze to nejpodstatnější. Při mé rešerši jsem se také dočetla o jednom případu, kdy čerpadlo mělo problém s rozmrazováním v zimních měsících. Nicméně, zdá se, že tento problém byl spíše ojedinělou závadou, neboť jiný recenzent potvrdil bezproblémový provoz čerpadla i při extrémně nízkých teplotách kolem -20 °C.

Další parametry

Rozsah kW5 až 17 kW
InvertorAno
Monoblok/SplitSplit
Hlučnost47 dB(A)
Záruka5 let (až 10 let lze dokoupit prodlouženou)

3. Alpha Innotec Alira LWD recenze

Dražší čerpadlo, které uspokojí i velmi náročné zákazníky a poradí si tak i s velkými staršími domy.

  • Bezkonkurenční výhřevnost
  • Velmi výkonný
  • Tichý model, který svým provozem nijak neruší
  • Robustní a přitom kompaktní design, který se vejde i do menších prostor
  • Vyšší cena

Kdy zvažovat Alpha Innotec Alira LWD?

Toto čerpadlo patří mezi modely vyšší cenové kategorie, nutno však podotknout, že zcela zaslouženě, protože za vyšší cenu nabídne spolehlivost, kvalitu a vysoký výkon. Doporučila bych ho bez problémů i do starých domů s radiátory. A to i v případě velkých nemovitostí, usedlostí a rodinných vil.

Kde tento model koupíte?

Tento model najdete u dodavatele Woltair, který doručí čerpadlo i s montáží a může vám pomoci i s dotacemi, případně nabídnout výhodnější úvěrové financování. Poptávku taky můžete poslat i přímo na stránky Alpha Innotec  a v nabídce jsem ho našla například i u firmy Solidbp.cz nebo tepelnacerpadla-klifa.cz.

Proč jsem vybrala Alpha Innotec Alira LWD?

V tomto článku jsem se zaměřila na výběr špičkových produktů, které uspokojí potřeby různých typů zákazníků. Pro ty, kteří vyžadují nejvyšší standardy, je tepelné čerpadlo Alpha Innotex Alira LWD jasnou volbou. S vynikající výstupní teplotou, extrémně nízkým hlukem a úspornými provozními náklady, tento model je nediskutovatelnou volbou pro ty, kteří si cení kvality a jsou ochotni za ni investovat.

Je třeba zdůraznit některé z jeho výjimečných vlastností – výrobce udává, že hladina akustického tlaku ze vzdálenosti 1 metru činí pouhých 45 dB(A). Alpha Innotex Alira LWD není určen pouze k vytápění, ale zvládne i ohřev vody a chlazení, a to ve spojení s nádrží nebo hydraulickou věží.

Pokud byste chtěli sáhnout ještě o třídu výše, tak je tu model LWA, který už je opravdovou špičkou a hodí s nejen do veklých rodinných domů, ale třeba i různých firemních komplexů a atypicky velkých prostor.

Uživatelské recenze Alpha Innotec Alira LWD

Jedná se o jedno z nejoblíbenějších tepelných čerpadel v dané kategorii, což si můžete sami potvrdit na diskuzních fórech či sociálních sítích. Jsem ráda, že se v recenzích potvrzuje, že tepelné čerpadlo je opravdu tiché a svým chodem nijak neruší. S ohledem na vyšší cenu jsem ráda, že se v recenzích opravdu promítá také to, že čerpadlo je spolehlivé, výkonné a bezporuchové.

Další parametry

Rozsah kW5 až 9 kW
InvertorOn/Off systém
Monoblok/SplitSplit
Hlučnost45 dB(A)
Záruka5 let (až 10 let na kompresor)

4. Daikin Altherma 3 H HT recenze

Čerpadlo pro vytápění, chlazení i ohřev teplé vody, ideální jako náhrada starého řešení vytápění.

  • Vysoký výkon ideální i pro radiátory a do velkých objektů
  • Oceňuji promyšlený design
  • Tichý provoz
  • Výroba v tuzemsku, což usnadňuje servis
  • Někteří mají za to, že Daikin je spolehlivý v rámci klimatizací, ale v čerpadlech si ještě nezískal dostatečnou pověst

Kdy zvažovat Daikin Altherma 3 H HT?

