Search
Close this search box.

Nejlepší solární ohřev vody na střechu 2024 – test firem

Shrnutí: S fotovoltaickou elektrárnou můžete ušetřit velkou část nákladů na elektřinu. Nemusí nutně zásobovat celý dům, praktickým řešením je využít soláry pouze na ohřev vody. V tomto článku vám rovnou poskytnu doporučení na konkrétní firmy, které vám nabídnou řešení na míru. Mimochodem – víte, že pro některé z vás právě na tuto investici poskytuje stát poměrně zajímavé dotace? Vše si postupně vysvětlíme! 

  • Hned v začátku bych určitě ráda zmínila firmu Acetex. Má velmi dobré recenze a jelikož zkušenosti reálných zákazníků považuji za stěžejní, tak si toto místo zaslouží. Oceňuji, že jsou schopni poskytnout odbornou konzultaci a vyřídit i všechnu administrativu. 
  • V nabídce firem můžete narazit také na Energosolar, který k fotovoltaice nabízí i tepelná čerpadla. Na jejich přehledných webových stránkách naleznete vše potřebné, spoustu času doporučuji strávit na blogu, kde je mnoho užitečných článků a informací.
  • Velmi spolehliví jsou také ve firmě Woltair. I na tuto společnost naleznete velké množství recenzí. Komunikaci s Woltair oceníte hlavně pokud spěcháte – na stránkách garantují instalaci do 30 pracovních dní (a slevu 50 % v případě nedodržení).
  • Jako poslední bych v tomto výběru zmínila Tenaur spadající pod ČEZ. Věřím, že mnoho čtenářů ocení propojení se známou a stabilní firmou a pokud od ČEZu odebíráte již teď, může vám vše připadat komunikačně jednodušší, protože budete mít energii pod jednou střechou.

V další části článku přecházím rovnou k recenzím jednotlivých firem a doufám, že vám bude sloužit jako přehledný rozcestník.

1. místo

Acetex

Spolehlivá česká firma, která se specializuje na fotovoltaiku v kombinaci s tepelnými čerpadly.

2. místo

Energosolar

Oblíbená a solidní firma, která se specializuje na fotovoltaiku pro rodinné domy i firmy.

3. místo

Woltair

Firma se soláry a tepelnými čerpadly, která klade důraz na rychlé dodání.

4. místo

Tenaur

Realizace fotovoltaiky od firmy, která spadá pod ČEZ.

Určitě doporučuji zcela bez výčitek oslovit firem více, budete si moct porovnat přístup ke konzultaci, odbornost řešení, cenu i podmínky instalace a následnou garanci. Konzultace i cenové nabídky jsou dnes standardně zdarma, takže to pro vás nebude znamenat žádné náklady navíc.

Firmy jsem vybírala podle několika parametrů. Primárním zdrojem jsou pro mě určitě zkušenosti zákazníků, dále se dívám na transparentnost a množství poskytnutých informací na webu, na komplexnost služby (od návrhu a pomoci s dotacemi přes realizaci až po servis) a samozřejmě na kvalitu technologie jako takové.

Pod recenzemi pak najdete několik užitečných poznámek týkajících se dotací, jednoduchého vysvětlení fungování fotovoltaiky jako takové nebo třeba čím dál tím častěji skloňovanou otázku bezpečnosti fotovoltaiky.

Vybrala jsem podle mého průzkumu nejlepší solární ohřev vody na střechu

  1. Acetex
  2. Energosolar
  3. Woltair
  4. Tenaur (ČEZ)
  5. SunExtra

1. Acetex recenze

Spolehlivá česká firma, která se specializuje na fotovoltaiku v kombinaci s tepelnými čerpadly.

  • Kvalita po technické stránce
  • Dobrá komunikace
  • Pomoc s dotacemi a administrativou
  • Přehledné webové stránky
  • Hodně recenzí
  • Dle některých recenzí dochází k průtahům

Kdy zvažovat Acetex?

