Search
Close this search box.

Jaká je životnost solárních panelů? Vydrží více jak 20 let?

Shrnutí: Od počátku roku 2000 roste množství instalovaných solárních panelů po celém světě exponenciální řadou a očekává se, že tomu tak bude i v dalších desetiletích. Jenže jaká je jejich životnost? Vydrží více jak 20 let? To jsem podrobně vysvětlil v tomto článku.

  • Standardní životnost většiny solárních panelů je dlouhých 25 až 30 let, ani po této době však nepřestanou fungovat
  • Většina renomovaných výrobců nabízí záruku na výrobu na 25 a více let
  • Průměrný bod zlomu pro úspory energie ze solárních panelů nastává šest až deset let po instalaci.

Jaká je životnost solárních panelů? 

Solární panely, známé také jako fotovoltaické nebo fotovoltaické panely, se vyrábějí s životností obvykle delší než 25 let. Ve skutečnosti mnoho solárních panelů instalovaných již v 80. letech 20. století stále pracuje, a to s velmi dobrým výkonem. Nejenže jsou solární panely spolehlivé, ale jejich životnost se za posledních 20 let výrazně zvýšila. Kromě desítek let efektivního výkonu mnozí výrobci solárních panelů podporují své výrobky zárukami na výkon.

Snižování efektivity výroby elektřiny

Očekávaná životnost solárních panelů neznamená, že panely na vaší střeše přestanou po několika desetiletích vyrábět elektřinu. Znamená to pouze to, že jejich produkce energie se sníží o hodnotu, kterou výrobci solárních panelů považují za optimální pro uspokojení energetických potřeb průměrné rodiny.

Jak solární panely v průběhu času vyrábí elektřinu

Stejně jako u většiny technologií i solární panely časem přirozeně produkují méně energie. Tento snížený výkon se nazývá míra degradace. Průměrná míra degradace solárních panelů je přibližně 0,5 %, což zjednodušeně znamená, že produkce energie solárního panelu bude klesat rychlostí 0,5 % za rok. Po 20 letech by vaše panely měly stále pracovat přibližně na 90 % svého původního výkonu, což je stále obdivuhodný výkon.

Jak zajistit delší životnost solárních panelů na vašem domě?

Parádní vlastností solárních panelů je, že vyžadují jen velmi malou údržbu. Pravidelné čištění solárních panelů je obecně zbytečné, pokud není vaše oblast velmi náchylná na prach, špínu, pyl nebo písek. Je však vhodné je jednou za čas zkontrolovat a sledovat jejich výkon. Pojďte se podívat, jak zajistit, aby vaše solární panely fungovaly na maximum.

1) Udržujte panely bez nečistot a jiných poškozujících materiálů

Hromadění nečistot, pylu, listí a ptačího trusu může ovlivnit účinnost solárních panelů. Zatímco k čištění panelů obvykle stačí déšť, pokud si někdy všimnete, že vaše panely nepracují na plný výkon, můžete zvážit profesionální čištění. Také byste se měli ujistit, že vaše panely nejsou pod větvemi, protože nejenže by stín mohl snížit výkon, ale větve by mohly při bouřce spadnout a způsobit vážné škody. 

2) Zajistěte pravidelnou kontrolu a údržbu panelů

Pravidelné kontroly údržby pomohou udržet výkon panelů, měřičů, střídače a dalších součástí solárního systému v maximálně efektivním provozu. Je také důležité zaznamenávat jakékoli změny ve vašich účtech za elektřinu a spotřebu energie. Pokud jsou vaše solární panely například po dešti nedostatečně výkonné nebo pokud zaznamenáte neobvyklý nárůst účtů za energie, může to poukazovat na problém s elektřinou, který je třeba řešit s odborníkem. 

3) Spojte se s důvěryhodným poskytovatelem fotovoltaických služeb

To nejlepší, co můžete udělat pro zajištění dlouhé životnosti svého solárního systému, je najít si renomovaného instalatéra fotovoltaických systémů. Přestože solární panely nevyžadují příliš pravidelnou údržbu, někteří poskytovatelé solárních systémů nabízejí komplexní balíčky údržby po celou dobu životnosti svých výrobků, aby zajistili, že budou efektivně vyrábět čistou, cenově dostupnou a spolehlivou energii po celá desetiletí.

Často kladené dotazy

❓Můžu být se solárními panely zcela nezávislý na dodavateli elektřiny?

Teoreticky ano, pokud máte dostatečně velký systém a úložiště energie (např. baterie). V praxi však mnoho lidí využívá kombinaci solárních panelů a sítě, aby měli vždy dostatek energie.

❓Jaká je návratnost investice do solárních panelů?

Návratnost investice se liší v závislosti na spotřebě, ceně elektřiny a nákladech na instalaci. Návratnost může být v rozmezí 5-10 let.

❓Jak fungují solární panely?

Solární panely obsahují fotovoltaické články, které generují elektrický proud, když na ně dopadne sluneční světlo. Toto je založeno na fotovoltaickém jevu, kdy materiál vytváří elektrický proud v reakci na světlo.

Užitečné odkazy:

Autor článku:

Zajímá vás něco o webu a jak tvoříme obsah? 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejlepší fotovoltaika
a tepelná čerpadla

1. místo

Skvělé recenze

2. místo

Komplexní řešení

3. místo

Oblíbená volba

Obsah článku

Kam dál?