Daikin je značka, která je na trhu už dlouho, a tak jí určitě můžete důvěřovat. Většina jejich čerpadel je spíše pro novostavby, toto čerpadlo ale splňuje i vysoké nároky starších domů, a tak pokud chcete vsadit na tuto značku, tento model bude ideální.

Kde tento model koupíte?

Daikin už má v portfoliu například Woltair. Dále můžete kontaktovat přímo výrobce, případně zkuste oslovit třeba V-system elektro. 

Proč jsem vybrala Daikin Altherma 3 H HT?

Toto čerpadlo má velmi dobrá doporučení a v recenzích je vychvalováno – to je pro mě vždycky jeden z nejpodstatnějších parametrů. Dále jsem se samozřejmě zaměřovala na to, zda je čerpadlo vhodné do starších domů a v tomto případě určitě nesáhnete vedle. Patří k nejprodávanějším modelům a obstojí i ve velmi náročných podmínkách.

Jestliže IVT Air X v něčem vyniká, tak je to topný faktor a sezónní topný faktor. SCOP dosahuje honoty 5,16. O tom, co toto číslo znamená, si můžete přečíst zde. Zjednodušeně – čím vyšší číslo, tím úspornější čerpadlo. To mimo jiné znamená, že finanční návratnost tohoto tepelného čerpadla bude velmi rychlá. I přes nadprůměrný výkon zůstává čerpadlo velmi tiché, konkrétně s 47 dB(A).

Uživatelské recenze Daikin Altherma 3 H HT

Mezi plusové body čerpadla, které uživatelé zdůrazňují, patří určitě jeho domácí výroba v Česku. To zajišťuje jednodušší komunikaci v případě problémů a dostupnost servisu. Recenzenti většinou vyjadřují spokojenost s tichým provozem. Některé stížnosti, které se objevily, souvisely s nastavením oběhového čerpadla, ale spíše než závadu na samotném čerpadle se jednalo o potřebu technického servisu kvůli správnému nastavení. Zpětnou vazbu ohledně tohoto tepelného čerpadla jsem čerpala z různých zdrojů, například z diskuze na internetovém portálu Modrá střecha.

Další parametry

Rozsah kW4 až 18 kW
InvertorAno
Monoblok/SplitSplit
Hlučnost35 dB(A)
Zárukaaž 7 let

Jaké úpravy starého domu promyslet, než si pořídíte tepelné čerpadlo?

Předtím než se rozhodnete investovat do tepelného čerpadla pro váš starý dům, je důležité provést několik úprav, které zvýší efektivitu a účinnost tohoto moderního vytápění. Úpravy určitě nejsou povinné a nerada bych vás tímto seznamem odradila od pořízení čerpadla, fungovat bude i bez rekonstrukce. Ale když tu možnost máte, určitě je doporučuji, protože kromě efektivity vytápění to poznáte i na větších ročních úsporách na energiích. 

Prvním krokem je izolace domu. Starší budovy často trpí nedostatečnou izolací, což může způsobit únik tepla a zvýšit náklady na provoz tepelného čerpadla. Doporučuje se investovat do izolace stěn, stropu i střechy. Střechu vnímám jako nejdůležitější, teplo uniká horem. 

Důkladná údržba oken a dveří je také dobrý nápad. Jde o stejnou logiku jako zateplení v předchozím bodě – moderními okny i dveřmi nebude unikat tolik tepla. Nechcete pořizovat nová? Možná by bylo dobré je nechat jen “seřídit” – o tom více například v tomto článku. 

Dalším důležitým krokem je modernizace topného systému, aby byl kompatibilní s tepelným čerpadlem. To může zahrnovat výměnu radiátorů za nízkoteplotní alternativy a přípravu systému pro nízkoteplotní vytápění. Tenhle bod proberu níže samostatně, protože mi přijde “nejkomplikovanější”. 