Acetex dle mého názoru kombinuje všechny nejpodstatnější vlastnosti, které od takovéhle firmy očekáváte. Klienti s ní mají velmi dobré zkušenosti, před instalací můžete počítat s profesionální osobní schůzkou a konzultací, a spolehnout se můžete i na pomoc s dotacemi.

Proč jsem vybrala Acetex?

Líbí se mi, že Acetex vás přehledně provede celým procesem od prvotní konzultace a nabídky přes administrativu až po montáž a následný servis. Oceňuju také přehledný web, na kterém najdete spoustu užitečných informací nejen o procesu poptávek jako takových – doporučuji navštívit sekci články. U Acetexu celá realizace standardně trvá zhruba 4 až 6 měsíců, a to od zadání poptávky až po vyřízení dotací, instalaci jakotakovou firma stíhá za 2 až 6 dní.

V tomto článku řešíme ohřev vody, i tak bych ale ráda zmínila, že Acetex nabízí i tepelné čerpadlo, což je s větším fotovoltaickým systémem často ideální kombinace. Možná po konzultaci zjistíte, že ve vaší domácnosti by ohřev vody dával větší smysl takto komplexně!

Uživatelské recenze Acetex

Žádnou firmu bych nedoporučovala bez prostudování uživatelských recenzí. A ty jsou v tomto případě velmi pozitivní, zákazníci jsou spokojeni. Ráda čerpám ze stránek Refsite, kde jen na fotovoltaiku od Acetex naleznete přes 100 hodnocení. Firma profesionálně komunikuje, montáže jsou provedeny zodpovědně a kvalitně. Pokud se objevují negativní zkušenosti, tak je to občas se zpožděním a průtahem montáže. Co oceňuji, to je transparentnost na Facebooku, kde Acetex recenze nechává a jde tak o další cenný zdroj zkušeností.

Další parametry

Webové stránkyacetex.cz
ProduktyFotovoltaika, tepelná čerpadla
Pomoc s dotacemi?Ano
Realizace (od poptávky až do montáže a následného dovyřešení dotace)Půl roku

2. Energosolar recenze

Oblíbená a solidní firma, která se specializuje na fotovoltaiku pro rodinné domy i firmy.

  • Výborná komunikace a profesionální vystupování
  • Kvalita montáže
  • Mnoho recenzí, v podstatě všechny pozitivní
  • Nenašla jsem odhad, jak dlouho celý proces od poptávky po realizaci zabere.

Kdy zvažovat Energosolar?

Energosolar má ve svém portfoliu i tepelná čerpadla, doporučila bych ji však hlavně těm, kteří hledají odborníky vyloženě na soláry. V rámci vaší poptávky vás firma provede celým procesem, pomůže i s dotací. Energosolar mívá na webových stránkách zajímavé akce, například v době psaní článku, v září, nabízí 40 tisíc korun slevu pro všechny, kdo do konce měsíce podepíší smlouvu.

Proč jsem vybrala Energosolar?

O této firmě slýchávám poměrně často, a to v pozitivním slova smyslu. Líbí se mi, že se firma rozhodla opravdu specializovat na solární energii a nabízí tak řešení v podstatě pro kohokoliv – “obyčejné” lidi i firmy a instituce.

Líbí se mi také modelové nabídky na fotovoltaické systémy, které jsou sice samozřejmě jen pro základní představu, ale ukazují na transparentnost firmy, která se nebojí ukázat konkrétní kalkulace.

Uživatelské recenze Energosolar

Velmi mě potěšily i uživatelské recenze. Zákazníci chválí profesionální vystupování obchodních zástupců, vstřícné podmínky záloh, rychlou a kvalitně odvedenou práci a vstřícnou komunikaci za všech okolností. Při hledání konkrétních  zkušeností jsem navštívila například Facebook, refsite a Google recenze. V podstatě jsem nenašla nic velkého, co by se dalo vytknout, snad jen webové stránky by oproti konkurenci zasloužily menší modernizaci.

