Search
Close this search box.

Jaká je hlučnost tepelného čerpadla? Jak ji snížit na minimum?

Shrnutí: Zvažujete pořízení tepelného čerpadla? Pak vás pravděpodobně zajímá také jeho hlučnost, kterou ovlivňuje mnoho faktorů. I když si koupíte nepříliš tiché tepelné čerpadlo, můžete jeho hlučnost ovlivnit. V tomto článku vysvětlím, jaká je hlučnost tepelného čerpadla a jak ji snížit na minimum.

  • Hlučnost tepelného čerpadla můžete ovlivnit tím, že zajistíte jeho profesionální instalaci nebo výběrem správné výkonnostní třídy
  • Hluk, které tepelné čerpadlo vydává, ovlivňuje typ čerpadla, jeho umístění i stáří
  • Nejlepší způsob, jak mít co nejnižší tepelné čerpadlo je zaměřit se na nízkou hlučnost už při jeho nákupu.

Jaká je hlučnost tepelného čerpadla?

Jak hlučná jsou tepelná čerpadla? Možná vás překvapí, že tepelné čerpadlo je často tišší než plynový kotel. Přesná hlasitost tepelného čerpadla závisí na značce a modelu, který si vyberete, protože tepelná čerpadla se vyrábějí v široké škále velikostí a druhů. Zjistíte však, že většina tepelných čerpadel má velmi tichý chod, přičemž hladina hluku jen zřídkakdy způsobuje majitelům domů problém.

Pokud uvažujete o instalaci tepelného čerpadla se zdrojem tepla ze vzduchu, je pochopitelné, že vás zajímá, jak moc může být hlučné. Hluk se samozřejmě netýká jen vaší vlastní nemovitosti, ale musíte si být jisti, že nebude mít vliv na vaše sousedy nebo nepoškodí vaše vztahy s ostatními obyvateli v okolí. Ideální hlučnost je kolem 40-50 dB.

Jak snížit hlučnost tepelného čerpadla na minimum

  • Vyberte si správné čerpadlo: Vyberte si model, který je znám svou nízkou hlučností. Výrobci uvádí údaje o hlučnosti přímo v technických specifikacích.
  • Zajistěte profesionální instalaci: Kvalifikovaný instalatér může zvolit optimální umístění a zajistit správnou montáž, což může snížit vibrace a hlučnost.
  • Nezapomínejte na pravidelnou údržbu: Udržujte čerpadlo v dobrém stavu pravidelnou údržbou, aby všechny části fungovaly hladce a bez nadměrného hluku.
  • Zvažte instalaci zvukové izolace: Pokud je hlučnost stále problémem, můžete zvážit instalaci zvukových bariér nebo použití antivibračních podložek.
  • Upravte pozemek: Někdy může být užitečné vytvořit přírodní bariéru, jako je živý plot, která může absorbovat nebo odrážet zvuk dál od obytných prostor.

Hlučnost tepelného čerpadla můžete snížit zejména pořízením kvalitního zařízení, správnou (profesionální) montáží a také správnou výkonnostní třídou. Zcela eliminovat zvuk tepelného čerpadla však není možné. Hlučnost tepelného čerpadla je většinou vyjádřena v decibelech (dB) a může se pohybovat v rozmezí od 40 do 60 dB v závislosti na modelu a typu čerpadla. Abych to pro vaši představu srovnal, tak normální rozhovor může být kolem 60 dB, zatímco šepot je asi 30 dB. 

O hlučnosti tepelného čerpadla vypovídají dva parametry, a to akustický výkon a akustický tlak. Akustický výkon vždy najdete na štítku tepelného čerpadla, akustický tlak pak udává to, jak moc je čerpadlo hlučné z určité vzdálenosti.

Faktory ovlivňující hlučnost tepelného čerpadla

  • Typ čerpadla: Některé modely a typy tepelných čerpadel mohou být hlučnější než jiné, proto hlučnost při vybírání pečlivě zkoumejte
  • Umístění: Poloha jednotky může značně ovlivnit hlučnost, kterou vnímáte a která může rušit vás nebo sousedy
  • Stáří a údržba: Starší čerpadla a čerpadla s nedostatečnou údržbou mohou být přirozeně hlučnější. 

Proč jsou tepelná čerpadla se zdrojem vzduchu hlučná

Tepelná čerpadla se zdrojem tepla ze vzduchu vydávají určitý hluk, který je způsoben jejich součástmi. Obvykle obsahují výparník, expanzní ventil, kondenzátor a kompresor. Právě kompresor a ventilátory jsou zodpovědné za hluk při provozu tepelného čerpadla.

Často kladené dotazy

❓Proč je mé tepelné čerpadlo hlučnější než obvykle?

Může to být způsobeno opotřebením, nedostatečnou údržbou, nesprávnou instalací nebo poškozením některých jeho součástí.

❓Jsou tepelná čerpadla v zimě hlučnější?

Tepelné čerpadlo může být v zimě hlasitější, a to zejména v době, kdy pracuje nejintenzivněji kvůli mrazu.

❓Jak hlasitá jsou tepelná čerpadla vzduch vzduch?

Moderní tepelné čerpadlo vzduch-vzduch by v dobrém provozním stavu nemělo vydávat více než slabý bzučivý zvuk podobný tomu, který byste očekávali od klimatizace. Hlučnost se však může zvyšovat, čím blíže jste k jednotce nebo když tepelné čerpadlo musí pracovat intenzivněji.

Užitečné odkazy:

Autor článku:

Zajímá vás něco o webu a jak tvoříme obsah? 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejlepší fotovoltaika
a tepelná čerpadla

1. místo

Skvělé recenze

2. místo

Komplexní řešení

3. místo

Oblíbená volba

Obsah článku

Kam dál?