Nezapomeňte také zvážit, zda je vaše elektrická instalace připravena na nové energetické nároky tepelného čerpadla. Jestli jste třeba starý dům čerstvě koupili nebo zdědili, tak je možné, že elektřina bude ještě v hliníku, což již vůbec nesplňuje dnešní normy. Rozdíl mezi hliníkem a mědí dobře a stručně vysvětluje například tento článek. 

Tyto kroky vám pomohou maximalizovat výkon tepelného čerpadla a snížit provozní náklady.

Problematika vytápění radiátory vs. podlahové topení.

Výběr vhodného vytápění pro váš domov ve spojitosti s tepelným čerpadlem může být klíčovým faktorem pro jeho efektivitu a účinnost. Radiátory a podlahové topení jsou dvě nejběžnější možnosti, mezi kterými se mnoho majitelů domů musí rozhodnout, a proto mluvím o nich. 

Radiátory mají tu výhodu, že je relativně snadné je nainstalovat a mohou rychle zahřát místnost. A u starého domu je velká pravděpodobnost, že právě tento systém doma máte. Avšak tepelná čerpadla, která pracují s nízkými teplotami, jsou pak pro radiátory nevhodná – radiátory potřebují vodu o teplotě kolem 75 stupňů Celsia. Pokud se rozhodnete nechat si radiátory, potřebujete vysokoteplotní výkonné čerpadlo.

Podlahové topení rozvádí teplou vodu přes podlahu, což umožňuje rovnoměrné rozložení tepla a nižší provozní náklady, zejména v kombinaci s tepelným čerpadlem. Je však třeba mít na paměti, že instalace podlahového vytápění je nákladnější a vyžaduje předem promyšlenou stavbu. Pokud se rozhodnete pro podlahové vytápění, rekonstrukce bude nákladnější, ale následné úspory vyšší a na výběr budete mít i z levnějších a menších čerpadel. 

Při výběru mezi těmito dvěma možnostmi je tedy důležité zvážit náklady, efektivitu a osobní preference. 

Na co ještě při výběru čerpadla nezapomenout a co vám může ušetřit peníze i starosti.

Při výběru tepelného čerpadla existuje několik důležitých faktorů, na které byste neměli zapomínat. Zde jsou nejdůležitější body, kterými se při pořízení budete zabývat. 

Jedním z klíčových aspektů je správná velikost tepelného čerpadla pro váš dům. Příliš malé čerpadlo nebude dostatečně účinné, zatímco příliš velké čerpadlo může být nadměrně nákladné na provoz. Proto je důležité nechat provést odborný výpočet potřebného výkonu na základě velikosti a izolace vašeho domu. A samozřejmě nemluvím ani tak o rozměrech čerpadla, jako o jeho výkonu! 

Dalším faktorem je volba typu tepelného čerpadla, jako jsou vzduch-voda, vzduch-vzduch, voda-voda nebo země-voda. Každý typ má své výhody a omezení, více o jednotlivých typech jsme se rozepsali v tomto článku. 

Důležité je také zvážit údržbu tepelného čerpadla, které vyžaduje pravidelnou servisní péči a čištění. To souvisí hlavně se solidním dodavatelem, který vás těchto starostí zbaví. Správná volba firmy, od které čerpadlo koupíte, je vůbec tím nejpodstatnějším, protože pokud budete vše konzultovat s odborníkem, tak vám správné čerpadlo vybere a vy si nemusíte dělat starosti s konkrétní značkou nebo typem. 

V neposlední řadě byste měli zvážit způsob financování tepelného čerpadla. Některé firmy, které čerpadla dodávají, vám umožní čerpat třeba i výhodnější úvěr, pokud nemáte dostatek financí na účtě. Určitě doporučuji zaměřit se také na dotace v rámci Nová zelená úsporám. Pokud se rozhodnete pro některé z mých doporučení ohledně zateplení a podobně, tak i na ty se dotace vztahují! 

Video

 

Užitečné odkazy:

Nová zelená úsporám

Reference na jednotlivé firmy Refsite

Autor článku:

Zajímá vás něco o webu a jak tvoříme obsah? 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kam dál?