Další parametry

Webové stránkyenergosolar.cz
ProduktyFotovoltaika, tepelná čerpadla
Pomoc s dotacemi?Ano
RealizaceNeuvedeno

3. Woltair recenze

Firma se soláry a tepelnými čerpadly, která klade důraz na rychlé dodání.

  • Rychlost
  • Profesionální přístup obchodníků
  • Komunikace
  • Přehledný web
  • Občas komplikace při monžtáži (průtahy)

Kdy zvažovat Woltair?

Woltair vnímám velmi podobně jako Acetex, také mají v portfoliu nejen solární panely, ale i tepelná čerpadla, která se s fotovoltaikou krásně doplňují. Co je pro Woltair prioritou, to poznáte hned při první návštěvě jejich webových stránek – slibují instalaci do měsíce a v případě nedodržení termínu smluvně garantují 50% slevu. Firmu bych tedy doporučila hlavně v případě, že na realizaci spěcháte.

Proč jsem vybrala Woltair?

Woltair má své pevné místo na trhu a ač se snaží splnit vaše požadavky co nejrychleji, tak jsem u nich nezaznamenala žádné následky na kvalitě služeb. Na českém trhu (a tady dodávám, že je to česká firma, což mnoho zákazníků preferuje) jsou od roku 2018 a za tu dobu se dostala mezi top v oboru. Samozřejmostí je proto osobní konzultace, pomoc s dotacemi a nadstandardní záruky a servis.

Jsem spokojená s přehledným webem, kde jsem se jako zákazník dozvěděla vše potřebné a mohla firmu snadno a rychle kontaktovat – jestli písemně nebo telefonem, to už záleží na vašich preferencích. Na webu se mi líbí neustálé přidávání provedených montáží, můžete si tak prohlédnout referenční poptávky jen pár dní staré.

Uživatelské recenze Woltair

Kromě zmíněných recenzí přímo na stránkách Woltair jsem se samozřejmě zajímala i o další objektivní zkušenosti zákazníků. Tam se opakují pochvaly na rychlou komunikaci, odborné vystupování obchodních zástupců i garance. Několik negativních recenzí se zmiňuje o zpožděné nebo komplikované montáži. Tyto recenze jsem čerpala z Refsite a také přímo z Google.

Další parametry

Webové stránkywoltair.cz
ProduktyFotovoltaika, tepelná čerpadla
Pomoc s dotacemi?Ano
RealizaceMěsíc

4. Tenaur recenze

Realizace fotovoltaiky od firmy, která spadá pod ČEZ.

  • Možnost propojení s dodáváním energií a výhodnými tarify
  • Kvalita montáží
  • Rychlá instalace
  • Záloha pouze 10 %
  • Některé recenze nejsou spokojené s komunikací

Kdy zvažovat Tenaur?

Tenaur je firma, která má na starost realizace poptávek od ČEZ. Nemá tak bezchybné recenze jako třeba Energosolar, myslím si ale, že jde o zajímavou variantu, pokud už u ČEZ energie odebíráte a líbila by se vám představa komunikace se stejnou společností, měli byste vše od jednoho dodavatele.

Proč jsem vybrala Tenaur?

Každý máme jiné preference, Tenaur vnímám jako dobrou volbu pro ty, kdo chtějí známou a velkou firmu, která má celorepublikové pokrytí a dostatek kontaktních míst. I s tímto dodavatelem je samozřejmostí konzultace i cenová nabídka zdarma a pomoc s vyřízením dotace. Záruka je na 5 let a firma si pod sebe bere i veškerý následný servis. Instalaci firma slibuje do 4 měsíců.

Uživatelské recenze Tenaur

Velikost společnosti má své výhody i nevýhody, s kvantitou zakázek se samozřejmě občas objeví i méně spokojené recenze. A to hlavně s ohledem na protáhlejší nebo zmatenější komunikaci. Na druhou stranu jsou ale velmi chváleni montážníci a kvalita jejich odvedené práce. Sami si můžete recenze přečíst například na Refsite.

