Search
Close this search box.

Klimatizací se dá topit! 10 věcí, které byste měli vědět

Shrnutí: Horko nás v létě často natolik rozpálí, že je už docela běžné mít doma klimatizaci. A když přijde zima, zapneme klasické topení poháněné třeba plynovým kotlem. Ale co když vám řeknu, že existuje způsob, jak si doma zvýšit teplotu, aniž byste dostali šok z vyúčtování? Stačí svou klimatizaci využít k vytápění. Existuje však několik věcí, které byste o topení klimatizací měli vědět, a přesně ty vám v tomto článku představím.

  • Klimatizace dokáže regulovat kromě tepla i chlad, často to vyjde levněji, než jiné způsoby vytápění
  • Klimatizace fungují na principu vzduch-vzduch, ty novější jsou vybaveny výkonným tepelným čerpadlem, které dokáže pohodlně vytopit místnost
  • Oproti přímotopu může mít klimatizace až o 70 % nižší náklady, může být dokonce levnější než topení elektrickým kotlem

Jak používat klimatizaci k vytápění

V dnešní době je většina klimatizací vybavena technologií reverzního cyklu, která nabízí komfortní vytápění a chlazení z jednoho spotřebiče. Většina klimatizačních jednotek je vybavena režimy regulace tepla a chladu. Pokud je vám tedy doma trochu chladno, můžete jednoduše zapnout režim vytápění (obvykle tlačítko se symbolem slunce) na dálkovém ovladači klimatizace, nastavit termostat na ideální teplotu a pohodlně se usadit, zatímco vnitřní jednotka vytápí místnost. Používání klimatizace s reverzním cyklem je jednodušší, levnější a bezpečnější než používání přenosných ohřívačů, které mohou přetěžovat elektrické obvody.

Co byste měli vědět o své centrální klimatizaci

1. Moderní klimatizace pochází z roku 1902 

Na začátek trochu teorie. Inženýr Willis Carrier vynalezl první moderní klimatizaci na přelomu 19. a 20. století. Jeho jméno nesou systémy vytápění a chlazení Carrier. Tento systém je základem toho, jak klimatizační systémy fungují dodnes.

2. Princip fungování klimatizace

Klimatizace pracuje tak, že odebírá teplo z jednoho prostředí a přenáší ho do jiného. Většina centrálních klimatizací má vnitřní a vnější složku. Kompresor a kondenzátor jsou venku a výparník je ve vnitřní jednotce.

V závislosti na tom, v jakém ročním období se nacházíte, zda v zimě nebo v létě, se výměnou tepla přesouvá teplo z prostředí z jednoho prostoru do druhého. Klimatizace fungují na principu vzduch-vzduch. Když je klimatizace v provozu, teplo se přesouvá z vnitřního prostoru domu do vnějšího. Když je v provozu topení, tepelná energie se odebírá z venkovního prostoru a přesouvá se do vnitřního.

3. Chladivo je látka, která odebírá teplo ze vzduchu

 Chladiva jsou zajímavým typem látky – lze je poměrně snadno přeměnit z plynu na kapalinu a zpět na plyn. Chladivo v klimatizačním systému pracuje v uzavřeném systému. Absorbuje teplo z vnitřních místností vašeho domu a poté absorbované teplo uvolňuje do venkovního vzduchu ve vnější polovině klimatizačního systému.

Uvnitř vašeho domu, kde má být teplo odvedeno, se chladivo sráží jako kapalina pod vysokým tlakem uvnitř výparníkové cívky klimatizační jednotky. Uvnitř vašeho domova výparníková cívka absorbuje teplo, které pak prostřednictvím chladiva předává kondenzátorové cívce ve vnější polovině klimatizační jednotky. Kondenzátorová cívka uvolňuje teplo, které bylo odebráno z vnitřních místností, do venkovního vzduchu. Chladivo pak opět cirkuluje dovnitř, do výparníkové cívky.

4. Klimatizační zařízení odstraňují vlhkost ze vzduchu

Je to proto, že vlhký vzduch může způsobovat nepříjemné pocity, ale i další neplechu v domě či bytě. K tomu dochází, když se vlhkost ve vzduchu hromadí na chladné výparníkové cívce na vnitřní jednotce. Tato vodní pára proudí kondenzačním potrubím do sběrné misky, odkud je odváděna do vývodu.