Další parametry

Webové stránkytenaur.cz
ProduktyFotovoltaika, tepelná čerpadla
Pomoc s dotacemi?Ano
RealizaceDo 4 měsíců

5.SunExtra recenze

Moderní a transparentní přístup a jasnými čísly.

  • Transparentní předpřipravené kalkulace na webu
  • Rychlá komunikace
  • Rychlá instalace
  • Dle recenzí profesionální konzultace od elektrikářů
  • Na trhu krátce – málo recenzí

Kdy zvažovat SunExtra?

SunExtra nabízí řešení solárního ohřevu vody na míru. Co je hodně zajímavé, to jsou jejich předpřipravené sestavy a vůbec celkový koncept webových stránek, který vám dá přehledně jasnou představu o tom, kolik může daný projekt stát a kdy bude realizován.

Proč jsem vybrala SunExtra?

SunExtra jde dle mého názoru na vše moderně, svěže a transparentně. Opět platí, že vám nejprve poskytnou konzultaci a nabídku na míru, stejně jako pomoc s dotacemi a následný servis. Zaujala mě garance montáže do 60 dnů, což je na poměry fotovoltaiky poměrně rychlé. To samé platí o komunikaci, po poslání kontaktu se vám ozvou do 24 hodin.

Uživatelské recenze SunExtra

Určitou nevýhodou SunExtra je to, že jsou na trhu teprve od roku 2021, a tak zatím chybí větší množství reálných zkušeností – oproti konkurenci lze najít mnohem méně recenzí. Nějaké samozřejmě naleznete přímo na stránkách firmy, ty však nejsou příliš objektivní. Doporučuji proto buď projít recenze podrobnější v podobě celých článků o této firmě. Na Google jsou tři recenze, všechny pozitivní.

Další parametry

Webové stránkysunextra.cz
Produkty Fotovoltaika
Pomoc s dotacemi? Ano
Realizace Do 60 dnů

Jak je to s dotacemi?

Pro ohřev vody s pomocí fotovoltaiky je přímo určen dotační program Nová zelená úsporám Light. V rámci této dotace získáte 90 000 Kč právě na tento systém ohřevu vody. Tento program má však poměrně velké omezení – je určen pouze pro seniory a nízkopříjmové domácnosti (ty, které pobírají příspěvek na bydlení).

Pokud do této kategorie nespadáte, ještě nemusíte házet flintu do žita. V rámci běžné Nové zelené úsporám máte nárok na dotaci 45 až 65 000 Kč na solární ohřev teplé vody. Více o této variantě zjistíte zde. Naprostá většina firem, které fotovoltaiku instalují, vám bude schopna pomoci i s vyřízením dotace. 

Bezpečnost fotovoltaiky

Mnoho lidí v poslední době zaznamenalo články o požárech fotovoltaických systémů. Je tedy logické, že se před jejich instalací budete zajímat i o možná rizika a nebezpečí. Pro ty z vás, kteří chcete stručnou odpověď – vše je o dodavateli. Klaďte o to větší důraz na výběr solidní firmy, která má zkušené a zodpovědné techniky a montážníky.

Množství požárů je ve skutečnosti mizivé a médii trochu nafouklé. Když už ale k požáru dojde, je tomu většinou kvůli měniči či rozvaděčům, a to ve stejném poměru kvůli jejich chybné instalaci nebo výrobní vadě. A tak je stěžejní zodpovědná instalace dle doporučení a dodavatel, který dbá na kvalitu materiálů.

Fotovoltaika by určitě v žádném případě neměla být instalována amatérsky, kutilsky a bez potřebných zkušeností a dokumentace!

Pokud by vás zajímal podrobnější náhled do problematiky bezpečnosti fotovoltaiky, doporučuji tento komplexní a přitom srozumitelně napsaný článek na stránkách tzbinfo, který vám dá odpověď na všechny otázky. 

Jak by měla vypadat ideální střecha?

Ve většině případů se dá fotovoltaika umístit v podstatě na jakoukoliv střechu.

Jediným parametrem, který by vám instalaci znemožnil, je střešní krytina v podobě eternitové nebo cembritové střechy. Tyto varianty jsou na fotovoltaiku příliš křehké, hrozilo by jejich poškození a nemusely by panely udržet. Jedná se o starší typy střech, které se dnes již tolik neobjevují. Pokud byste fotovoltaiku i tak chtěli, museli byste nejdřív krytinu vyměnit.

Na efektivitu má vliv také sklon, ideální je kolem 15 až 35 °. Není však podmínkou, i plochá střecha může mít panely, které budou přizvednuty. Větší sklon není překážkou.

Nakonec je tu orientace střechy ve smyslu světových stran. Fotovoltaické panely se instalují na střechu orientovanou na jih, jihovýchod, případně jihozápad. Firmy si umí poradit i s ostatními směry, musíte však počítat s tím, že systém už nebude fungovat optimálně, na plný výkon. 

Jen pro pořádek pak zmíním, že samozřejmostí je dobrá kondice střechy jako takové. Pokud bude mít konzultant z firmy jakékoliv pochybnosti, doporučí vám návštěvu statika. 

Jak fotovoltaika funguje – stručně a jasně pro běžného uživatele

Pokud si chcete na střechu nechat nainstalovat soláry pro ohřev vody, bude vám k dispozici dostatek odborníků, kteří za vás vše navrhnou, nainstalují a zkontrolují.

Nemusíte proto nutně rozumět každému detailu. Na druhou stranu jde ale o velkou investici a o technologii, s níž budete každý den “pracovat”, takže určitě doporučuji rozumět alespoň základům. Ty vám popíšu zde, případně mě velmi baví toto video, které vše popisuje velmi lidsky, vtipně a přitom obsahuje úplně vše, co zajímá normálního člověka.

Nejprve k tomu, z čeho se vlastně klasická fotovoltaická elektrárna skládá. Panely znají všichni, je to největší a nejviditelnější část celého systému. Tyto panely zachytávají sluneční záření a vytváří stejnosměrný proud. Jistě však víte, že v domě a v zásuvkách potřebujete proud střídavý.

Proto panely odvádí vyrobenou energii do střídače a ten proud stejnosměrný přemění právě na ten střídavý. No a tento proud už může přímo do domácnosti – ve vašem případě do bojleru pro ohřev vody. Baterie k fotovoltaice není nutná, ale velmi často se s ní setkáte, ukládá totiž přebytečnou energii “na horší časy”. 

Pokud budete trochu pátrat na internetu, narazíte na dvě technologie. První je popsána výše a v poslední době je preferována. Pak ale existuje solární termický ohřev vody, který ohřívá speciální kapalinu v kolektoru. A tato kapalina pak ohřeje už přímo vodu.

Jaké náklady je potřeba na solární systém ohřevu vody vynaložit a kolik uspořím? 

Na tuto otázku bohužel nemohu odpovědět nijak všeobecně. Investice do systému se pohybují kolem 100 až 200 tisíc korun v závislosti na velikosti domácnosti.

Jaká situace bude zrovna u vás, to musí posoudit firma na osobní obhlídce. Nezapomeňte, že od jejich cenové nabídky ještě budete odečítat dotaci a naopak si zkontrolujte a případně připočtěte, kolik bude stát montáž (většinou je v nabídce uvedena).

Úspora nákladů na ohřev teplé vody pak bývá odhadována na nějakých 50 až 60 %, ale opět je to číslo, které vám solidní dodavatel pomůže propočítat.

Video

Užitečné odkazy na jednom místě:

Autor článku:

Zajímá vás něco o webu a jak tvoříme obsah? 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kam dál?