5. Výměna vzduchových filtrů v klimatizaci je důležitá

U centrálních klimatizačních systémů by se měly filtry měnit přibližně jednou měsíčně během letní špičky. Filtry mají hodnocení MERV (Minimum Efficiency Rating Value), někde mezi 1 a 12. Doporučuji pořídit si filtry s hodnotou alespoň 6 MERV.

Vzduchové filtry slouží k několika účelům. Za prvé, filtry zabraňují hromadění prachu a jiných částic na cívce výparníku. Tím se udržuje správná funkce výparníkové cívky. Za druhé, výměna filtrů zabraňuje cirkulaci prachu a chlupů v celém domě. Pokud máte domácí zvířata nebo máte více členů domácnosti, pak je docela dost pravděpodobné, že budete muset měnit vzduchové filtry častěji.

6. Váš venkovní kondenzátor musí mít dostatek prostoru pro práci

Jedná se o venkovní součást vaší centrální klimatizace, obvykle usazenou na betonové desce. Pokud roste křoví, listí nebo keře příliš blízko kondenzátoru, mohou nečistoty ucpat sací žebra. To způsobí, že vaše klimatizace bude pracovat hůře a bude méně účinná. Ujistěte se, že je na všech stranách kondenzátoru ponechán dostatečný prostor. Pokud dojde k jejímu ucpání nebo znečištění, vypněte kondenzátor a vyčistěte jej vysavačem.

7. Důležitou roli při výkonu klimatizace hrají rozvody

Netěsnost potrubí může způsobit pokles výkonu odváděného tepla o 20 až 40 %. Utěsnění netěsných vzduchovodů a izolace potrubí, které prochází mimo ochlazovaný prostor (podkroví, garáže atd.), může pomoci centrální klimatizaci fungovat s maximální účinností.

8. Pravidelná údržba pomáhá udržovat bezproblémovou funkci centrální klimatizace

Majitelé domů mohou obvykle provádět základní údržbu, jako je výměna filtrů a ujištění, že je vnější jednotka bez překážek a nečistot. Pokud se vám zdá, že klimatizace nechladí jako dříve nebo pracuje mnohem hůře než dříve, je možná na čase zavolat profesionálního dodavatele vzduchotechniky. Chladivo může unikat nebo mohou být problémy s prouděním vzduchu.

9. Klimatizace ohřívá vzduch okamžitě

Oproti jiným vytápěcím jednotkám má klimatizace jednu velkou výhodu – ohřívá vzduch okamžitě. Není tedy nutné čekat na nastartování či zahřátí topného systému.

10. Klimatizace může fungovat i jako čistička vzduchu

Pokud ve své klimatizaci pravidelně měníte filtry, pak může fungovat podobně jako čistička vzduchu, jelikož jej filtruje od různých nečistot, jenž se dovnitř dostávají. Vytváří tak antibakteriální prostředí, které ocení zejména lidé trpící na astma a alergie.

Často kladené dotazy

❓Jaký je rozdíl mezi klimatizací a tradičním vytápěním?

Hlavním rozdílem mezi klimatizací a tradičním vytápěním je způsob, jakým produkují teplo. Tradiční vytápění, jako jsou například radiátory nebo podlahové topení, využívá zpravidla ohřev vody nebo vzduchu a jeho distribuci po budově. Klimatizace s tepelným čerpadlem využívá principu přesunu tepla, což umožňuje efektivnější využití energie. Navíc klimatizace může sloužit i pro chlazení v letním období.

❓Jaké jsou výhody vytápění klimatizací?

Mezi výhody vytápění pomocí klimatizace patří například efektivní využití energie, víceúčelovost (vytápění a chlazení) a menší prostorové nároky, protože klimatizace většinou skutečně zabírá mnohem méně místa než tradiční topení.

❓Jaká je spotřeba energie při vytápění klimatizací?

Spotřeba energie při vytápění klimatizací závisí na různých faktorech, jako je velikost a izolace budovy, požadovaná teplota, klimatické podmínky atd. Nicméně klimatizace s tepelným čerpadlem jsou obecně považovány za energeticky efektivnější než tradiční vytápěcí systémy. 

Užitečné odkazy:

Topení klimatizací v zimě: Na kolik vyjde? – elektrina.cz

Má smysl vytápět v zimě klimatizací? – ceskestavby.cz

Používání klimatizace na vytápění [ENG] – canstarblue.com

Autor článku:

Zajímá vás něco o webu a jak tvoříme obsah? 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejlepší fotovoltaika
a tepelná čerpadla

1. místo

Skvělé recenze

2. místo

Komplexní řešení

3. místo

Oblíbená volba

Obsah článku

Kam dál?